Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Το σταυροδρόμι

*Του Παντελή Σαββίδη - Δημοσιογράφου

Είτε υπάρξει είτε δεν υπάρξει λύση σήμερα στις Βρυξέλλες, η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο αστάθειας, ακόμη πιο επώδυνης από αυτήν που διανύει εδώ και αρκετά χρόνια.
Η συμφωνία θα σημάνει την έναρξη εσωτερικών τριβών στην κυβέρνηση και αμφισβητήσεων στην κοινωνία, που δεν είναι σίγουρο ότι θέλει –και πολύ περισσότερο ότι μπορεί– να τις διαχειριστεί η κυβέρνηση. Η κατάληξη μπορεί να είναι εκλογές ή δημοψήφισμα, αλλά σίγουρα θα επιδεινωθεί το οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της χώρας και ο λαός θα διασπαστεί επικίνδυνα.

Διαβάστε ενδιαφέροντα σχόλια στις grafikotites

http://grafikotites1.blogspot.gr/

4.650 θέσεις εργασίας χάνονται την ημέρα στην Ευρώπη από το κλείσιμο των ΜμΕ

To 50% των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση κλείνουν κατά τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας τους, ενώ από το σύνολο των επιχειρήσεων που διακόπτουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα οι πτωχεύσεις καταλαμβάνουν μόλις το 15%. Αυτό προκύπτει από έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρουσιάστηκε σε Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες στο οποίο συμμετείχε και η ΓΣΕΒΕΕ με θέμα: Μαθαίνοντας από την αποτυχία. Χρεωκοπία και δεύτερη ευκαιρία για έντιμους επιχειρηματίες που πτώχευσαν.


Σύλληψη 47χρονου για κατοχή λαθραίων τσιγάρων

Συνελήφθη σήμερα (22-6-2015) το πρωί, σε χωριό της Ξάνθης, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης, 47χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικα. 


Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη, διότι σε έλεγχο που πραγματοποίησαν στο κατάστημα ιδιοκτησίας του, τον εντόπισαν να κατέχει 198 πακέτα τσιγάρων, για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί στο δημόσιο οι ανάλογοι φόροι και δασμοί.
Κατασχέθηκε η παραπάνω ποσότητα λαθραίων τσιγάρων.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Γενισέας Ξάνθης.

Αποκατάσταση αναχωμάτων Έβρου: Η γραφειοκρατία εκτός δικαίου και λογικής

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μετά την ακραία θεομηνία και τις βιβλικές καταστροφές που έχει υποστεί ο Νομός Έβρου έχει συμβασιοποιήσει έργα και εγκαταστήσει εργολάβους με διαδικασίες κατεπείγουσες και καθαρού χαρακτήρα  (πετυχαίνοντας εκπτώσεις έως 73%)  που αφορούν αποκαταστάσεις κατεστραμμένων αναχωμάτων, ώστε να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή, η περιουσία και τα αγαθά της κοινωνίας. Ταυτόχρονα εκτελούνται παρεμβάσεις για πολλά από τα περίπου 110 ρήγματα αναχωμάτων, για τον ίδιο σκοπό.


Παρουσίαση Εξειδίκευσης και Ευκαιριών Χρηματοδότησης της Στρατηγικής «Έξυπνης Εξειδίκευσης» της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. Μακεδονίας – Θράκης, συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με εθνικούς και τοπικούς φορείς, για την εξειδίκευση και την εφαρμογή της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3). Στο πλαίσιο αυτό, έχουν διοργανωθεί τέσσερα «εργαστήρια» Επιχειρηματικής Ανακάλυψης, στα οποία εξετάστηκαν, ευκαιρίες ανάπτυξης της «έξυπνης» επιχειρηματικότητας σε διάφορους τομείς (οίνος, προϊόντα ζωικής παραγωγής (κρέας - γάλα), τουρισμός και μη μεταλλικά ορυκτά (μάρμαρο)). Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων αυτών συνέβαλαν άμεσα στη χάραξη της αναπτυξιακής στρατηγικής της Π-ΑΜΘ και στη βάση αυτών έχουν διαμορφωθεί πιλοτικές προσκλήσεις χρηματοδότησης, μερικές από τις οποίες θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν στις 24 Ιουνίου στο Ξενοδοχείο Astir Egnatia, στην Αλεξανδρούπολη.

