Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Μουσική εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων


Την Κυριακή 21 Ιουνίου 2015, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης σε συνεργασία με τη Μικτή Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μουσικό ταξίδι.
Η Μικτή Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης και η χορωδία του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης θα ταξιδέψουν τους παραβρισκόμενους σε μουσικά μονοπάτια της σύγχρονης και της παραδοσιακής μουσικής..
Ο Ξανθιώτης τραγουδοποιός Βαγγέλης Τσακίρης, ο Νίκος Νικολαΐδης με το μπουζούκι του και ο διακεκριμένος κιθαριστής Ανέστης Χατζόπουλος θα σας μεταφέρουν σε ήχους και μελωδίες από διαφορετικά μουσικά είδη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 21.00 στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Διακινούσαν ναρκωτικά σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη




Εξαρθρώθηκε, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και εμπεριστατωμένες έρευνες των αστυνομικών της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, πολυμελής εγκληματική οργάνωση, η οποία διακινούσε ναρκωτικές ουσίες στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τη Θεσσαλονίκη.
Στο πλαίσιο των ερευνών, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η δράση δεκαοκτώ (18) μελών της οργάνωσης, από τους οποίους δεκαεπτά (17) ημεδαποί (16 άνδρες και 1 γυναίκα), ηλικίας από 25 έως 50 ετών και ένας 31χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Ρουμανίας. 
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, κατά περίπτωση, για σύσταση, συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών, περί όπλων, περί αναβολικών και εμπρησμό.
Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε την 15-6-2015 και 16-6-2015, υπό το συντονισμό της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής και τη συνδρομή αστυνομικών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης, Ορεστιάδας, Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Δράμας και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, κατά περίπτωση, στους Νομούς Έβρου, Ροδόπης και Καβάλας, συνελήφθησαν δεκαπέντε (15) ημεδαποί, μέλη της οργάνωσης.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν ακόμη δεκατρείς (13) ημεδαποί, ηλικίας από 30 έως 68 ετών, που δεν ανήκουν στην οργάνωση, οι οποίοι, όπως προέκυψε, προμηθεύονταν ναρκωτικές ουσίες από τα μέλη της και κατηγορούνται για παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών, περί όπλων, περί αναβολικών και κυκλοφορία παραχαραγμένου χαρτονομίσματος. 
Η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει επίσης άλλους 8 ημεδαπούς, ηλικίας από 21 έως 61 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών, διότι, όπως προέκυψε, προμηθεύονταν και αυτοί ναρκωτικές ουσίες από την οργάνωση.
Η εξάρθρωση της οργάνωσης είναι αποτέλεσμα αξιολόγησης και αξιοποίησης στοιχείων, που συνδυάστηκαν με εμπεριστατωμένες αστυνομικές έρευνες, στο πλαίσιο των οποίων διακριβώθηκε η ιεραρχική δομή της οργάνωσης, ταυτοποιήθηκε η δράση των μελών της, ενώ διαπιστώθηκαν οι επιμέρους ρόλοι του καθενός και οι μεταξύ τους σχέσεις και διασυνδέσεις.
Από την πρόοδο της αστυνομικής έρευνας, εξακριβώθηκε ότι τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2012, δεκαοκτώ (18) από τους κατηγορούμενους, είχαν συγκροτήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση με ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους και συστηματική δράση, με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και τη Θεσσαλονίκη.



