Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Ο Περιφερειάρχης για την κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Μετά το έντονο καιρικό φαινόμενο της χιονόπτωσης, στο σύνολο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ακόμη και στις νησιωτικές περιοχές της, η Περιφέρεια ΑΜΘ γνωστοποιεί ότι, δεν υπάρχει δρόμος, αρμοδιότητάς της, (εθνικές, επαρχιακές οδικές οδοί εκτός πόλεων) ο οποίος να μην κυκλοφορείται. 
Το επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο σε όλη την επικράτεια της Περιφέρειας είναι ανοικτό και προσπελάσιμο, ενώ η προσπάθεια διατήρησής του συνεχίζεται. 
Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γιώργος Παυλίδης, ευχαριστεί δημόσια, εκτός από τους τοπικούς Αντιπεριφερειάρχες, τα στελέχη των Διευθύνσεων Δημοσίων Έργων, της Πολιτικής Προστασίας, τους χειριστές, όλους όσους συνέδραμαν κι υπό αντίξοες συνθήκες εξάντλησαν τις δυνατότητές τους για την αντιμετώπιση της κατάστασης και την ασφάλεια των πολιτών.
Σημαντική δουλειά έχει εκτελεστεί κι από την «Εγνατία Οδό» στον τομέα αρμοδιότητάς της.

Έως την Παρασκευή η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και οι κατάθεση πινακίδων


Έως και την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016, θα μπορούν οι οδηγοί να καταβάλλουν το αντίτιμο των τελών κυκλοφορίας για την νέα χρονιά, μετά και την παράταση που δόθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο όπως επισημαίνει:

«Παράθυρο» για συνταξιοδότηση στα 58 έτη. Τα τρία απαραίτητα «κλειδιά»

Τρία κλειδιά «ανοίγουν» την πόρτα της εξόδου για σύνταξη ακόμη και στα 58 μέσα στο 2016, για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από τις 19/8/2015 και μετά, δηλαδή για όσους αποκτούν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης μετά την ψήφιση των αλλαγών στα όρια ηλικίας.

Η κοπή της Βασιλόπιτας στο Γηροκομείο Ξάνθης


Την Αη-Βασιλιάτικη πίτα του έκοψε η οικογένεια του Γηροκομείου Ξάνθης «Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ» την 1η Ιανουαρίου 2016 ημέρα Παρασκευή και ώρα 12 το μεσημέρι ανήμερα της γιορτής του Ιδρύματος. 

Λήστεψαν μίνι μάρκετ στην Κομοτηνή. Έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών

Επιστάμενες έρευνες διεξάγουν οι αστυνομικές αρχές για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δύο αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών, οι οποίοι, τις πρώτες πρωινές ώρες της 4-1-2016, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, εισήλθαν σε κατάστημα (μίνι μάρκετ), στην Κομοτηνή, όπου με την απειλή μαχαιριού ακινητοποίησαν την ιδιοκτήτριά του και αφαίρεσαν από την ταμειακή μηχανή το χρηματικό ποσό των 400 ευρώ, ενώ στη συνέχεια διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Ο απολογισμός των Ειδικών Αστυνομικών Εξορμήσεων στην Περιφέρεια, για το μήνα Δεκέμβριο


Στο πλαίσιο του ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδιασμού της Ελληνικής Αστυνομίας για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, οι αστυνομικές υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, πραγματοποίησαν, τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριος του 2015), ειδικές αστυνομικές εξορμήσεις στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Οι ειδικές αστυνομικές εξορμήσεις είχαν τη μορφή έκτακτων αστυνομικών επιχειρήσεων, με στόχο την πρόληψη - καταστολή εγκληματικών συμπεριφορών και την αντιμετώπιση προβλημάτων ευρύτερου αστυνομικού ενδιαφέροντος στην περιφέρειάς μας.
Στις εξορμήσεις συμμετείχε προσωπικό των Υπηρεσιών Τάξης, Ασφάλειας, Αλλοδαπών, Τροχαίας και εξειδικευμένο προσωπικό των Ομάδων ΔΙ.ΑΣ., Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.), Δίωξης Ναρκωτικών των υφιστάμενων Διευθύνσεων Αστυνομίας (Ορεστιάδας, Αλεξανδρούπολης, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας).

