Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Δραματική έκκληση Γραμματίδη: Απρόβλεπτες οι εξελίξεις... αλλά υπάρχει ελπίδα




Αθήνα, 15 Ιουνίου 2015. «Από εχθές το βράδυ ζούμε δραματικές ώρες με απρόβλεπτες εξελίξεις. Επιπόλαιοι χειρισμοί κι έλλειψη πατριωτικής ευθύνης ήδη δημιούργησαν δραματικά αδιέξοδα για τη χώρα. Έχουμε περάσει στη λογική «συμφωνία ή ρήξη» όπου η συμφωνία καθίσταται πλέον οδυνηρή για την Ελλάδα, ενώ η ρήξη θα αποτελεί εθνική καταστροφή. Παίζεται το μέλλον της χώρας στα ζάρια! Η ευθύνη για την εξέλιξη αυτή βαρύνει το σύνολο του πολιτικού προσωπικού που είναι πια αδύναμο να διαχειρισθεί την κρίση ακόμα κι αν αποφασίσει να ενωθεί για να διασώσει όχι τη χώρα αλλά την διατήρησή του στην εξουσία. Τις δύσκολες αυτές ώρες και μέρες οι πολίτες πρέπει να επιδείξουν ψυχραιμία αλλά κι ετοιμότητα. Η Ελλάδα πρέπει να γυρίσει σελίδα και θα μπορέσει να το κάνει όταν οι πολίτες είναι ενωμένοι στην επίτευξη του μόνου οράματος «Να φτιάξουμε τη Νέα Ελλάδα για εμάς και τα παιδιά μας». Υπομονή λοιπόν αφού η πραγματική ελπίδα δεν χάθηκε».

Χωρίς αντιπυρικές ζώνες ο Νομός Ξάνθης




Το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει και βέβαια ένα από τα θέματα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον αυτή την εποχή είναι οι φωτιές στα δάση, οι οποίες καταστρέφουν τον μεγαλύτερο «πνεύμονα» της Ελλάδας.
Ένα λοιπόν μείζον ζήτημα είναι οι αντιπυρικές ζώνες στα δάση. Ζώνες οι οποίες ωστόσο στο νομό Ξάνθης δεν υπάρχουν.
Κάτι που επιβεβαιώνει και ο Προϊστάμενος του Δασαρχείου Ξάνθης Χρήστος Μήλιος, ο οποίος αναφέρει ότι «δεν έχουμε στο Νομό Ξάνθης αντιπυρικές ζώνες.
Αυτές δημιουργούνται προκειμένου να αποφευχθεί η πυρκαγιά από το ένα σημείο στο άλλο. Στη Θάσο για παράδειγμα, υπάρχουν τέτοιες ζώνες, επειδή υπάρχουν πεύκα. Δέντρα δηλαδή τα οποία είναι εύφλεκτα.»
«Στο νομό Ξάνθης, δεν υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις με πεύκα, παρά μόνο στο περιαστικό άλσος» συνεχίζει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «ωστόσο ούτε και εκεί είναι αναγκαία η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης.»
«Η αρμοδιότητα του δασαρχείου, είναι η πρόληψη των πυρκαγιών, με εργασίες αντιπυρικής προστασίας, όπως ο καθαρισμός σε συνεργασία βέβαια με τους Δήμους» σημείωσε ο κ. Μήλιος.

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ

«Πολλές φορές οι αντιπυρικές ζώνες, παίζουν ρόλο, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που σίγουρα μπορεί να βοηθήσει σε μια πυρκαγιά. Το κόστος συντήρησης των ζωνών αυτών, είναι μεγάλο και μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχει σταματήσει να θεωρείται σύγχρονο το μέσο αυτό. Ακόμη και σε σημεία που υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες, έχει σταματήσει η συντήρησή τους» αναφέρει ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης Αντιπύραρχος Αντώνης Σπανός, επισημαίνοντας ότι «μια αντιπυρική ζώνη σύμφωνα με την νομοθεσία και την βιβλιογραφία πρέπει να έχει πλάτος 40 με 50 μέτρα. Ο Δρόμος της Εγνατίας για παράδειγμα θα μπορούσε να αποτελεί μια αντιπυρική ζώνη, αλλά θα είναι η μοναδική. Είναι πολύ δύσκολο να συντηρηθεί μια τέτοια ζώνη.»

ΒΑΣΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Βασικό στοιχείο λοιπόν της πρόληψης των δασών της περιοχής μας, αποτελεί ο καθαρισμός τους.
«Βασικά θα πρέπει να γίνεται σωστά ο καθαρισμός. Θα πρέπει δηλαδή το δάσος να έχει μόνο δέντρα, ή και κάποια μικρά χορταράκια, αλλά όχι θάμνους, πουρνάρια κλπ» συνεχίζει ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «ο μόνος κίνδυνος μετά από όλα τα παραπάνω για τα δάση της Ξάνθης, είναι ο εμπρησμός, αφού δεν υπάρχει κανένα άλλο πρόβλημα εφόσον τα μέρη φυλάσσονται συνεχώς με δύο περιπολικά, ενώ θα σταματήσει και η πρόσβαση στο περιαστικό άλσος, γύρω στις 20 Ιουλίου.»

ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΠΟΥ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης αναφορικά με το θέμα αυτό επισημαίνει ότι «είμαστε σε συνεννόηση με το δασαρχείο και την Πυροσβεστική. Αν και η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών δεν είναι θέμα δικό μας, είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε στην υλοποίησή τους εάν βέβαια αυτό κριθεί απαραίτητο.»

Ο ΔΗΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

 «Ως δήμος, μέσω της Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ) συμμετέχουμε και εμείς στον καθαρισμό των δασών της Ξάνθης, με υπαλλήλους του δήμου αλλά και με εποχικούς για αυτόν τον σκοπό. Ευτυχώς μέχρι τώρα μας βοηθά συνεχώς ο Θεός στο θέμα αυτό της πυρκαγιάς» αναφέρει ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, επισημαίνοντας ότι «ο Νομός Ξάνθης δεν έχει αντιπυρικές ζώνες, αλλά ως τέτοιες ζώνες λειτουργούν οι δρόμοι, που χωρίζουν τα δασικά κομμάτια.»
Μάλιστα όπως υπογραμμίζει «όταν υπάρχουν πεύκα, δεν μπορεί επί της ουσίας να τεθεί ζήτημα αντιπυρικής ζώνης, γιατί ποτέ δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για τόπου θα πεταχτεί το φλεγόμενο κουκουνάρι. Παρόλα αυτά ο Δήμος Ξάνθης, συμμετέχει στον καθαρισμό των δασών, προκειμένου αυτά να προστατευτούν στον καλύτερο δυνατό βαθμό.» 

Γιορτές Κοσύνθου 2015 στην Ξάνθη

Για Πέμπτη χρονιά πραγματοποιούνται και φέτος, οι Γιορτές Κοσύνθου και το Δίκτυο Λόγου και Πράξης, έχει τη χαρά να παρουσιάσει το Πρόγραμμα από 19 έως και 21 Ιουνίου.



ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ

Για όσους αγαπάνε τα μακρινά ποιητικά πλάνακαι τις μικρές λεπτομέρειες των στίχων,το Δίκτυο Λόγου και Πράξης και οι Εκδόσεις Σπανίδη τους καλούνε την Παρασκευή 19 Ιουνίου στον φιλόξενο χώρο του Cafe Mariposa, που βρίσκεται στον πεζόδρομο της Γεωργίου Σταύρου, στις 9:00 το βράδυ, για μία βουτιά προς την ποιητική ωριμότητα του Θωμά Βουγιουκλή με την δημόσια παρουσίαση της τελευταίας του ποιητικής κατάθεσης «Το Ψάρι Βρωμάει…. Από το Κεφάλαιο».

ΟΙ ΠΑΡΑΜΥΘΟΘΡΑΚΕΣ ΑΦΗΓΟΥΝΤΑΙ…

Η επόμενη ημέρα, το Σάββατο 20 Ιουνίου, περιλαμβάνει τους «ΠαραμυθοΘράκες» οι οποίοι αφηγούνται παραμύθια στο Μονοπάτι της Ζωής.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 μμ.
Μια φορά κι έναν καιρό μια παρέα φίλων που αγαπά τα λαϊκά παραμύθια έφτιαξε την ομάδα “ΠαραμυθοΘράκες”. Από τότε ανταμώνουμε, μικροί και μεγάλοι, και αφηγούμαστε παραμύθια, με το δικό μας τρόπο και τη δική σας βοήθεια.
Για να γίνει αφορμή το παραμύθι να ζήσουμε όλοι καλύτερα...
Με την υποστήριξη της Ακαδημίας Ποίησης και Παραμυθιού.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ

Το Δίκτυο Λόγου Και Πράξης και οι Εκδόσεις «Σπανίδη» σας προσκαλούν στο Μονοπάτι Της Ζωής και την Κυριακή 21 Ιουνίου 2015 και ώρα 9:00μμ,
σε μία λογοτεχνική βραδιά αφιερώματος-επαφής με ένα ζωντανό προσωπικό ιδίωμα διαδρομής και εξέλιξης μέσα στο σώμα των γραμμάτων της Πόλης-Αγοράς Της Ξάνθης. Ένας πολύτιμος και πολυτάλαντος δημιουργός, ο Θανάσης Μουσόπουλος, στην πορεία της ωριμότητάς του, καταθέτει ένα ακόμη συγγραφικό του δρασκέλισμα:
«Ο θείο - Κώτσο της Θράκης:130 χρόνια από τη γέννηση, 40 χρόνια από το θάνατο του Κώστα Βάρναλη (1884 – 1974)»
Να σημειώσουμε ότι η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για όλους, ενώ προγραμματίζονται εκδηλώσεις και για το τριήμερο 17-19 Ιουλίου 2015  και το Δίκτυο Λόγου και Πράξης δέχεται προτάσεις για εκδηλώσεις κατά τη θερινή περίοδο.