Λαθραία "GR" πακέτα τσιγάρων στην αγορά - Καταγγελία της ΣΕΚΑΠ


Τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία καταρχήν, αλλά και την ελληνική οικονομία, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η ΣΕΚΑΠ Α.Ε., με αφορμή την κυκλοφορία ΠΛΑΣΤΩΝ πακέτων τσιγάρων, που κυκλοφορούν με την επωνυμία GR, αλλά δεν τα παράγει η εταιρία, αφού είναι προϊόν παράνομων και λαθραίων εμπορευμάτων.
Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρεται απο την εταιρία:
Το σήμα είναι το GR International 20 κόκκινο.

·         Το λαθραίο είναι το πακέτο που είναι εντελώς τετραγωνισμένο και  δεν έχει  την ταινία φόρου 



·         Αντιθέτως το αυθεντικό πακέτο GR International 20 κόκκινο, που διαθέτει η εταιρία μας στην αγορά, είναι πακέτο round corner (με στρογγυλεμένες γωνίες) και φέρει ταινία φόρου 


Ο Γενικός Διευθυντής της καπνοβιομηχανίας στην Ξάνθη κ. Σεργκεϊ Ανισμωβ,απέστειλε επιστολή προς όλους τους φορείς της Ξάνθης, ενώ σήμερα επισκέφθηκε τον Αστυνομικό Διευθυντή προς ενημέρωση.
Στην επιστολή του αναφέρει σχετικά:

“Το αγόρι με τη βαλίτσα” του Μάικ Κένι απο τη ΦΕΞ

Τετάρτη 24 Ιουνίου στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου στις 9:00 μμ.

Παγκόσμια ημέρα Προσφύγων η 20η Ιουνίου. Η θεατρική ομάδα της ΦΕΞ “Παράβασις” παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση “Το αγόρι με τη βαλίτσα”.
 "Ο Ναζ λατρεύει τις ιστορίες που του διηγούνταν ο πατέρας του. Όταν ο πόλεμος ξεσπάει αναγκάζεται να ξεριζωθεί από τον τόπο του και τους δικούς του. Τώρα γίνεται ο ίδιος πρωταγωνιστής της δικής του ιστορίας με πολλές περιπέτειες. Ανακαλύπτει τη δική του δύναμη να λέει ιστορίες, να ζει μέσα από αυτές και να βοηθάει κι άλλους να επιβιώνουν μαζί του. Ένα έργο με ευαισθησία και χιούμορ που μιλάει για την πορεία του πρόσφυγα «προς τα μπροστά», καθώς το «πίσω» γι' αυτόν δεν μπορεί πια να υπάρξει.


Ο Μάικ Κένι, κορυφαίος συγγραφέας θεατρικών έργων για παιδιά και εφήβους, αγγίζει με διακριτικότητα και ειλικρίνεια θέματα όπως η προσφυγιά, η φτώχια και η παιδική εκμετάλλευση. “Η προσωπική μου άποψη, δηλώνει, είναι ότι ξεχνάμε πολύ εύκολα. Η παγκόσμια ιστορία θα μπορούσε να γραφτεί ως ιστορία μετακινούμενων ανθρώπων – και καχυποψίας για τον ξένο. Αυτοί και εμείς. Εγώ γράφω έργα που θέμα τους είμαστε εμείς, έργα για εμάς. Και αισθάνομαι ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που κατατάσσονται χωριστά, που τους λέμε: αυτοί. Δεν υπάρχουν αυτοί. Υπάρχουμε μόνο εμείς, όλοι οι άνθρωποι, κι όλες οι ιστορίες μας”. (Μάικ Κένι, Οκτώβρης του 2005).