Ειδικότερα, προέκυψε ότι ηγετικό ρόλο στην οργάνωση είχε ο 45χρονος ημεδαπός, ο οποίος προμηθευόταν ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης και κοκαΐνης από πέντε ημεδαπούς, ηλικίας 25, 38, 41, 41 και 50 ετών, επίσης μέλη της οργάνωσης. Στη συνέχεια, ο 45χρονος είτε πουλούσε ο ίδιος τα ναρκωτικά σε διάφορους χρήστες, είτε τα διέθετε στα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, τα οποία με τη σειρά τους τα διακινούσαν στους χρήστες, αποκομίζοντας με αυτόν τον τρόπο οικονομικά οφέλη.
Σε έρευνες που διενεργήθηκαν, με τη συνδρομή αστυνομικών σκύλων, σε σπίτια και σε σημεία απόκρυψης, στους Νομούς Έβρου, Ροδόπης, Καβάλας και Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
2.492,4 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
153,2 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα)
149 γραμμάρια μεθαδόνης
62,8 γραμμάρια κοκαΐνης
194 γραμμάρια άγνωστης λευκής ουσίας
171 δισκία των φαρμακευτικών σκευασμάτων XANAX και STEDON
5 φιαλίδια τεστοστερόνης
3,5 LSD
14 σύνεργα για χρήση ναρκωτικών
6 ζυγαριές
2 κυνηγετικά όπλα
2 σπρέι πιπεριού
8 μαχαίρια
3 σιδερογροθιές
2 γκλοπ
1 πιστόλι αερίου
1 φυσίγγιο των 9 mm
11 οχήματα και 2 δίκυκλες μοτοσικλέτες
14 ηλεκτρονικοί υπολογιστές  και 1 tablet
17 κινητά τηλέφωνα
1 χαρτονόμισμα των 50 ευρώ αμφιβόλου γνησιότητας
το χρηματικό ποσό των 2.920 ευρώ
Στο πλαίσιο των ερευνών προέκυψε επίσης ότι την 24-1-2015, τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Κομοτηνή, ο 45χρονος έθεσε πυρκαγιά σε δίκυκλη μοτοσικλέτα, με αποτέλεσμα να υποστεί φθορές. 
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ροδόπης, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής 
προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης.

Πριν από το Τακτικό Συνέδριο, οι εκλογές των Νομαρχιακών του ΠΑΣΟΚ




Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τελείωσε, η εκλογή του Προέδρου έχει γίνει με την πιο δημοκρατική διαδικασία και πλέον τα βλέμματα όλων στρέφονται σε τοπικό επίπεδο και στις κατά τόπους Νομαρχιακές, για τι μέλει γενέσθαι και για το αν αυτές θα… ανανεωθούν, με την διαδικασία πάντα βέβαια των εκλογών.
Εκλογές οι οποίες αναμένονται να γίνουν γύρω στον ερχόμενο Φεβρουάριο και πριν από το τακτικό συνέδριο του κόμματος.
«Υπάρχει προγραμματισμός πριν από το τακτικό συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μάλλον τον ερχόμενο Φεβρουάριο, να γίνουν και οι εκλογές των τοπικών οργάνων» αναφέρει ο Γραμματέας της Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Χρήστος Αμανατίδης, επισημαίνοντας ότι «η Νομαρχιακή συνεχίζει κανονικά το έργο της μέχρι εκείνο το σημείο. Έργο το οποίο αφορά στα τοπικά προβλήματα τα οποία αφού τα εντοπίζει, τα μεταφέρει στην Χαριλάου Τρικούπη.»

Πέρα όμως από όλα τα παραπάνω, αυτή τη στιγμή η Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη, σύμφωνα με τον κ. Αμανατίδη, «ετοιμάζεται και για προτάσεις οι οποίες θα παρουσιαστούν στο επερχόμενο συνέδριο και οι οποίες αφορούν την παιδεία, την υγεία, τα εργασιακά αλλά και πολλούς άλλους τομείς.»

«Διαμάχη» για το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας




Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να έχει ολοκληρώσει τουλάχιστον σε κεντρικό και πανελλαδικό επίπεδο όλες του τις διαδικασίες και να …«ανανεώθηκε», ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ειπωθεί και για την Νέα Δημοκρατία, τα στελέχη της οποίας βρίσκονται σε «διαμάχη» για το αν πρέπει ή δεν πρέπει τελικά να οριστεί και να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο του κόμματος.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τοπικά μέλη του κόμματος, «υπάρχουν δύο «στρατόπεδα». Αυτοί που αναφέρουν ότι πρέπει να γίνει σύντομα το Συνέδριο, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν κάποια θέματα οργανωτικά και ιδεολογικά μέσα στο κόμμα αλλά και αυτοί που στέκονται στο ότι η περίοδος αυτή αποτελεί μια κρίσιμη καμπή για την χώρα και δεν πρέπει να αναλωθούν τα στελέχη σε τέτοιες διαδικασίες.»