Την δεύτερη θέση κατέκτησαν οι μαθητές του 4ου και 6ου Γυμνασίου Ξάνθης




Σε διεθνή διαγωνισμό που διοργανώθηκε στην πόλη του Clermont-Ferrand της Γαλλίας, στο πλαίσιο του διεθνούς εορτασμού της Γαλλοφωνίας κατά τον μήνα Μάρτιο συμμετείχαν μαθητές του 4ου και 6ου Γυμνασίου Ξάνθης,  που διδάσκονται τα Γαλλικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα, μαζί με την καθηγήτριά τους, κ Όλγα Καλαϊτζή
Ο διαγωνισμός που είχε ως θέμα «Dessins du monde», δηλαδή σκίτσα του κόσμου, απευθυνόταν σε μαθητές όλων των χωρών, που έχουν τα Γαλλικά είτε ως μητρική τους γλώσσα, είτε ως γλώσσα επικοινωνίας, είτε τα διδάσκονται ως ξένη γλώσσα.
Οι μαθητές έπρεπε να δημιουργήσουν είτε αφίσα, είτε κολλάζ με σχετικό κείμενο παρουσίασης και σχολιασμού.
Τα έργα και των δύο σχολείων, που κρίθηκαν ισάξια, κατέκτησαν τη δεύτερη θέση, μεταξύ 165 έργων από 60 χώρες!

ΕΝΑΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

«Οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου ασχολήθηκαν με τη μόλυνση του Σηκουάνα ενώ     οι μαθητές του 6ου Γυμνασίου παρουσίασαν τα κάστρα του Λίγηρα όπου «χτυπάει» η καρδιά της ιστορίας της Γαλλίας» αναφέρει στην ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ η καθηγήτρια Γαλλικών Όλγα Καλαιτζή, επισημαίνοντας ότι «η συμμετοχή σε αυτόν τον διαγωνισμό δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμάς, ωστόσο πρωτόγνωρο ήταν το γεγονός ότι κατακτήσαμε διεθνώς την δεύτερη θέση.»
«Είναι πολύ σημαντικό για τους μαθητές να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς, οι οποίοι αποτελούν έναν καινοτόμο τρόπο για να γίνεται το μάθημα διαφορετικό από τα άλλα» συνεχίζει η ίδια, επισημαίνοντας ότι «μέσα από αυτό το καινοτόμο μάθημα τα παιδιά μαθαίνουν καινούργια πράγματα αλλά και να κάνουν επανάληψη όλων όσων έμαθαν.»
Τα έργα όλων των χωρών παρουσιάστηκαν σε έκθεση του Δημαρχείου της πόλης του Clermont Ferrand την εβδομάδα του εορτασμού της Γαλλοφωνίας ενώ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αυτά θα εκτεθούν στο Οργανισμό Τουρισμού της ίδιας πόλης.
Από το 4ο Γυμνάσιο συμμετείχαν οι μαθητές της Γ’ Τάξης, Αδαμίδου Αθανασία, Αδαμίδου Δήμητρα, Αυγετίδης Κωνσταντίνος, Βλαχόπουλος Κωνσταντίνος, Γιαπαντζαλή Βασιλική (η οποία φιλοτέχνησε την αφίσα), Καρακασίδου Φανή, Καραμιχάλη Γεωργία, Καραμπάση Χριστίνα, Κουρκούτα Κατερίνα, Κυριακάκη Γεωργία, Τζεβελέκης Ζαχαρίας και Τζεβελέκης Φώτης.

Από το 6ο Γυμνάσιο, συμμετείχαν οι μαθητές της Γ’ τάξης, Αμβροσιάδου Δέσποινα, Ανταμπούφη Άννα, Γεωργακούδης Γιώργος, Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος, Κυβρακίδης Μανώλης, Παρπαλά Χαρά, Πατσή Θεοδώρα, Παυλίδου Θεοφανώ, Πλευρίδη Βασιλική (η οποία φιλοτέχνησε την αφίσα και φοιτά στην Α τάξη), Σαλή Ογλού Μουμίν και Χατζηπατέρα Αγγελική.

Για αλλού προσλήφθηκαν... αλλού δουλεύουν οι νοσηλευτές της ψυχιατρικής




Οπουδήποτε αλλού, εκτός από τη θέση για την οποία προσελήφθησαν, στο πλαίσιο του προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩΣ, φαίνεται πως απασχολούνται νοσηλευτές στο Νοσοκομείο της Ξάνθης, κατά παράβαση κοινοτικών συμβάσεων και νομοθεσίας, πρακτική που δεν αποκλείεται να κοστίσει ακριβά στην κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα και κατόπιν καταγγελίας από την Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ), η οποία αποκαλύπτει πως «τουλάχιστον σε ένα νοσοκομείο, αυτό της Ξάνθης, οι νοσηλευτές που προσελήφθησαν για να εργαστούν στην Ψυχιατρική Μονάδα, τελικά απασχολούνται οπουδήποτε αλλού παρά εκεί.»
Το «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» είναι, σύμφωνα με την επίσημη σελίδα, «ένα Εθνικό Σχέδιο για την αλλαγή του τρόπου παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με μετάθεση του κέντρου βάρους  από την παρεχόμενη ασυλικού τύπου περίθαλψη, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, στην κοινοτική φροντίδα. Η παροχή υπηρεσιών σε άτομα με ψυχικές διαταραχές εντός της κοινότητας, χωρίς να τους απομακρύνει από το φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον και με την ενεργή συμμετοχή της κοινότητας αποτελεί επιδιωκόμενο στόχο».
Στο πλαίσιο ανάπτυξης του προγράμματος αυτού, παράλληλα με τη διαδικασία αποασυλοποίησης των ασθενών και κατάργησης των ψυχιατρικών νοσοκομείων, θα αναπτύσσονταν οι ψυχιατρικές μονάδες στα δημόσια νοσοκομεία.
Το εργασιακό αλαλούμ που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία τα χρόνια της κρίσης είναι γνωστό, αλλά στην περίπτωση των νοσηλευτών που έχουν προσληφθεί στο πλαίσιο του «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» κρύβεται μια επικίνδυνη παγίδα.
Σε μια περίοδο που το Υπουργείο Υγείας αναζητάει έως και το τελευταίο ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ΕΣΥ, η τακτική χρησιμοποιήσης των νοσηλευτών που προσελήφθησαν στο πλαίσιο του «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» σε αλλότρια καθήκοντα δεν αποκλείεται να κοστίσει ακριβά στην Αριστοτέλους.
Και αυτό γιατί η Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε., βάσει της οποίας η δαπάνη πρόσληψης των νοσηλευτών για τη στελέχωση των Ψυχιατρικών Μονάδων του ΕΣΥ καλύπτεται από κοινοτικά κονδύλια, διαθέτει μια ασφαλιστική δικλίδα.
Συγκεκριμένα, αν οι νοσηλευτές αυτοί απασχολούνται σε οποιαδήποτε άλλη θέση, το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα για τις πληρωμές τους.

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΟΙ ΟΧΛΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Στο Νοσοκομείο της Ξάνθης αυτή η πρακτική συνεχίζεται παρότι το Υπουργείο Υγείας και ο ίδιος ο Αναπληρωτής Υπουργός, Ανδρέας Ξανθός έχουν στείλει επανειλημμένως έγγραφα υπογραμμίζοντας το πρόβλημα.
 «Η χώρα πρέπει επιτέλους να επιδείξει τη δέουσα σοβαρότητα στον τομέα της ψυχιατρικής υγείας. Άλλωστε, το πληρώσαμε πρόσφατα και με μια ανθρώπινη ζωή στο Δαφνί και καλό θα ήταν να αναλάβει επιτέλους και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τις ευθύνες που της αναλογούν και να μη μένει μόνο σε διαπιστώσεις και “εντέλλεσθε”», δήλωσε  στον Τύπο, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΟΝΟΠ, Ιωάννης Κάναβος.
Στις επίσημες επιστολές τόσο από την 4η ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης όσο και από το γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας γίνεται λόγος για πληθώρα καταγγελιών για μετακίνηση προσωπικού, που προσελήφθη για το πρόγραμμα «ΨΥΧΑΡΓΩΣ», σε άλλα τμήματα.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στις επιστολές και όπως σημειώνουν και οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΟΝΟΠ, πλην της Ξάνθης, όπου έχει διασταυρωθεί η πληροφορία, αντίστοιχες καταγγελίες υπάρχουν και για άλλα νοσοκομεία και οι οποίες μένουν να επιβεβαιωθούν.
Τόσο στην επιστολή της 4ης ΥΠΕ όσο και σε εκείνη του Ανδρέα Ξανθού τονίζεται ότι η απασχόληση των εν λόγω εργαζομένων σε αλλότριες θέσεις «απαγορεύεται λόγω των δεσμεύσεων που προκύπτουν από την κοινοτική χρηματοδότηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».
Ο κ. Ξανθός καλεί διοικήσεις νοσοκομείων και ΥΠΕ να ανακαλέσουν άμεσα ανάλογες μετακινήσεις.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ

Από την πλευρά του πάντως ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, Αθανάσιος Πάσχου, απαντά πως «πρόκειται για μια υπόθεση από το 2013, όταν είχαν προσληφθεί νοσηλευτές, για το εν λόγω πρόγραμμα, για την ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου, η οποία ωστόσο παραμένει κλειστή.»
«Κάποιοι βέβαια ψυχολόγοι τα πρωινά παραμένουν, αλλά ελπίζω και πιστεύω να ξαναλειτουργήσει. Μέχρι όμως να γίνει αυτό, οι νοσηλευτές που προσλήφθηκαν βάσει αυτού του προγράμματος, δουλεύουν σε άλλες κλινικές» συνεχίζει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «πολλοί ασθενείς, ακόμη και σε άλλες κλινικές αντιμετωπίζουν και προβλήματα ψυχικής υγείας και έτσι και εμείς αξιοποιούμε το προσωπικό, αντί να το αφήνουμε. Θα ήταν καλύτερα να κάθονται και να μην κάνουν τίποτα; Ή προτιμούσαν να βρεθούν είτε απολυμένοι είτε σε διαθεσιμότητα;»
«Αν οι καταγγελίες αυτές αφορούν στο ότι τα άτομα αυτά δεν δουλεύουν στο πόστο τους αλλά πέντε μέτρα παραδίπλα τότε τι να πούμε; Είμαστε υπέρ της προστασίας των εργαζομένων και των ασθενών. Πολλοί συνάδελφοι αυτών των νοσηλευτών, δυσκολεύονται γιατί δεν επαρκεί το προσωπικό στις κλινικές του Νοσοκομείου. Έτσι οι συγκεκριμένοι νοσηλευτές, συνεπικουρούν προκειμένου να αμβλυνθεί το πρόβλημα.»
«Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε την ψυχιατρική κλινική και μάλλον επειδή κανένας γιατρός δεν θέλησε, με την προηγούμενη προκήρυξη να έρθει, θα δοθεί ξεχωριστή προκήρυξη για ψυχιάτρους, οι οποίοι τελικά είναι δυσεύρετοι» τονίζει ο κ Πάσχου, σημειώνοντας ότι «θα το επισπεύσουμε το ζήτημα για να ανοίξουμε την ψυχιατρική κλινική, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι στην Ξάνθη, δεν υπάρχει ούτε κάποια ιδιωτική, ενώ ο ένας και μοναδικός ψυχίατρος του νοσοκομείου, εφημερεύει τακτικά και στην Καβάλα.»

ΕΝΑΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στην παρούσα φάση λοιπόν, σε ότι αφορά στην ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου, αυτή λειτουργεί μόνο μέχρι τις 15.00 το μεσημέρι και έπειτα… «κλείνει.»
«Το θέμα αυτό αναφορικά με τους νοσηλευτές του προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩΣ», δεν είναι πρόσφατο» αναφέρει ο ένας και μοναδικός ψυχίατρος του Νοσοκομείο Χρυσόστομος Βαιόπουλος, επισημαίνοντας ότι «δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που είχαν προκηρυχθεί δυο θέσεις ψυχιάτρων για το Νοσοκομείο της Ξάνθης αλλά κανένας δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για να τις καλύψει.»
«Η προηγούμενη λοιπόν διοίκηση ακόμη, είχε μεταφέρει τα άτομα αυτά στα διάφορα τμήματα του νοσοκομείου, προκειμένου να δουλέψουν εκεί. Βέβαια ισχύει ότι ερχόταν από το αρμόδιο Υπουργείο εντολές, να επιστρέψουν στο τμήμα οι νοσηλευτές, αλλά αυτό θα γινόταν με την προϋπόθεση να λειτουργεί κανονικά το τμήμα και αυτό φυσικά δεν μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς γιατρούς» συνεχίζει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «κανένα τμήμα δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο με έναν γιατρό και δυστυχώς παρά την προκήρυξη, δεν καλύφθηκαν οι θέσεις.»
Να σημειώσουμε ότι οι νοσηλευτές, για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι δεκατέσσερις περίπου στον αριθμό, ενώ η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας, επειδή το πρόβλημα είναι μεγάλο, αναφέρει πως το συγκεκριμένο ζήτημα θα εξεταστεί ξεχωριστά, γιατί πέρα από την Ξάνθη, το ίδιο πρόβλημα με υπολειτουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής, υφίσταται σε πολλά ακόμη ελληνικά νοσοκομεία.
«Δεν το έχουμε το πρόβλημα μόνο εμείς αλλά πολλά νοσοκομεία» τονίζει ο κ. Βαιόπουλος, σημειώνοντας ότι «φανταστείτε πως η ψυχιατρική της Καβάλας, έχει αυτή τη στιγμή τρείς γιατρούς και συνεπικουρώ με δυο εφημερίες τον μήνα και εγώ, αφού ένας γιατρός, από εκεί, αναγκάστηκε να πάει στο Νοσοκομείο Παπανικολάου. Είναι γενικό το πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί γιατί δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε που να βάλουμε τους ασθενείς μας. Ελπίζουμε ότι μετά και από τις ενέργειες της Διοίκησης, θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό.»

Επιστολή Παυλίδη σε Λαφαζάνη για το αέριο




Ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη με θέμα: την «ανυπαρξία δικτύου παροχής φυσικού αερίου για οικιακούς χρήστες στις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρά τη διέλευση των κεντρικών αγωγών», απέστειλε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης.
Κύριο αίτημα για το συγκεκριμένο ζήτημα, είναι «να δρομολογηθεί πλήρης ανάπτυξη της κατασκευής των δικτύων οικιακής χρήσης φυσικού αερίου σε όλες τις μεγάλες πόλεις της ΑΜ-Θ σε πρώτη φάση μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020».
Μετά από μεγάλες πιέσεις, από πέρυσι το καλοκαίρι, πριν ακόμη αναλάβει ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης, με τις οποίες απαιτούσε την επέκταση των δικτύων παροχής φυσικού αερίου σε όλη την ΑΜ-Θ, δρομολογήθηκε από την ΔΕΠΑ, μερική κατασκευή του δικτύου από πόρους του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 στις πόλεις Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα.
 Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ απέστειλε, αφού συνομίλησε και συνεργάστηκε με τη ΔΕΠΑ, την συνημμένη επιστολή με την οποία η Περιφέρεια διεκδικεί επέκταση του δικτύου παροχής φυσικού αερίου  σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Λαμβάνοντας υπόψη, ότι το σύνολο της κοινωνίας αλλά και των θεσμικών φορέων θεωρεί ότι πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία και ότι δεν θα ανεχθεί τη διέλευση άλλων αγωγών αν δεν υπάρξει διόρθωση ως προς το ζήτημα της οικιακής χρήσης αλλά και των ανταποδοτικών τελών η Περιφέρεια διεκδικεί «να δρομολογηθεί άμεσα μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 επέκταση των δικτύων σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειάς μας που βρίσκονται κατά μήκος ένθεν και ένθεν του αγωγού φυσικού αερίου δηλαδή της Κομοτηνής, της Ξάνθης, της Καβάλας, της Δράμας, της Αλεξανδρούπολης και της Ορεστιάδας σε πρώτη φάση.»
Επίσης ένα ακόμη αίτημα είναι «η δημιουργία ΕΠΑ αφού προηγουμένως τροποποιηθεί η σχετική νομοθεσία και αφού δοθεί η ορθή εικόνα ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να χρησιμοποιεί μια περιοχή και στη συνέχεια να οχυρώνεται σε όρους ανταγωνισμού που είναι προκλητικά άδικοι για την εκείνη.»
Εκτός των άλλων, ο Περιφερειάρχης ζητά, «να συμπεριληφθεί η κατασκευή μικρής κλίμακας δικτύων οικιακής χρήσης για την Ξάνθη, την Καβάλα και την Ορεστιάδα, σε πρώτη φάση. Αυτό πρέπει να διορθωθεί άμεσα. Η Περιφέρειά μας είναι διατεθειμένη να συμβάλει χρηματοδοτικά σε αυτό, διαμέσου του ΕΠ του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.»



«ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ» Η ΠΕΡΙΟΧΗ

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ονομάζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια  «ενεργειακός κόμβος» αφού είναι ο χώρος διέλευσης όλων των αγωγών φυσικού αερίου ή πετρελαίου που εισέρχονται στη χώρα λόγω της γεωγραφικής της θέσης.
Η περιοχή μας παρά ταύτα ή οποία έχει χειμώνα διάρκειας περίπου οκτώμισι μηνών και στην οποία καταγράφονται ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, καταναλώνει τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και εμμέσως πληρώνει φόρους που υπολογίζονται περί τα 250 εκατομμύρια ευρώ.
Αντίστοιχα, περιοχές που καταναλώνουν φυσικό αέριο του οποίου η τιμή είναι μισή, και από πλευράς φόρου και από πλευράς πραγματικού κόστους, σε σχέση με την τιμή απόκτησης του πετρελαίου θέρμανσης ενώ ταυτόχρονα έχουν και πολύ μικρότερο χειμώνα και αντίστοιχα υψηλότερες θερμοκρασίες πληρώνουν έμμεσους φόρους που μετά βίας ανέρχονται στο 1/10 του κόστους των φόρων που πληρώνει ένα νοικοκυριό στην περιοχή μας.