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ PLAYMOBIL

*Γράφει ο Κώστας Γεροντής
  Ιατρός - Συγγραφέας

Το 1979 μετά από παραίνεση του Προέδρου Κωνσταντίνου Καραμανλή δημιούργησα την εταιρεία ΕλληνοΕυρωπαικών Μελετών (ΕΕΜ) Ως φιλοευρωπαιστής προσβλέποντας στην Ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική της χώρας. Τότε ο Πρόεδρος Καραμανλής μας έριξε στην θάλασσα προκειμένου να χαιρόμαστε οι Έλληνες πολίτες το νερό της. Καταφέραμε όμως να οδηγηθούμε στα βαθιά και να βουλιάξουμε.
Με την εταιρεία ΕλληνοΕυρωπαικών Μελετών και τις δραστηριότητες της παρεκινούντο οι Έλληνες πολίτες σε τελική αποδοχή της ευρωπαϊκής πολιτικής της χώρας. Εγκατέλειψε τελικά ένα μεγάλο μέρος του Ελληνικού λαού το ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο αποδεχόμενο την ωφελιμότητα της Ευρωπαϊκής μας σύμπλευσης.
Όμως ενεργώντας μέσα σε αυτήν την οικογένεια καταφέραμε να φέρουμε τα πάνω , κάτω. Επί σειρά ετών εξασφαλίζαμε ECU ή € με ελάχιστα επιτόκια ή από τα ευρωπαϊκά ταμεία χαρισματικά . Στην συνέχεια τα σκορπίζαμε μόνιμα σε παιχνίδια της δραχμής η καλύτερα τα καταναλώναμε σε «Μη Ανάπτυξη».
Κατασπατάληση , διαφθορά, μη αναπτυξιακές πολλαπλασιαστικού ενδιαφέροντος επενδύσεις , υπήρξε το διαχειριστικό μότο των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1980 και μετά. Κυρίαρχοι στο παιχνίδι της διαφθοράς οι εξοπλισμοί , η τοπική αυτοδιοίκηση, η δημόσια διοίκηση αλλά και μη ορθολογική και ουσιαστική χρήση στην συνεταιριστική αγροτική καλλιέργεια – παραγωγή – εμπορία .


Κοινωφελής Εργασία: Πρόσκληση για πρόσληψη 20.385 ανέργων

Προτεραιότητα σε άνεργους μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με αναπηρία και γονείς παιδιών με αναπηρία δίνεται στην πρώτη πρόσκληση της δεύτερης φάσης του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, που αναμένεται να ξεκινήσει εντός της ερχόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής. 
Η πρόσκληση θα αφορά σε πρόσληψη 2.417 ανέργων στα Υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού, στοΠΛΑΊΣΙΟ της δεύτερης φάσης του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, που αφορά την κάλυψη αναγκών σε Υπουργεία, Ο.Τ.Α. και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας, που θα απευθυνθεί συνολικά σε 20.385 ανέργους όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. 
Εντός της ερχόμενης εβδομάδας, θα ξεκινήσει η διαδικασία για την κάλυψη 2.417 θέσεων, εκ των οποίων οι 2.323 αφορούν το υπουργείο Πολιτισμού και οι 94 το Υπουργείο Τουρισμού. 


Σύμφωνα με τον ανασχεδιασμό του Προγράμματος, που έγινε από την αναπληρώτρια Υπουργό Καταπολέμησης της Ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, αλλάζει ο τρόπος μοριοδότησης των ανέργων σε σχέση με εκείνον της πρώτης φάσης της Κοινωφελούς Εργασίας, ώστε να επωφελούνται περισσότερο οι άνεργοι μεγαλύτερης ηλικίας, τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) και οι γονείς παιδιών με αναπηρία. 
Ειδικότερα, για τους ανέργους ηλικίας άνω των 45 ετών προβλέπεται η μοριοδότησή τους με 40 μόρια, όταν στην προηγούμενη πρόσκληση για την Κοινωφελή Εργασία στους Δήμους η μοριοδότηση για την ίδια ηλικιακή ομάδα ήταν 25 μόρια. 
Προβλέπεται η ενίσχυση με 15 μόρια στους ανέργους, οι οποίοι παρουσιάζουν αναπηρία σε ποσοστό από 50% και άνω. 
Προβλέπεται, επίσης, η πριμοδότηση με 10 επιπλέον μόρια στους ανέργους με παιδιά, ανήλικα ή ενήλικα, με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω. Οι άνεργοι της συγκεκριμένης κατηγορίας θα λαμβάνουν και τα μόρια με βάση το κριτήριο ύπαρξης ή μη ανήλικων τέκνων. 
Κατά τα λοιπά, τα κριτήρια μοριοδότησης των ανέργων ορίζονται και σε αυτή την πρόσκληση με βάση τον χρόνο συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας των υποψηφίων, το εισόδημά τους, την ύπαρξη ή μη ανήλικων τέκνων και την ηλικία τους.
Πηγή: www.e-poli.gr 