Μάλιστα όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές «οι προσυνδιασκέψεις συνεχίζονται αλλά αναφορικά με το  Συνέδριο και το πότε αυτό θα γίνει δεν έχει οριστεί καμία ημερομηνία και κανείς δεν ξέρει αν θα γίνει φέτος.»

Επιστημονική Ημερίδα για τον Ζεόλιθο της Θράκης


Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «ο ζεόλιθος της Θράκης και οι δυνατότητες αξιοποίησής του» διοργανώνουν η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και το και το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του ΤΕΕ.
Η Ημερίδα θα διεξαχθεί την Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015, και ώρα 18:00  στο  Δημοτικό Θέατρο του Δήμου Αλεξανδρουπόλεως (Λεωφόρος Δημοκρατίας 306).

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι οι:
Δημήτριος Μανανάς
Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης ΠΑΜ-Θ, με θέμα
«Νομοθετικό πλαίσιο για την εκμετάλλευσης βιομηχανικών ορυκτών»
Γεώργιος Γκαϊντατζής
Επικ. Καθηγητής, Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Πολυτεχνικής Σχολής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με θέμα
«Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εξόρυξη και επεξεργασία ζεόλιθου»
Γεώργιος Γκίκας,
Επίκ. Καθηγητής, Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνικής Σχολής  Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με θέμα
«Χρήση του ζεόλιθου στην επεξεργασία υγρών αστικών αποβλήτων»
Σπυρίδων Κουτρούμπας
Καθηγητής, Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Σχολής Επιστημών Γεωπονίας & Δασολογίας, Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με θέμα
«Εφαρμογές του ζεόλιθου στη γεωργία: Οικονομικές και περιβαλλοντικές ωφέλειες»
Παντελής Μπότσαρης
Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Πολυτεχνικής Σχολής, Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με θέμα
«Βιομηχανικές εφαρμογές ζεόλιθου με έμφαση στην αποθήκευση ενέργειας»

Υπενθυμίζουμε ότι η εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ασχολήθηκε με τον Ζεόλιθο της Θράκης, τις ιδιότητές του αλλά και το ότι παραμένει ανεκμετάλλευτος επι δέκα χρόνια, στο τεύχος της 1ης Μαρτίου, με εκτενές ρεπορτάζ, στο οποίο αναφέρεται και ο στόχος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο οποίος έγκειται στην «άμεση εξόρυξη του ορυκτού η οποία και θα ενισχύσει οικονομικά όλη την τοπική κοινωνία.»



ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΣ ΕΠΙ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΖΕΟΛΙΘΟΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Πολλές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να μας φανούν χρήσιμες στην καθημερινότητά μας, φαίνεται πως έχει το ορυκτό που ακούει στο όνομα Ζεόλιθος.
Πρόκειται για ένα ορυκτό το οποίο μπορεί να έχει άμεση επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς αυξάνει την ενέργεια και βελτιώνει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από τον πεπτικό σωλήνα, ενώ λειτουργεί και σαν φυσικό ισοτονικό. Επίσης μπορεί να καθαρίσει το νερό,  να βελτιώσει τα τρόφιμα, τα χωράφια και τη βενζίνη, και να ενισχύσει ακόμη και τα απορρυπαντικά.
Αυτό το σπάνιο και γιατί όχι «Θεόσταλτο» συστατικό, υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες και στην Ελλάδα ενώ στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συναντάται όμως σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες στον Έβρο.
Όσο πολλές και εύχρηστες όμως είναι οι ιδιότητες του Ζεόλιθου τόσα είναι και τα εμπόδια που έχουν κατά καιρούς προκύψει αναφορικά με την εξόρυξή του στα Πετρωτά του Έβρου, αφού η ιστορία αρχίζει κάπου στο 2004, όταν μιά Βορειοελλαδίτικη εταιρεία η Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. (GEO VET), ξεκίνησε τον αγώνα της με όλες τις Ελληνικές Υπηρεσίες, προκειμένου να επενδύσει περι τα 40 εκ. ευρώ, σύμφωνα με την μελέτη της, σε ένα εγκαταλελειμμένο λατομείο Ζεολίθου, κοντά στο χωριό Πετρωτά Θράκης.
Έτσι η εταιρεία αυτή, όπως αναφέρει ο εκπρόσωπός της Ιωάννης Βορδογιάννης «προχώρησε σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες οι οποίες αφορούσαν στην δέσμευση του χώρου και στην απευθείας μίσθωση από εμάς καθώς καμία διαδικασία δεν υπήρχε από το ΙΓΜΕ»
Ινστιτούτο το οποίο όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κύριος Βορδογιάννης, «είναι «αμαρτωλό» και αυτό της Ξάνθης και εκείνο της Αθήνας, αφού ακόμη επικαλείται ότι στο σημείο εκείνο έχει γίνει έρευνα χωρίς όμως να τηρηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και υποχρεώσεις. Δεν είναι δυνατόν να γίνει έρευνα και να μην ανακοινωθεί στην Εφημερίδα Της Κυβέρνησης».
Μάλιστα ο εκπρόσωπος της εταιρίας συνέχισε λέγοντας ότι « οι πρώτοι που δηλώσαμε ενδιαφέρον ήμασταν εμείς. Εάν υπήρχε όντως η έρευνα από πλευράς ΙΓΜΕ θα μπορούσαν να μας αποτρέψουν από το εγχείρημα.»
Εγχείρημα για το οποίο επεσήμανε ότι « αφού πρώτα η εταιρεία αποπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις, υπογράφηκε το 2011, από τον τότε Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κύριο Σώκο το μισθωτήριο συμβόλαιο που αφορούσε στην άδεια λειτουργίας, η οποία βέβαια δεν έφτασε ποτέ στα χέρια μας.»
Η ιστορία συνεχίστηκε στις δικαστικές αίθουσες, αφού ο τότε Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, έκρινε, και κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά τόσο στον κύριο Σώκο όσο και στην εταιρεία που θέλησε να ξεκινήσει την εξόρυξη του Ζεόλιθου.
Έτσι δικογραφίες έφτασαν και μέσα στη βουλή, προκειμένου να αποφανθεί αν τελικώς υπάρχουν ευθύνες σε πρώην και νυν υπουργούς.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΑΚΑΘΕΚΤΗ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ GEO VET

Βέβαια το ζήτημα που γεννάται αυτή τη στιγμή είναι το τι θα γίνει με την υπόθεση της εξόρυξης του πολύτιμου αυτού ορυκτού.
Θέμα για το οποίο η εταιρία, δια μέσου του εκπροσώπου της επισημαίνει ότι «συνεχίζει κανονικά τον αγώνα της σεβόμενη την τοπική κοινωνία» τονίζοντας ότι «είναι κρίμα τα Ελληνικά χρήματα να πηγαίνουν στην Τουρκία και τη Βουλγαρία, αφού από εκεί γίνονται αυτή τη στιγμή όλες οι εισαγωγές του ζεόλιθου»
Κλείνοντας ο κύριος Βορδογιάννης επεσήμανε ότι «είναι θέμα και της σημερινής κυβέρνησης να δει το θέμα αυτό σοβαρά. Θέλουμε να επιλυθεί το πρόβλημα το συντομότερο από πολιτικής πλευράς. Αλλιώς θα περιμένουμε να αποφανθούν τα Ελληνικά ή ακόμη και Ευρωπαικά δικαστήρια.»
Από τη μεριά του το ΙΓΜΕ Ξάνθης μέσω του προϊστάμενου του Εξίογλου Δημήτρη αναφέρει ότι «οι έρευνες στα Πετρωτά Έβρου από πλευράς του ΙΓΜΕ, έχουν ξεκινήσει από το 1985, με διάφορες δειγματοληψίες του Ζεόλιθου και έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα πέρασαν στα κοινοτικά πλαίσια στήριξης»
Ενώ σε ό,τι αφορά στην δικαστική διαμάχη και σε όσα αναφέρει ο εκπρόσωπος της εταιρείας κύριος Βορδογιάννης για τις όποιες διαδικασίες ακολούθησε το ΙΓΜΕ, ο γεωλόγος που ασχολήθηκε με το θέμα αυτό Ιωάννης Μάραντος μας παρέπεμψε στην απόφαση του νομικού συμβουλίου του κράτους σύμφωνα με την οποία «η άδεια έπρεπε να δοθεί με διαγωνισμό, όπως υποστήριζε το ΥΠΕΚΑ, και όχι με απευθείας ανάθεση, όπως ορίζει ο νόμος.»

ΚΑΜΙΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ

Μάλιστα από επιστημονικής πλευράς και αναφερόμενος στο αν είναι επιβλαβής για τον ανθρώπινο οργανισμό και το περιβάλλον η εξόρυξη αυτού του ορυκτού, ο κ.  Μάραντος ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμιά αρνητική επίπτωση από την εξόρυξη του Ζεόλιθου. Εξάλλου δεν υπάρχει και καμία απολύτως απαγόρευση εξόρυξης για την περιοχή των Πετρωτών.» ενώ σε ό,τι αφορά στα οικονομικά οφέλη της περιοχής μας από ένα τέτοιο εγχείρημα υπογράμμισε ότι «σαφώς θα αποτελέσει μια οικονομική πηγή για την περιοχή της Θράκης» σημειώνοντας παράλληλα ότι «η διαχείριση είναι απλή και εφικτή αρκεί να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τον πλειοδότη από την περιφέρεια . από εκεί και πέρα το έργο θα ολοκληρωθεί από την εταιρεία που θα κερδίσει τον διαγωνισμό αυτό.»

ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜΘ Η ΑΜΕΣΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ

Απο την μεριά του ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Γεώργιος Παυλίδης ξεκαθαρίζει ότι «η αιρετή περιφέρεια δεν έχει καμία απολύτως ανάμειξη σε όλη αυτή την εμπλοκή που παρουσιάστηκε, αφού οι αδειοδοτήσεις δίνονται από το κράτος.» σημειώνοντας παράλληλα πως «πλέον ο στόχος της περιφέρειας είναι να κλιμακωθούν οι ενέργειες αναφορικά με την απελευθέρωση του Ζεόλιθου από όλες τις νομικές εμπλοκές.»
Κάτι που αν γίνει εφικτό θα ωφελήσει τον τόπο μας, αφού όπως επεσήμανε «η  εξόρυξη του Ζεόλιθου θα ενισχύσει οικονομικά όλη την τοπική κοινωνία. Είναι κρίμα να παραμένει ανεκμετάλλευτος ένας τόσο μεγάλος πλούτος, για αυτό και οι κινήσεις μας στοχεύουν στο να γίνει κοινωνός αυτής της προσπάθειας και η Ευρωπαϊκή Ένωση.»
Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι ελληνικός φυσικός ζεόλιθος έχει την ικανότητα δέσμευσης βακτηρίων, αερίων, ανόργανων, οργανικών και οργανομεταλλικών ενώσεων, ρυθμίζει προς το ουδέτερο το ph των υδάτων και εμπλουτίζει τα ύδατα με οξυγόνο. Η ορυκτολογική σύσταση και οι φυσικοχημικές ιδιότητες καθιστούν τον ελληνικό φυσικό ζεόλιθο το καταλληλότερο υλικό για πολυάριθμες και πολύμορφες περιβαλλοντικές, βιομηχανικές, κτηνοτροφικές και αγροτικές εφαρμογές, ενώ δεν είναι λίγα και εκείνα που προσφέρει στο χώρο της Ιατρικής.

Από 1η Ιουλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής»

Σύσκεψη με θέμα την «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους», πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, στο υπουργείου Εργασίας, μετά από πρόσκληση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου, στην οποία συμμετείχε και ο Δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος.
Παρών μάλιστα στη σύσκεψη ήταν και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Αντώνης Παπαδεράκης.



ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου ανέφερε ότι «οι ωφελούμενοι πολίτες έχουν την δυνατότητα, για να ενταχθούν στο πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους, να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, από την 1η Ιουλίου έως και την 31η Ιουλίου, οι οποίες θα μπορούν να γίνουν και ηλεκτρονικά, ενώ ως έτος αναφοράς των φορολογικών δηλώσεων είναι το φορολογικό έτος του 2014.»
Η προκήρυξη των προμηθειών θα γίνει σε πρώτη φάση κεντρικά από το αρμόδιο υπουργείο, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα έτσι ώστε μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και τον Οκτώβριο να γίνει η πρώτη διανομή.
Η βοήθεια για τους ωφελούμενους συμπολίτες μας, όπως αναφέρθηκε, θα περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα, λαχανικά και νωπά κρέατα, βρεφικές τροφές, προϊόντα και είδη προσωπικής υγιεινής και γενικής καθαριότητας καθώς και άλλα συνοδευτικά μέτρα όπως συμβουλευτική υποστήριξη, κοινωνικά φροντιστήρια κλπ.