ΣΤΟΧΟΣ Η ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΚΑΙ ΔΟΜΗΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ είναι διατεθειμένη να συμβάλει χρηματοδοτικά στην επέκταση του δικτύου διαμέσου του ΕΠ του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.
«Ως κοινωνία διεκδικούμε να δρομολογηθεί η κατασκευή του δικτύου παροχής φυσικού αερίου για οικιακή χρήση σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας, σε Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα και Ορεστιάδα σε πρώτη φάση» αναφέρει ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης, επισημαίνοντας ότι «στόχος μας είναι η ισόρροπη και δομημένη ανάπτυξη αξιοποιώντας τη διέλευση των αγωγών φυσικού αερίου από την περιοχή μας προς όφελος όλων των πολιτών.» 

Καλή Πρακτική η ιστοσελίδα του Δήμου Ξάνθης


Διημερίδα πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα  στη Θεσσαλονίκη, η οποία διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), με θέμα: «Διαχέοντας τις καλές πρακτικές των δήμων για την εφαρμογή των δημόσιων πολιτικών» κατά την διάρκεια της οποίας, οι Δήμοι «αντάλλαξαν» πρακτικές για καινοτόμες πρωτοβουλίες και δράσεις που αναπτύσσουν στους Δήμους τους και που έχουν ως απώτερο στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Ο Δήμος της Ξάνθης επιλέχθηκε, μεταξύ όλων των Δήμων της χώρας, από τους διοργανωτές για την παρουσίαση της ιστοσελίδας του (www.cityofxanthi.gr) ως «καλής πρακτικής».



Ο ΔΗΜΟΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλους τόνισε ότι «ένας σύγχρονος Δήμος οφείλει να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και τους διαφορετικούς ρυθμούς ζωής της κοινωνίας μας, έχοντας πάντα ως απώτερο στόχο το όφελος του δημότη μέσα από την απλούστευση των διαδικασιών, την εξοικονόμηση χρόνου και κόπου, την ενίσχυση της διαφάνειας, την προώθηση των διαδικασιών συμμετοχικότητας. και της «ανοικτής διακυβέρνησης», όπως η Ψηφιακή Χαρτογράφηση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου, με την απεικόνιση των έργων σε χάρτες ανάλογα με τον βαθμό ολοκλήρωσής τους (προγραμματισμένα, σε εξέλιξη και ολοκληρωμένα έργα) και την προβολή πληροφοριών προς τους πολίτες για αυτά.»
Μάλιστα επεσήμανε ότι «ο Δήμος οφείλει να αξιοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερο τις δυνατότητες που του προσφέρουν οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), εφαρμόζοντας και ενσωματώνοντας τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες σε ολόκληρο το φάσμα των δημοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, διευκολύνοντας σημαντικά την καθημερινότητά τους και για τον λόγο αυτό έχει δρομολογήσει έργα στον τομέα της Πληροφορικής τα οποία θα υλοποιηθούν άμεσα προσφέροντας στους πολίτες νέες εξελιγμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες.»
Ενδεικτικά ανέφερε «την επέκταση του ασύρματου δικτύου WiFi σε διάφορα σημεία της πόλης μας, την αξιοποίηση του Μητροπολιτικού Δικτύου Οπτικών Ινών δίνοντας τη δυνατότητα διασύνδεσης όλων των υπηρεσιών μεταξύ τους χωρίς επιπλέον κόστη, την αναβάθμιση της εφαρμογής τουριστικού ενδιαφέροντος XENAGOS που αφορά κυρίως την Παλιά Πόλη, την αξιοποίηση του Γεωγραφικού Πληροφοριακού Συστήματος GIS, την εφαρμογή των ψηφιακών υπογραφών από τους υπαλλήλους διασφαλίζοντας την ακεραιότητα και την αξιοπιστία των δεδομένων κατά τις συναλλαγές με άλλους φορείς, την πλήρη ψηφιοποίηση των εγγράφων, την εφαρμογή των ηλεκτρονικών υπηρεσιών μίας στάσης καθώς και την δυνατότητα ηλεκτρονικών αιτήσεων και πιστοποιητικών από τους πολίτες.»



ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΟΣΤΟΣ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Τέλος ίδιος δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι  «ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της σελίδας του Δήμου, πραγματοποιήθηκαν από το Τμήμα Πληροφορικής του Δήμου, χωρίς κανένα επιπλέον κόστος στον προϋπολογισμό του Δήμου», λαμβάνοντας τα εύσημα από τους παραβρισκόμενους, με πολλούς εξ αυτών, κυρίως Δημάρχων άλλων περιοχών, να ζητούν από τον Δήμαρχο την συνδρομή του Δήμου Ξάνθης και του Τμήματος Πληροφορικής, για την δημιουργία διαδικτυακών τόπων στους Δήμους τους.

Ο Παντελής Αγγελίδης, νέος πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας




Ο Ξανθιώτης Παντελής Αγγελίδης πρόεδρος της Vidavo και διδάκτορας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι ο νέος πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας.
Η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, σχετικά με την τοποθέτηση του Δρ. Παντελή Αγγελίδη ως Προέδρου της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, ανέφερε ότι «η τοποθέτηση του Δρ. Παντελή Αγγελίδη στη θέση του Προέδρου της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, που ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, έγινε μετά από την προσεκτική αναζήτηση του ανθρώπου εκείνου που θα μπορέσει να συνεχίσει επιτυχώς τη μέχρι σήμερα δράση της ΑΖΚ, και να την ενισχύσει προσδίνοντας ακόμη μεγαλύτερο όραμα και υψηλούς στόχους» επισημαίνοντας ότι «η ΑΖΚ δημιουργήθηκε για να γίνει κέντρο προώθησης της επιχειρηματικότητας και της τεχνολογικής έρευνας που γίνεται στη Μακεδονία. Σε τέτοιες θέσεις χρειαζόμαστε ανθρώπους που αντιλαμβάνονται και μπορούν να διαχειριστούν τις πολυπλοκότητες των επιχειρηματικών και ερευνητικών εγχειρημάτων. Ανθρώπους με εμπειρία, με πορεία στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, με επαφές και συνδέσμους με τον επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό κόσμο όλου του πλανήτη. Αλλά πάνω από όλα, για να μπορέσουν να ενεργοποιήσουν και να εμπνεύσουν τους συνεργάτες τους, πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να έχουν οι ίδιοι όραμα και πάθος για δημιουργία και παραγωγικότητα.»
«Η προσωπική πορεία του δρ. Αγγελίδη* ως επιχειρηματία, ως εφευρέτη / δημιουργού και ως επιστήμονα, νομίζω ότι υπερκαλύπτει τα απαιτούμενα. Με τη γνώση και την εμπειρία του είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει και θα εμπνεύσει δημιουργικά τους συνεργάτες της ΑΖΚ» συνεχίζει η ίδια, ενώ δεν παραλείπει να ευχαριστήσει «το διοικητικό συμβούλιο και τον προηγούμενο πρόεδρο της ΑΖΚ, Δημήτρη Λακασά, για το έργο τους, με το οποίο τέθηκαν οι βάσεις του συστήματος καινοτομίας που δημιουργεί η ΑΖΚ, επεκτάθηκε ο διαθέσιμος χώρος και δημιουργήθηκε ένα δίκτυο περισσότερων από 100 νεοφυών επιχειρήσεων. Ευχαριστώ τον κ. Λακασά και για τη δήλωσή του ότι θα παραμείνει αρωγός και συμπαραστάτης της προσπάθειας της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και τον διαβεβαιώνω ότι η βοήθεια και η συμπαράστασή του θα είναι πολύτιμη για τις προσπάθειές μας.»
« Μόνο συντεταγμένοι εξάλλου και με πλήρη αλληλεγγύη των δημιουργικών προσώπων και δυνάμεων θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τη δημιουργία ενός σταθερού υπόβαθρου δημιουργικότητας και παραγωγικότητας, πάνω στο οποίο θα χτίσουν οι επόμενες γενιές» καταλήγει η Υφυπουργός Εσωτερικών.

ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΑΓΓΕΛΙΔΗ

Ο Παντελής Αγγελίδης γεννήθηκε στην Ξάνθη και είναι διδάκτωρ του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.
Είναι αναπλητωτής καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση οργανισμών καινοτομίας στο ΜΙΤ Sloan.
Έχει διατελέσει επισκέπτης ερευνητής του MIT Media Lab και επισκέπτης καθηγητής του University of Barcelona Medical School.
Ανάμεσα σε άλλες ερευνητικές δραστηριότητες στα πλαίσια ευρωπαϊκών προγραμμάτων, υπήρξε συντονιστής σε έξι διευρωπαϊκά έργα και συμμετέχων σε 37 διευρωπαϊκά και πέντε εθνικά έργα.
Ως επιχειρηματίας έχει σημαντική παρουσία στο χώρο των ψηφιακών εφαρμογών υγείας και τηλεϊατρικής (με την εταιρεία Vidavo, της οποίας είναι ιδρυτής και κύριος μέτοχος).
Είναι επίσης συγγραφέας, εφευρέτης, και αναπτύσσει εφαρμογές λογισμικού υψηλών τεχνολογικών απαιτήσεων. 