Σεξουαλικότητα εφήβων με ειδικές ανάγκες

Την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015  η   Δ/νση  Δ/θμιας Εκπ/σης Ξάνθης δια της Υπευθύνου Σχολικών δραστηριοτήτων και το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Γενισέας διοργανώνουν Επιμορφωτική – Ενημερωτική Εκδήλωση για Εκπ/κούς και Γονείς με θέμα:   «Σεξουαλικότητα εφήβων με ειδικές ανάγκες- τρόποι διαχείρισης» Χώρος :  «Ellisso»  -  ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΞΕΝΙΑ    και     ώρα: 7 μ.μ.


1ο θέμα: «3 οπτικές για τη σεξουαλικότητα: φυσιολογική εξέλιξη, συμπεριφορές στα παιδιά με ειδικά προβλήματα, θέματα από την πλευρά των γονιών»
Ασπασία Σερντάρη, επίκ. Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής, Πανεπιστημιακής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης  
Στέλλα Λακκοβικιώτη   -  Χριστίνα Μακρίδου: ψυχολόγοι, Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Κοινωνική Ψυχιατρική», Τμήμα Ιατρικής Δ.Π.Θ.

2ο θέμα: «Ατομική υγιεινή σε εφήβους και νέους με ειδικές ανάγκες, ως μέτρο πρόληψης και προστασίας της υγείας»  -  Χατζηπαναγιώτου Δέσποινα, επισκέπτρια υγείας της Δ/νσης Δημόσιας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ξάνθης.                                

Εισαγωγή στην Εξομολογητική

Την Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου πραγματοποιήθηκε η 4η  Θεματική Ενότητα του  Επιμορφωτικού Προγράμματος "Εισαγωγή στην Εξομολογητική", το οποίο  παρακολούθησαν 35 πνευματικοί της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Στην ενότητα αυτή έγινε η ανακεφαλαίωση των όσων αναπτύχθηκαν στις προηγούμενες ενότητες, από τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Ιωακείμ Μούκανο.  


Ακολούθησε η παρουσίαση και συζήτηση στην ολομέλεια των εργασιών των εκπαιδευομένων κληρικών καθώς και η αξιολόγηση των εκπαιδευομένων. Στην συνάντηση είχαμε την ευλογία της παρουσίας του Αιδεσιμολογιώτατου Πρωτοπρεσβύτερου π. Αδαμαντίου Αυγουστίδη, Γενικού Διευθυντού του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης και Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας τις εμπειρίες του από την μέχρι τούδε εφαρμογή του προγράμματος. Το πρόγραμμα περατώθηκε με προσλαλιά του ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος, ο οποίος ευχαρίστησε τους εκπαιδευτές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και ενεθάρρυνε τους πατέρες να συμμετάσχουν και στα μελλοντικά προγράμματα επιμόρφωσης, την ευθύνη και το συντονισμό των οποίων έχει ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Σωφρόνιος Γκουτζίνης. 

Ρύθμιση οφειλών προς τη ΔΕΗ έως και σε 36 δόσεις

Διακανονισμούς των οφειλών προς τηΔΕΗ με προκαταβολή 10% μέχρι και σε 36 μηνιαίες δόσεις, για τους οικιακούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, που αυξάνονται σε 40 έως 60 για ευάλωτες ομάδες, καθώς και ειδικό πρόγραμμα ρύθμισης χρεών για τις τουριστικές επιχειρήσεις, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη.