«ΣΤΟΧΟΣ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ»

Ο Δήμος της Ξάνθης, ως επικεφαλής εταίρος της «Κοινωνικής Σύμπραξης» στην Ξάνθη, θα πρέπει να αποστείλει στο αρμόδιο υπουργείο, έως 26 Ιουνίου 2015, υπογεγραμμένο το πρωτόκολλο συνεργασίας για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος στην Ξάνθη.
Οι παροχές στους πολίτες θα είναι ανάλογες με το μέγεθος των ωφελουμένων κάθε Δήμου.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης αναφορικά με το θέμα αυτό σημείωσε ότι «στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη των κοινωνικά ασθενέστερων συμπολιτών μας που στερούνται την πρόσβαση σε βασικά αγαθά, όπως αυτά που παρέχει το ανωτέρω πρόγραμμα και που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή τους.»

Πρωτότυπη Κουκλοθεατρική παράσταση, μέσα από το… Μαύρο Θέατρο




Μια πρωτότυπη παράσταση μαύρου Κουκλο-Αντικειμενο-Θεάτρου, παρουσιάζει το εργαστήρι Κουκλοθέατρου της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης, με παιδιά και γονείς μαζί επι σκηνής και με συνθήκες Μαύρου Θεάτρου.
Στο Μαύρο Θέατρο, οι όροι αντιστρέφονται.Το φως είναι μαύρο και οι σκιές λευκές.
Σ ένα φόντο μαγικό, παραμυθένιο, όπου τα χρώματα, τα αντικείμενα και τα σώματα παίζουν ανάμεσα στο ορατό και στο αόρατο, ο θεατής παρακολουθεί συμμετέχοντας ως μέρος του φωτός και της σκιάς.
Η διδασκαλία και η επιμέλεια της  παράστασης, είναι της Φιλιώς Δαργενίδου, Υπεύθυνης του Κουκλοθεάτρου της ΦΕΞ.
Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Ιουνίου στις 12.30 το μεσημέρι, στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.
«Η παράσταση είναι αποτέλεσμα του εξάμηνο εργαστηρίου που είχαμε με τα παιδιά και αποτελείται από δύο μέρη» αναφέρει στην ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ η υπεύθυνη του εργαστηρίου, Φιλιώ Δαργενίδου, σημειώνοντας ότι «στην παιδαγωγική διάσταση, υπάρχει συνύπαρξη παιδιών και γονέων στην παράσταση, ενώ η μουσική είναι αυτή που χρησιμοποιήθηκε στα θεατρικά παιχνίδια- ασκήσεις, της δραστηριότητας του εργαστηρίου.»
Στο Κουκλοθεατρικό Εργαστήρι  «κουκλόκοσμος», τα παιδιά και οι ενήλικες που συμμετέχουν, μαθαίνουν για την κατασκευή θεατρικής κούκλας με ανακυκλωμένα υλικά (γαντόκουκλα, δακτυλόκουκλα, μαρότα, καρπόκουκλα, κούκλα σώματος), την  η τέχνη του κουκλοθεάτρου (ασκήσεις χεριών, δακτύλων, υπολοίπου σώματος, φωνητική, ορθοφωνία, μιμική) καθώς και την έκφραση συναισθημάτων μέσω της  κούκλας, ενώ δίνονται και κουκλοθεατρικές παραστάσεις.
Το παιδικό Εργαστήριο λειτουργεί κάθε Σάββατο στις 17.00 ενώ των ενηλίκων κάθε Κυριακή την ίδια ώρα.

Υπεύθυνη όπως προαναφέραμε είναι η κ Φιλιώ Δραγενίδου και όσοι το επιθυμούν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί της στο τηλέφωνο: 6985076171