Μέχρι τις 7 Ιουλίου η υποβολή Μηχανογραφικών




Από την Δευτέρα 15 Ιουνίου, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου, ύστερα και από το πέρας των Πανελλαδικών Εξετάσεων για το 2015, όπως ανακοίνωσε με την εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Καταληκτική μάλιστα ημερομηνία για τα Μηχανογραφικά είναι η Τρίτη 7 Ιουλίου 2015.
Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο, θα πρέπει να απευθυνθούν στο Λύκειό τους, προκειμένου να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).
Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετούν το Μ.Δ. και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση).
Από την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ αντίστοιχα, ως και την Τρίτη 7-7-2015, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ). 
Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του Υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τον υποψήφιο δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. 
Ο υποψήφιος καλό είναι να εκτυπώσει ή/και να αποθηκεύσει στον υπολογιστή του το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί να δει τις τελικές προτιμήσεις του.
Υπενθυμίζεται ότι, η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

ΚΥΡΙΟ ΜΕΛΗΜΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΚΩΔΙΚΟΥ

«Αυτή τη στιγμή εκείνο που προέχει είναι όλοι οι υποψήφιοι να λάβουν τον κωδικό πρόσβασής τους στο σύστημα, από το Λύκειο όπου φοιτούσαν. Μάλιστα το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι υποψήφιοι με το 10%, σε οποιοδήποτε Λύκειο αυτοί»αναφέρει ο προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, Χρήστος Ζηκούδης, επισημαίνοντας ότι «αυτό και στις δυο περιπτώσεις μπορεί να γίνει είτε με φυσική παρουσία, είτε με εξουσιοδότηση κάποιου γονέα.»
«Από εκεί και πέρα, πριν οριστικοποιήσουν οι υποψήφιοι για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση το Μηχανογραφικό τους Δελτίο, θα πρέπει να συμπληρώσουν μερικά και να τα τυπώσουν, μέχρι να σιγουρευτούν ποια θα είναι η τελική τους επιλογή» συνεχίζει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «η διαδικασία είναι πολύ απλή, δεν υπάρχει καμία «παγίδα», ενώ αν υπάρχει η οποιαδήποτε απορία, οι υποψήφιοι μπορούν να απευθυνθούν στους Διευθυντές ή τους Υποδιευθυντές των Λυκείων τους, αλλά και στους υπεύθυνους για αυτήν την διαδικασία καθηγητές τους, οι οποίοι έχουν οριστεί από το εκάστοτε Λύκειο και είναι συνήθως καθηγητές πληροφορικής.»

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Να σημειώσουμε ότι Μηχανογραφικό Δελτίο μπορούν να υποβάλουν όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ του 2015 και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο και όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2013 ή 2014, διεκδικώντας το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση.
Για όσους είναι υποψήφιοι για το 10% και συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση, δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.
Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα απευθύνονται στα Λύκειά τους.
Εφιστάται η προσοχή σε όλους τους υποψηφίους για την εμπρόθεσμη υποβολή και οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου, γιατί αλλιώς θα αποκλειστούν από την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για φέτος, ενώ με την ευκαιρία υπενθυμίζεται ότι ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (αγωνίσματα) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) έχει οριστεί το διάστημα από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου μέχρι και την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015.

Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας στη Θράκη


Τις αρχαιρεσίας και την Γενική Συνέλευση της, πραγματοποίησε για πρώτη φορά η νεοσύστατη Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης (ΟΕΕΘ) την περασμένη εβδομάδα, για την ανάδειξη οργάνων διοίκησης και αντιπροσώπων στην Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας – ΕΣΕΕ.
Μάλιστα από την όλη διαδικασία, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας αναδείχθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, Ευθύμης Μίλκογλου, ο οποίος θα αντιπροσωπεύσει με τα υπόλοιπα μέλη και στην Γενική Συνέλευση της ΕΣΕΕ.
«Η νέα Συνομοσπονδία, είναι πλέον γεγονός» αναφέρει στην ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ο Αντιπρόεδρος Ευθύμης Μίλκογλου επισημαίνοντας ότι «ξεκίνησε απλά σαν μια ιδέα, σαν μια σκέψη και στο τέλος υλοποιήθηκε.»

ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Στόχος της νέας Συνομοσπονδίας, είναι να λύνονται τα προβλήματα της Θράκης» συνεχίζει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε μια ιδιαίτερη περιοχή με πολλά προβλήματα και κοινούς στόχους. Υπάρχει καλή συνεννόηση μεταξύ μας και δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι σαν πόλεις, παρά το γεγονός η κάθε πόλη έχει τις δικές της ιδιομορφίες. Κοινός μας στόχος είναι η επίλυση των προβλημάτων αλλά και να γίνει όσο το δυνατόν πιο τουριστική την περιοχή μας.»
Αναφορικά τώρα με τα μέλη που θα αντιπροσωπεύουν την νέα Συνομοσπονδία και στις Γενικές Συνελεύσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ή αλλιώς της ΕΣΕΕ, ο κ. Μίλκογλου, τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό που πάει μια ομάδα από την Θράκη, έτσι αισθανόμαστε γιατί πρώτα από όλα είμαστε φίλοι, προκειμένου να διεκδικήσει την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής, επάνω στον τομέα του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας» σημειώνοντας ότι «η Θράκη, γίνεται επίκεντρο στην Αθήνα και εμείς είμαστε εδώ και προχωράμε όλοι μαζί. Εύχομαι να έχει επιτυχία το νέο αυτό εγχείρημα, γιατί είναι κάτι που έγινε με πάρα πολύ μεράκι.»


Δεκαοκτώ Ξανθιώτες Εθελοντές Αιμοδότες, βράβευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας





Τους Έλληνες Αιμοδότες, μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών και στελέχη του Ιατρικού και Παραιατρικού προσωπικού σε υπηρεσίες αιμοδοσίας Νοσοκομείων, που έχουν προσφέρει περισσότερες από 50 μονάδες αίμα, τίμησε την Κυριακή, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε ειδική εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο. Ανάμεσά τους ήταν και δεκαοκτώ εθελοντές αιμοδότες από την Ξάνθη. 
Στην εκδήλωση που έγινε σε κλίμα συγκίνησης παρέστησαν ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής και εκπρόσωποι των υπηρεσιών Αιμοδοσίας των Νοσοκομείων της χώρας, οι οποίες πρωτοστατούν στην μεταστροφή των αιμοδοτών φιλικού και συγγενικού περιβάλλοντος σε Τακτικούς Μη Αμειβόμενους Εθελοντές Αιμοδότες και παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά συγκέντρωσης εθελοντικά προσφερόμενου αίματος. Μεταξύ αυτών οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας στα Νοσοκομεία, Παίδων «Αγια Σοφία, και «Αγλαΐα Κυριακού», Άμφισσας, Γρεβενών, Κορίνθου, «Ελπίς», «Αμαλία Φλέμιγκ», «Άγιος Παύλος» στη Θεσσαλονίκη, «Χατζηκώστα», στα Ιωάννινα, και η υπηρεσία Αιμοδοσίας στο Νοσοκομείο του Ρίο.




ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΥΤΗ

«Η βράβευσή σας συνιστά εκπλήρωση, εκ μέρους της Πολιτείας, στοιχειώδους χρέους απερίφραστης αναγνώρισης της ανιδιοτελούς προσφοράς σας. Προσφοράς στην κοινωνία, προσφοράς στον συνάνθρωπο, πρωτίστως, όμως, προσφοράς στον Άνθρωπο. Και αυτό, γιατί η προσφορά σας σηματοδοτεί κορυφαίο παράδειγμα αλληλεγγύης. Αφού δίνοντας το αίμα σας, και μάλιστα με την ευγενή αντίληψη εκπλήρωσης αποστολής, προσφέρετε στον συνάνθρωπο αντίδωρο ζωής. Και μιας και η ζωή είναι θείο δώρο, το να την μοιράζεται κανείς, δίχως κανένα αντάλλαγμα, με τον συνάνθρωπο προσδίδει, εμπράκτως, στο αίσθημα της αλληλεγγύης το πιο γνήσιο νόημά του» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, επισημαίνοντας ότι «αν σε αυτά προστεθεί το ότι ένα τέτοιο αντίδωρο ζωής από την πλευρά σας παρέχεται μέσα στην σημερινή κοινωνική και οικονομική συγκυρία, που έχει φθάσει στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης, τότε ευχερώς εξηγείται το γιατί η βράβευσή σας, όπως είπα, αποτελεί εκπλήρωση στοιχειώδους χρέους από την πλευρά της Πολιτείας. Να είσθε βέβαιες και βέβαιοι ότι, διαχρονικώς, παρέχετε σ' όλους μας, ανεξαιρέτως, ένα εμβληματικό παράδειγμα αλτρουισμού και ανθρωπισμού. Το ευχαριστώ είναι πολύ λίγο για να το αντισταθμίσει, έστω και συμβολικώς. Γι' αυτό περιορίζομαι στην ευχή: Η Θεία Πρόνοια να σας επιδαψιλεύει αυτό που σας αναλογεί και, επέκεινα, αυτό που σας ανήκει».
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, υπογράμμισε ότι «οι εθελοντές αιμοδότες είναι οι πραγματικοί καταλύτες σε μια εποχή που το υπερτροφικό εγώ που κυριαρχεί, επιχειρεί να καταστρέψει κάθε έννοια αλληλεγγύης, να καταστήσει τον άνθρωπο ένα μοναχικό άτομο που να νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του και να μη νοιάζεται για το τι συμβαίνει δίπλα του».