Πρόκειται, όπως είπε ο κ. Λαφαζάνης, για γενναίο πρόγραμμα διακανονισμών που θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση.
Αναλυτικά, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, προβλέπουν:
  • Μέχρι 36 μηνιαίες δόσεις σε συνάρτηση με το ύψος της οφειλής και την κατάσταση του οφειλέτη για το σύνολο των οικιακών καταναλωτών και τις επιχειρήσεις τόσο στη χαμηλή όσο και στη μέση τάση, ενώ για την υψηλή όπου οι καταναλωτές είναι αριθμητικά λίγοι, οι ρυθμίσεις είναι εξατομικευμένες.
Σημειώνεται ότι έως τώρα προβλέπονταν 8 δόσεις για τους οικιακούς και 4-6 για τις επιχειρήσεις. Το πλήθος των δόσεων (με ανώτατο όριο πάντα τις 36) θα καθορίζεται από το τοπικό γραφείο της ΔΕΗ ανάλογα με το εισόδημα, το ιστορικό του καταναλωτή, την κατάσταση της επιχείρησης, το ύψος της κατανάλωσης και με γνώμονα η δόση να μην υπερβαίνει περίπου το 30% του μηνιαίου λογαριασμού, κλπ.
  • Μείωση της προκαταβολής στο μισό, 10% αντί για 20%.
  • 40 έως 60 δόσεις για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου, άτομα με αναπηρία κλπ, για τους οποίους δεν κόβεται η παροχή της ηλεκτροδότησης.
  • Η ρύθμιση είναι έντοκη με το εκάστοτε ισχύον συμβατικό επιτόκιο που τώρα είναι 5,7%.
  • Για τις εποχιακές (τουριστικές) επιχειρήσεις προβλέπεται προκαταβολή 20% και 8 μέχρι 18 δόσεις, με προκαταβολή επίσης 10%.
  • Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και πελάτες που είχαν επιδείξει αντισυμβατική συμπεριφορά (π.χ. παράνομη σύνδεση μετρητή, ρευματοκλοπή), οι οποίοι αποκλείονταν από το προηγούμενο καθεστώς ρυθμίσεων. Στόχος είναι να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν «νέα αρχή» στις σχέσεις τους με τηΔΕΗ.
Σημειώνεται ότι στο νέο πρόγραμμα έχουν δυνατότητα να ενταχθούν και οφειλέτες που είχαν διακανονίσει το χρέος τους με βάση το υφιστάμενοΠΛΑΙΣΙΟ (ξεπερνούν το 1.000.000 οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει από το 2011, από τις οποίες οι 280.000 είναι τώρα ενεργές). Προϋπόθεση για την τήρηση των διακανονισμών αποτελεί η εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών.
Οι αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση μπορούν να υποβάλλονται από αύριο (χρειάζεται ο αριθμός της παροχής και τοΑΦΜ) στα τοπικά γραφεία ή τηλεφωνικά στο 11770. Όσοι υποβάλλουν αίτηση τηλεφωνικά, θα λαμβάνουν με κούριερ τα κουπόνια των μηνιαίων δόσεων.
Ο κ. Παναγιωτάκης επανέλαβε ότι το μεγάλοΣΤΟΙΧΗΜΑ είναι η μείωση της τιμής του ρεύματος που θα επιδιωχθεί σύντομα. Είπε, επίσης ότι η ΔΕΗ θα ζητήσει από τη ΡΑΕ να μην επιτρέπεται η αλλαγή παρόχου, αν δεν εξοφληθεί ο προηγούμενος και θα επιδιώξει τη συμφωνία των λοιπών παρόχων σε αυτό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο γενικός διευθυντής Εμπορίας της ΔΕΗ, Λάζαρος Καραλάζος, από το 1,9 δισ. περίπου που είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την επιχείρηση, το 1,2 δισ. είναι από οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές, 200 εκατ. από το Δημόσιο, 280 εκατ. από επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται από την υψηλή τάση και τα υπόλοιπα από τη μέση τάση.
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