ΤΟ ΑΙΜΑ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής ότι «η πρωτοβουλία της Προεδρίας ανοίγει ένα μεγάλο κοινωνικό μέτωπο. Ένα μέτωπο μέσα από το οποίο θα πρέπει να προωθηθούν λειτουργίες που έχουν να κάνουν με τις αξίες του ανθρώπου» σημειώνοντας ότι «η προσωπική συμμετοχή του προέδρου της Δημοκρατίας στην προσπάθεια του υπουργείου σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εθελοντική αιμοδοσία, με τη δωρεά οργάνων σώματος και με μια σειρά σχετικών θεμάτων που άπτονται της υγείας του ανθρώπου, θα είναι κρίσιμη, χρήσιμη και καθοριστική.»
Ο υπουργός Υγείας συνεχάρη του Αιμοδότες τονίζοντας ότι «πραγματικά με το αίμα τους αποτυπώνουν την αξία της αλληλεγγύης».
Μάλιστα υπογράμμισε πως « ότι πιο άξιο βγαίνει μέσα από την έννοια της αλληλεγγύης, αποτυπώνεται με την πράξη και τη συμπεριφορά των εθελοντών αιμοδοτών.
Η βράβευση των πρωτοπόρων της Εθελοντικής Αιμοδοσίας στην χώρα μας σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών αποκτά εκ των πραγμάτων ιδιαίτερο συμβολισμό, αφού ο κορυφαίος Θεσμός της χώρας, επιβραβεύει μια από τις κορυφαίες εκφράσεις της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στην προκειμένη περίπτωση την πολύχρονη και ανιδιοτελή προσφορά για τον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπο.
«Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη είναι μια γιορτή για όλους εκείνους που ευθύνονται για την σωτηρία εκατομμυρίων ασθενών σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας το αίμα τους εθελοντικά και χωρίς ανταλλάγματα», τονίζουν τα μέλη της.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών και όλοι οι Σύλλογοι μέλη της, διοργανώνουν εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με αφορμή την ημέρα αυτή, που σκοπό έχουν την διάδοση και την προώθηση της Εθελοντικής, μη αμειβόμενης αιμοδοσίας, σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο.

ΟΙ ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΕΣ

Από την Ξάνθη, βραβεύθηκαν δεκαοκτώ συνολικά άτομα, για την προσφορά τους στον πάσχοντα συνάνθρωπο, τους οποίους και αξίζει να αναφέρουμε:

Αρσενίου Στυλιανός του Παναγιώτη 73 μονάδες
Αλατζάς Ηλίας του Αλεξάνδρου  66 μονάδες
Παπαχρόνης Ιωάννης του Χαραλάμπους 58 μονάδες
Εποιμενίδης Σταμάτης του Ιωάννη 57 μονάδες 
Χοτουμανίδης Αθανάσιος του Γεωργίου 57 μονάδες 
Παληούρης Κωνσταντίνος του Παναγίωτη 56 μονάδες 
Παπαευστρατίου Γεώργιος του Δημητρίου 55 μονάδες 
Σαμουηλίδης Δημοσθένης του Ιωάννη 55 μονάδες 
Μπουγιουκλού Αλέξανδρος του Μεχμέτ 54 μονάδες 
Γαλάνης Κωνσταντίνος του Δημητρίου 52 μονάδες 
Μαυρολίος Ηλίας του Ευαγγέλου 52 μονάδες 
Παναγιωτίδης Φίλλιπος του Νικολάου 52 μονάδες 
Γεωργακόπουλος Θεμιστοκλής του Βασιλείου 51 μονάδες 
Καραμανλής Χρήστος του Στυλιανού 51 μονάδες 
Χατζηπαναγιώτου Φίλλιπος του Ευστρατίου 51 μονάδες 
Λαζαρίδης Χρήστος του Θεολόγου 50 μονάδες 
Μπάτζιος Ιωάννης του Αθανασίου 50 μονάδες 

Νικολαΐδης Θεόδωρος του Ιωάννη 50 μονάδες 

Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στην Ξάνθη



Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του 2014 με 57 εκδηλώσεις σε 14 σημεία της πόλης, με 43 μουσικά σχήματα, 175 καλλιτέχνες, 100 χορευτές και 11 Dj, διοργανώνεται φέτος για τέταρτη χρονιά στην Ξάνθη η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής.
Όλες οι εκδηλώσεις θα είναι δωρεάν για το κοινό, σε ένα τριήμερο που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ξάνθης «Βάτραχοι» σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης και με τον συντονισμό και την υποστήριξη του rockmadness.gr.
«Είμαστε στην τελική ευθεία, την άλλη Παρασκευή ξεκινάνε οι εκδηλώσεις και έχουμε την χαρά και φέτος να «βγάλουμε» ένα δυναμικό τριήμερο εκδηλώσεων στις οποίες συμμετέχουν πάνω από σαράντα σχήματα» αναφέρει ο πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Ξάνθης «οι βάτραχοι» Μιχάλης Τσέπελης, επισημαίνοντας ότι «και φέτος η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στην Ξάνθη θα είναι δυνατή.»
«Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν» συνεχίζει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «ήταν τόσο μεγάλη η συμμετοχή, που δεν μπορούμε να τους βάλουμε όλους.
 Πιστεύουμε ότι για τρείς ημέρες μόνο είναι αρκετά σαράντα σχήματα, έξι σκηνές και δεκαεπτά συνολικά σημεία σε όλη την πόλη της Ξάνθης.»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ

Αναλυτικά το πρόγραμμα για την Παρασκευή 19 Ιουνίου περιλαμβάνει οκτώ διαφορετικά σημεία, στα οποία θα πραγματοποιηθούν συναυλίες ξεχωριστές και βέβαια για κάθε γούστο.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
Συναυλία Balkan/ska – rock
Ώρα έναρξης 19:00 – 23:30
The Dreamers (Καβάλα)
Big Band (Ξάνθη)
Baildsa (Θεσ/νίκη)

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΛΑΤΕΙΑ ΞΑΝΘΗΣ (ΕΝΑΝΤΙ ΟΤΕ)
Συναυλία.pop - rock
Ώρα έναρξης 19:00 – 23:30
Παρουσίαση μουσικό εργαστήρι Άγγελου Μουρβάτη
Acoustica (Ξάνθη)
Underfly (Ξάνθη)
Forbidden Fury (Ξάνθη)
Aman Juice, (Ξάνθη)
Complete Strangers (Ξάνθη)
Poisonous Fingertips (Ξάνθη)
Ht (Ξάνθη)
Wheelchairs (Ξάνθη)
και πολλά άλλα σχήματα.

ΑΥΛΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Συναυλία bossa nova - samba
Ώρα έναρξης 21:00 – 23:00
Aperito (Θεσ/νίκη)

ΑΕΡΙΚΟ ΚΑΦΕ/ΡΑΚΙ
Συναυλία Ελλ. Rock – pop/rock
Ώρα έναρξης 20:00 – 23:00
Acoustica (Ξάνθη)

NOSTOS BAR
Συναυλία jazz/rock
Ώρα έναρξης 20:00 – 23:00
Μιχαέλα Χαλκιά, Δημήτρης Μαραντάς, Στέφανος Μανωλάκης (Ξάνθη)

ΝΤΙΛΙ ΝΤΙΛΙ ΝΤΙΣΚΟΚΑΦΕΝΕΙΟ
Συναυλία / dj - hip hop - jazz
Ώρα έναρξης 22:00 – 24:00
Expe / Ακριβή Ερκέκογλου (Θεσ/νίκη)
Dj set after party

ΜΙΚΡΟ BAR
Dj set Party dancehall – bass - trap
Ώρα έναρξης 21.00 – 23:30
Dj set Filter Effect

ΣΠΙΤΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΦΕΞ
Έκθεση φωτογραφίας - ζωγραφικής
Ώρα έναρξης 19:00 – 21:00
Φωτογραφία «Visualize the lyrics»
Ζωγραφική «ηχο-χρωμα»

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ
Οι συναυλίες και οι παρουσιάσεις των καλλιτεχνών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και το Σάββατο 20 Ιουνίου, σε δέκα διαφορετικά σημεία της Ξάνθης.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ
Μουσικά παιχνίδια – χορός
Ώρα έναρξης 11:00 – 13:00
Πρόσκοποι 2ου Συστήματος Ξάνθης
Μουσικά παιχνίδια για παιδιά
Trash art – φτιάχνουμε μουσικά όργανα
Παρουσίαση χορευτικών απο “Step Up” break dance , dancehall-hip hop , oriental , salsa , kizomba

ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
Συναυλία pop - rock
Ώρα έναρξης 19:00 – 23:30
Rivo (Κομοτηνή)
Penguins from the west (Θεσ/νίκη)
Underhill West (Ξάνθη)
Μπάμπης Μπατμανίδης (Θεσ/νίκη)

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΛΑΤΕΙΑ ΞΑΝΘΗΣ (ΕΝΑΝΤΙ ΟΤΕ)
Συναυλία Hip Hop
Ώρα έναρξης 19:00 – 23:30
Scream-Μάτια του δρόμου & 4he (Δράμα
Diek & Γιάφκας (Comitato) (Ξάνθη)
Norme (Σέρρες)
Υπόγειοι Διαβάτες (Ξάνθη)
Ελίνα Χατζηανδρέου (Ξάνθη)
Deezy Kayagum (B-Muzic) (Αθήνα)

ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Street music
Ώρα έναρξης 20:30 – 22:00
Halkomaniacs (Δράμα)

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ
Χορευτικά
Ώρα έναρξης 19:00 – 19:30
Παρουσίαση το τμήμα ballroom Latin της ΦΕΞ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΤΙΚΑ
Street music
Ώρα έναρξης 20:30 – 22:00
Halkomaniacs (Δράμα)

ΑΥΛΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Συναυλία έντεχνα -swing
Ώρα έναρξης 21:00 – 23:00
Beetrots (Ξάνθη)
Dancing Mice (Κομοτηνή)
ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
Street music
Ώρα έναρξης 20:30 – 22:00
Halkomaniacs (Δράμα)

ΣΙΔΕΡΑΔΙΚΟ ΚΑΦΕ/ΜΠΑΡ
Party dj set swing –soul
Ώρα έναρξης 22:00 – 24:00
Dj Georgette

PICASSO BAR
Party dj set reggaewise / dupstep
Ώρα έναρξης 22:00 – 24:00
Dj Kenzy (Ξάνθη)
Rapture Farm (Ξάνθη)

ΣΠΙΤΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΦΕΞ
Έκθεση φωτογραφίας - ζωγραφικής
Ώρα έναρξης 19:00 – 21:00
Φωτογραφία «Visualize the lyrics»
Ζωγραφική «ηχο-χρωμα»

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ
Το τριήμερο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής στην Ξάνθη, κλείνει την Κυριακή 21 Ιουνίου, με ήχους και ακούσματα από επτά διαφορετικά σημεία της πόλης.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
Συναυλία pop/rock
Ώρα έναρξης 19:00 – 23:30
Veradartz (Ξάνθη)
U.N. Band (Θεσ/νίκη)
Okee Dokee (Ξάνθη)

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΛΑΤΕΙΑ ΞΑΝΘΗΣ (ΕΝΑΝΤΙ ΟΤΕ)
Συναυλία rock / metal
Ώρα έναρξης 18:00 – 23:30
Virgin mary's eyes (Κομοτηνή)
Munchies (Ξάνθη)
Χορωδία Εθνικού Ωδείου & μουσικό συνολο Α.Μουσαδέ
Hell Fighters (Ξάνθη)
Fata Morgana (Καβάλα)

ΠΑΡΚΟ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
Συναυλία Hip Hop – beat box
Ώρα έναρξης 19:00 – 23:30
Adrenal-Ink (Χρυσούπολη)
Cap10 (Ξάνθη)
Αποτρόπαιος (Δράμα)
Xanthi Gunz (Ξάνθη)
Bilo (Ξάνθη)
DJ set by Monax (Ξάνθη)

ΑΥΛΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Συναυλία jazz
Ώρα έναρξης 21:00 – 23:00
Jazz trio

LIBRE COCKTAIL BAR
Party dj Set cumbia - new swing
Dj George Supis

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Παραδοσιακοί χοροί κρήτης – νησιώτικοι
Ώρα έναρξης 20.00 – 21.00
Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το Χορευτικό Όμιλο Ξάνθης

ΣΠΙΤΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΦΕΞ
Έκθεση φωτογραφίας - ζωγραφικής
Ώρα έναρξης 19:00 – 21:00
Φωτογραφία «Visualize the lyrics»
Ζωγραφική «ηχο-χρωμα»

Χρειάζεται ή όχι επανασύσταση η ΜΟΜΑ;


Τις επιφυλάξεις τους ως προς τον σκοπό και τον λόγο επανίδρυσης της πάλαι ποτέ κραταιάς ΜΟΜΑ, του τεχνικού κλιμακίου του Στρατού που αναγέννησε τη χώρα στα δημόσια έργα εθνικής σημασίας και όχι μόνο, εκφράζουν με ανακοίνωσή του το ΤΕΕ Θράκης αλλά και πρώην επικεφαλής του κλιμακίου της ΜΟΜΑ στην Ξάνθη, μιλώντας στην «ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ».


ΚΑΘ’ ΥΛΗΝ …ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΙ ΟΙ ΚΑΘ’ ΥΛΗΝ  ΑΡΜΟΔΙΟΙ

«Στην πραγματικότητα τελικά από ό,τι φαίνεται η εξαγγελία του Υπουργού παίρνει σάρκα και οστά και ομολογούνται ορισμένα πράγματα, τα οποία αντί να μας καθησυχάσουν, μας δημιουργούν πολύ περισσότερα ερωτήματα» αναφέρει ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Θράκης Αργύρης Πλέσιας, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν το 2015 να διοργανώνουμε μια δομή παραγωγής, από εξοπλισμούς που βρίσκονται στα αζήτητα. Όποιος γνωρίζει τι σημαίνει διαχείριση μηχανημάτων, γνωρίζει τι σημαίνει και θέμα συντήρησής τους.
Με τι τεχνογνωσία θα παίρνεις διαφορετικά ανταλλακτικά;»
«Ένα ακόμη σημείο για το οποίο διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας είναι και το ποιος έχει την επιχειρησιακή αρμοδιότητα για ορισμένα πράγματα» συνεχίζει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθούν αυτόνομες υπηρεσιακά μονάδες και μάλιστα δεν ξέρουμε με ποιανού τη διαδικασία αυτές θα γίνουν.
«Είναι πρωτοφανές να συζητάμε πλέον ότι τα ζητήματα δημοσιονομικών έργων δεν τα ρυθμίζουν οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι αλλά οι…καθ’ ύλην αναρμόδιοι» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πλέσιας τονίζοντας ότι «αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο είναι ότι υπάρχουν θέματα νομικά, προσωπικού, εξοπλισμού και εκπαίδευσης τα οποία και αναγνωρίζει ο Υπουργός, αλλά δεν θεωρούμε ότι αυτά μπορούν να λυθούν στο θεσμικό και νομικό πλαίσιο.»
«Στόχος μας με την ανακοίνωση αυτή ήταν να ενημερώσουμε αφενός την κοινωνία αλλά και το τεχνικό δυναμικό» υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης σημειώνοντας ότι «πρόκειται για θέματα που πρέπει να επανεξεταστούν.»

Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΜΟΜΑ

«Αυτό που δημιουργείται αυτή τη στιγμή, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τις ΜΟΜΑ» αναφέρει ο υπεύθυνος του κλιμακίου ΜΟΜΑ στην Ξάνθη, λίγο πριν τη διάλυσή της, Άγγελος Σαββαννίδης, επισημαίνοντας ότι «οι ΜΟΜΑ ήταν ένα σχήμα που κάλυπτε όλο τον ελλαδικό γεωγραφικό χώρο και είχε σαν προισταμένη αρχή την Στρατιωτική Υπηρεσία Κατασκευής Έργων Ανασυγκροτήσεως (ΣΥΚΕΑ). Και στα δύο λοιπόν έχουμε κοινό στοιχείο αυτό της ανασυγκρότησης, με κύριο κορμό το μηχανικό.»
«Ο κύριος κορμός της ΜΟΜΑ ήταν ο στρατός και μάλιστα στην πορεία οι ΜΟΜΑ «σήκωσαν» όλο το βάρος της ανασυγκρότησης, γιατί τότε δεν υπήρχαν όλες οι υποδομές και ο εξοπλισμός» συνεχίζει ο ίδιος επισημαίνοντας ότι «σαν φορέας από το 1954 και με την πάροδο του χρόνου, χρειαζόταν επεμβάσεις οι οποίες βέβαια, γινόταν τουλάχιστον από πλευράς εργαζομένων. Έπρεπε να αλλάξουν δομικά και λειτουργικά, μιας και οι κατασκευές των έργων έδιναν πλέον και άλλες δυνατότητες. Έπρεπε να επανασυσταθεί ο ρόλος τους.»
«Ο λόγος της διάλυσης των Μικτών Ομάδων Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως, ήταν η αρνητική συγκυρία, πολιτική και ιδεολογική και η οριστική διάλυσή τους ήρθε τον Μάρτιο του 1993. Συνέπεσε με την γενική ιδεολογία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και με τον Κούβελα να χειρίζεται τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων από την μια και από την άλλη με τον κ. Γαρδέλη να είναι γενικός διευθυντής της ΝΔ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εργοληπτών» αναφέρει ο κ Σαββανίδης, υπογραμμίζοντας ότι «οι ΜΟΜΑ δεν ήταν ανταγωνιστικές απέναντι στις εταιρείες. Μάλιστα εκτελούσαν μόλις το 4% των δημοσίων έργων. Ο κύριος λοιπόν λόγος στης διάλυσής τους ήταν ιδεολογικοπολιτικός.»

«ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΜΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ…ΜΟΜΑΤΖΗΔΕΣ»

«Οι Μεικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως, είχαν διττή αποστολή. Την κατασκευή έργων αλλά και την υποστήριξη αναγκών σε έκτακτες περιπτώσεις» τονίζει ο πρώην υπεύθυνος του κλιμακίου στην Ξάνθη, Άγγελος Σαββαννίδης, σημειώνοντας ότι «για να κάνεις ΜΟΜΑ χρειάζεσαι ….ΜΟΜΑτζήδες και σήμερα ΜΟΜΑτζήδες δεν έχει.»
«Αν θέλουμε έναν φορέα ο οποίος θα επεμβαίνει σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης και θα βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα, είναι ανόητο να λέμε ότι θέλουμε να ξανακάνουμε τις ΜΟΜΑ.
Ήταν ένα μεγάλο σχολείο αυτό. Το μόνο και απόλυτο σχολείο που έβγαζε τεχνίτες μηχανημάτων» αναφέρει ο ίδιος, ενώ όπως συνεχίζει, «για εμένα δεν υφίσταται θέμα επανασύστασης και δεν ξέρω και ποια είναι η αποστολή της ΔΙΔΕΡΓΩΝ.»
«Το να συστήσουν ένα φορέα παρόμοιο με αυτόν, είναι δικαίωμά τους αλλά η χρησιμοποίηση της έννοιας και της ουσίας της ΜΟΜΑ είναι άστοχη» επισημαίνει ο κ. Σαββανίδης σημειώνοντας ότι «όλα αυτά δεν είναι ΜΟΜΑ και δεν μπορούν να είναι ΜΟΜΑ.»


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ

Πάντως η ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Θράκης αναφέρει ότι «είναι εμφανής η αντίφαση όσον αφορά την αντιμετώπιση των νομικών κωλυμάτων του εγχειρήματος. Ειδικότερα την διαβεβαίωση ότι θα είναι «Ένα θεσμικό πλαίσιο που εγγυάται ότι θα λειτουργήσει με διαφάνεια, με σεβασμό στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και τις αρχές του υγιούς ανταγωνισμού» την ακολουθεί η παραδοχή ότι «Όπως αντιλαμβάνεστε το έργο αυτό είναι σύνθετο. Υπάρχουν θέματα νομικά, θέματα προσωπικού και εξοπλισμού, εκπαίδευσης, διαδικασίες και προϋποθέσεις ανάληψης Έργου, τα οποία τα αντιμετωπίζουμε με σχέδιο νόμου, που έχει ετοιμαστεί, και προβαίνουμε στις δέουσες ενέργειες», υπογραμμίζοντας ότι «η αναφορά «Είμαστε, όμως, εδώ, για να συμπληρώσουμε τον ιδιωτικό τομέα, να καλύψουμε κενά της ακριτικής Ελλάδας, την οποία πολλές φορές έχει εγκαταλείψει ο ιδιωτικός τομέας» γίνεται χωρίς αναλυτική  παρουσίαση των αιτιών που προκαλούν ενίοτε αδυναμία ανταπόκρισης από τον Ιδιωτικό Τομέα (π.χ. χαμηλά τιμολόγια Δ.Ε.) και παραπέμπει σε πιθανή υπερκοστολόγηση των έργων που χωρίς διαγωνισμό θα αναλαμβάνει να εκτελεί η ΔΙΔΕΡΓΩΝ.»
«Η στελέχωση της νέας με ΜΟΜΑ, με επιστημονικό, τεχνικό και εργατικό προσωπικό από τους εφέδρους στρατευσίμους, με «επέκταση της στρατιωτικής τους θητείας με μία έμμισθη παρουσία»  και αντισταθμιστικό αντάλλαγμα «να μπορούν αυτή την εμπειρία να μην τη θεωρούν ως χαμένο χρόνο», γεννά εύλογη ανησυχία  για πιθανές προσλήψεις με συμβολική αμοιβή και εκτός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας» συνεχίζει η ανακοίνωση.
Για όλους τους παραπάνω λόγους η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Θράκης εκτιμά ότι «οι
αρχικές της επιφυλάξεις για την επαναλειτουργία της ΜΟΜΑ, όπως διατυπώθηκαν σε προηγούμενο Δελτίο Τύπου, όχι μόνον δεν διασκεδάστηκαν από τις νέες δηλώσεις του Υπουργού, αλλά αντίθετα ενισχύθηκαν.
Ιδιαίτερα όταν ο κίνδυνος αφανισμού της μικρομεσαίας κατασκευαστικής επιχείρησης, με την ένταξη στην δραστηριότητα της ΔΙΔΕΡΓΩΝ, του μοναδικού εναπομείναντος  επαγγελματικού της αντικειμένου  μετά την κατάρρευση του ιδιωτικού έργου,  διαφαίνεται αναπόφευκτος: «Να συνεισφέρουμε σε έργα οδοποιίας, εγγειοβελτιωτικά και αποκατάστασης ζημιών».

Το ΤΕΕ-Θράκης επισημαίνει ότι «θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί το θέμα και θα τοποθετηθεί αναλυτικά και τεκμηριωμένα επί του σχετικού σχεδίου νόμου που όπως δήλωσε ο Υπουργός Πάνος Καμένος το επεξεργάζεται το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να κατατεθεί στην Βουλή» σημειώνοντας για μια ακόμη φορά ότι «για το καλό του τόπου θα πρέπει να τηρείται η βασική αρχή της κατανομής αρμοδιοτήτων κατά τομέα δραστηριότητας της Πολιτείας. Θεωρούμε ότι στο συγκεκριμένο θέμα μείζονες αρμοδιότητες εξακολουθούν να έχουν τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εσωτερικών.»

Από τις 18 Ιουλίου, το 2ο Improv Summercamp στη Σαμοθράκη




Από τις 18 έως τις 25 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί το θερινό σχολείο κωμικού θεατρικού αυτοσχεδιασμού, γνωστό και ως Improv Summer Camp στην Σαμοθράκη.
Διοργανωτές αυτού του ξεχωριστού…κάμπινγκ είναι ο Ξανθιώτης κωμικός Παναγιώτης Κούδας αλλά και ο γνωστός κωμικός Στέλιος Ανατολίτης, οι οποίοι θα δώσουν την δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν ενεργά σε μια εβδομάδα αφιερωμένη στον αυτοσχεδιασμό και την κωμωδία.
Οι δυο κωμικοί προσκαλούν όποιον θέλει να δοκιμάσει το Improv και δεν έχει καμία εμπειρία απολύτως αλλά και αυτοσχεδιαστές ή ηθοποιούς με προηγούμενη που θέλουν να εμβαθύνουν σε αυτό το είδος κωμωδίας.
 Στόχος του θερινού σχολείου είναι να φέρει σε επαφή αυτοσχεδιαστές από όλη την Ελλάδα, να μοιραστεί τεχνικές κι εμπειρίες και να προκαλέσει το ενδιαφέρον νέων ατόμων στην αυτοσχεδιαστική κωμωδία.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ IMPROV

Το αυτοσχεδιαστικό θέατρο, αποκαλούμενο και ως improv είναι μια μορφή θεάτρου όπου ότι παρουσιάζεται στην σκηνή δημιουργείται εκείνη την στιγμή με σχεδόν καθόλου ή ελάχιστη προετοιμασία. Στην πιο απλή του μορφή οι διάλογοι, η δράση, η ιστορία και οι χαρακτήρες δημιουργούνται από τους παίκτες καθώς ξετυλίγουν τους αυτοσχεδιασμούς τους. Σε μερικές περιπτώσεις κάποια στοιχεία αποφασίζονται από πριν – και συχνά σε μια διαδραστική μορφή παράστασης προτείνονται από το κοινό – ενώ κάποια άλλα αποφασίζονται στην στιγμή.
«Το Improv είναι αρκετά διαδεδομένο στο εξωτερικό. Είναι επι της ουσίας μια μορφή κωμωδίας μπροστά σε κοινό, χωρίς σενάριο. Αποτελεί θεατρική μέθοδο εκπαίδευσης ηθοποιών η οποία πλέον έχει γίνει ένα αυτόνομο κομμάτι στο χώρο του θεάτρου και της κωμωδίας» αναφέρει ο κωμικός Στέλιος Ανατολίτης μιλώντας στην «ΕΠ», επισημαίνοντας ότι «ασχολούμαι με το θέατρο, τον αυτοσχεδιασμό και την κωμωδία και κάποια στιγμή ανακάλυψα ότι με τον Παναγιώτη Κούδα, κάνουμε ακριβώς το ίδιο πράγμα, οπότε και αποφασίσαμε, πρώτα εκείνος και έπειτα εγώ να δημιουργήσουμε τμήματα σε Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη για να διδάξουμε αυτό το πράγμα» συνεχίζει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «από πέρυσι λοιπόν ξεκίνησε και το σχολείο αυτοσχεδιασμού στη Σαμοθράκη. Είναι επτά μέρες, με πεντάωρα μαθήματα και θα δοθούν δύο παραστάσεις, μια για αρχάριους και μια για προχωρημένους, όπου και θα διδαχθεί, ο τρόπος και το πώς να δημιουργείς ιστορίες, χωρίς να υπάρχει σενάριο, αλλά και το συνόλων των τεχνικών που χρησιμοποιεί ένας αυτοσχεδιαστής, αντίστοιχα.»

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Kατά την διάρκεια του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθούν ξεχωριστά μαθήματα στα δύο τμήματα, αρχαρίων και προχωρημένων.
Τα μαθήματα είναι απογευματινά - βραδινά και διαρκούν πέντε ώρες. Κάθε τμήμα θα παρακολουθήσει έξι μαθήματα σε επτά μέρες, καθώς η μέρα που θα δώσει παράσταση θα είναι ελεύθερη.
Παρακολούθηση μέρους του σεμιναρίου δεν γίνεται δεκτή, ενώ η ύλη που θα διδαχθεί θα αποσταλεί στους συμμετέχοντες πριν την έναρξη των σεμιναρίων.
Διδάσκοντες εκτός απο τους προαναφερόμενους Παναγιώτη Κούδα και Στέλιο Ανατολίτη, είναι και οι Βαγγέλης Μανιτάκης και Βικτωρία Παπαμιχαήλ.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 6944256273
και 6987391343 ή μέσω email στη διεύθυνση: improsummercamp@gmail.com με θέμα “Δήλωση Συμμετοχής” ένα σύντομο βιογραφικό και το ονοματεπώνυμό τους. Να σημειώσουμε ότι το κόστος της συμμετοχής είναι 90 ευρώ, ενώ η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει στις 30 Ιουνίου.
Μάλιστα επισημαίνει ότι οι συμμετέχοντες θα διαμείνουν στο κάμπινγκ, ενώ όποιος δεν επιθυμεί, μπορεί να βρει άλλη διαμονή, αρκεί να συμμετέχει στα μαθήματα.