Γιος «μαχαίρωσε» τον πατέρα του, στην Αλεξανδρούπολη. Συνελήφθη άμεσα από την Αστυνομία

Συνελήφθη χθες 3-1-2016 το απόγευμα, στην Αλεξανδρούπολη, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αλεξανδρούπολης, 31χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράβαση του νόμου περί ενδοοικογενειακής βίας.

Τα «επικίνδυνα» σημεία σε εθνικό και επαρχιακό δίκτυο. Απαραίτητες οι αλυσίδες


Σε διακοπή της Κυκλοφορίας στον Οικισμό Κέχρου και Μέγα Δερείου του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών, προχωρά η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δίνοντας παράλληλα στη δημοσιότητα, τα σημεία στα οποία είναι απαραίτητη η διέλευση με αντιολισθητικές αλυσίδες, τα οποία έχουν ως εξής:

Ο Απόηχος του χιονιά στην Ξάνθη. Προβλήματα στον ορεινό κυρίως όγκο.


Μπορεί το πυκνό χιόνι που σκέπασε ακόμη και το κέντρο της Ξάνθης να χάρισε σε μικρούς και μεγάλους ξεχωριστές και όμορφες στιγμές, ωστόσο δημιούργησε και πολλά προβλήματα στους οδηγούς, αφού ακόμη και για μικρές αποστάσεις με το αυτοκίνητο, χρειάζεται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
Μεγαλύτερο μάλιστα πρόβλημα αντιμετώπισαν οι κάτοικοι της ορεινής περιοχής, όπου το ύψος του χιονιού ήταν μεγαλύτερο.


«ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ»
«Μετά την χθεσινή καθολική και ταυτόχρονη χιονόπτωση σε όλο το νομό, ενημερώνουμε ότι όλες οι κεντρικές οδικές αρτηρίες του νομού παρέμειναν και παραμένουν ανοικτές» αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, επισημαίνοντας οτι «τα μηχανήματα της ΠΑΜΘ-ΠΕ Ξάνθης με τους χειριστές τους, καθ όλη τη διάρκεια της χθεσινής χιονόπτωσης, όπως και σήμερα, βρίσκονται στους δρόμους και καθαρίζουν τα σημεία που τυχόν δημιουργούνται προβλήματα
Έπειτα από τον επιτόπιο έλεγχο σε όλο το οδικό δίκτυο της ΠΕ Ξάνθης (ορεινή και πεδινή περιοχή), και έχοντας συνεχή ενημέρωση από τους Δήμους και την Αστυνομική Διεύθυνση αναφέρουμε ότι σε όλο το κεντρικό επαρχιακό δίκτυο της ΠΕ Ξάνθης δεν υπάρχει πρόβλημα κίνησης των αυτοκινήτων εκτός κάποιων σημείων στην ορεινή περιοχή προς τον Άγιο Κωνσταντίνο όπου ίσως χρειασθούν τις βραδινές ώρες αντιολισθητικές αλυσίδες.»

ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ
«Τόσο χιόνι είχαμε να δούμε από το 2007 και είμαστε σε εγρήγορση. Δουλεύαμε όλη τη νύχτα με δύο αλατιέρες και δύο γκρειντερ στην πόλη, ενώ στείλαμε και από ένα μηχάνημα στη Σταυρούπολη» αναφέρει μιλώντας στην ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ο εντεταλμένος για την Πολιτική Προστασία του Δήμου Ξάνθης Παναγιώτης Ταρενίδης, επισημαίνοντας ότι «ενώ τα πράγματα πήγαιναν καλά μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, από εκεί και μετά ξεκίνησε ακόμη πιο έντονη χιονόπτωση αλλά εμείς συνεχίσαμε να ρίχνουμε αλάτι μέχρι τα ξημερώματα, ενώ ειδικά για την Παλιά Πόλη και τα στενά της Ξάνθης, «επιστρατεύσαμε» αγροτικά οχήματα των υπηρεσιών του Δήμου, για ευκολότερη προσβασιμότητα.»
«Με εντολή του Δημάρχου Ξάνθης, οκτώ άτομα καθαρίζουμε τα κεντρικά πεζοδρόμια, με φτυάρια και σκούπες» συνεχίζει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «περιμένουμε και το απόγευμα μια μικρή χιονόπτωση. Στη Σταυρούπολη και στην ορεινή περιοχή γενικά είχε περισσότερο χιόνι αλλά δεν υπάρχουν προβλήματα. Τα Άτομα με Αναπηρία που φιλοξενούνται στο Δασικό χωριό, τα ανεβάσαμε με τζιπ, ενώ όλοι οι επισκέπτες κατέβηκαν στον κεντρικό ιστό της πόλης χωρίς πρόβλημα.
Ο κόσμος βέβαια πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός, γιατί στα σημεία που ρίχνουμε το αλάτι, το χιόνι λιώνει και μπορεί να γλιστράει.»

«ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΑΛΑΤΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ»
Μπορεί βέβαια να καθαρίστηκαν πολλοί δρόμοι, ωστόσο το κέντρο της Ξάνθης και πιο συγκεκριμένα η κεντρική πλατεία παραμένει «παγωμένη» γιατί δεν είναι δυνατή εκεί η ρίψη αλατιού.
«Στην πλατεία δεν μπορεί να πέσει αλάτι, όπως και στα πεζοδρόμια, γιατί θα χαλάσουν τα πλακάκια, για αυτό θα ανοιχτούν «διάδρομοι» σε κάποια σημεία, με φτυάρια και σκούπες» αναφέρει ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, επισημαίνοντας ότι «έχουμε ρίξει συνολικά 130 τόνους αλάτι στους κεντρικούς άξονες μέσα στην πόλη. Δεκαοκτώ ώρες χιόνιζε ασταμάτητα και οι υπηρεσίες του Δήμου τελείωσαν στις τρεις τα ξημερώματα.»

«ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΕΝΑ»
«Υπάρχουν ακόμη και αποκλεισμένα χωριά στην ορεινή περιοχή. Χθες ήταν «ανοιχτά», αλλά μετά την μεσημεριανή έντονη χιονόπτωση «ξαναέκλεισαν» συνεχίζει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «οι υπάλληλοι του Δήμου συνεχίζουν αυτή τη στιγμή να βρίσκονται επί το έργω, σε διάφορες γειτονιές και στενά της πόλης, ρίχνοντας μάλιστα αλάτι με το…χέρι. Η αρχική μας αγωνία ήταν να ανοίξουν οι κεντρικοί άξονες. Αφού έγινε σε ικανοποιητικό επίπεδο αυτό, τώρα θα προχωρήσουμε στις γειτονιές και στα στενά.»
«Πρώτη φορά χιονίζει έτσι» τονίζει ο Δήμαρχος Ξάνθης, σημειώνοντας ότι «είμαστε συνεχώς σε επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Όλες οι υπηρεσίες, υπερβάλλουν εαυτόν και τουλάχιστον η πόλη της Ξάνθης «κυκλοφορεί.»



ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΛΥΣΙΔΕΣ Η ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΥΚΗΣ
«Με τα χιόνια το….παλεύουμε από εχθές. Βρισκόμαστε επι ποδός από το πρωί της Κυριακής. Ο Δρόμος είναι παντού επικίνδυνος και συνιστούμε στους οδηγούς να κυκλοφορούν με αντιολισθητικές αλυσίδες» αναφέρει ο Δήμαρχος Μύκης Τζεμήλ Καπζά, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορώ να πω ότι έχουμε αποκλεισμένα χωριά αρκεί να υπάρχουν αλυσίδες γιατί όπως είπαμε ο δρόμος είναι γενικά επικίνδυνος και η θερμοκρασία είναι χαμηλή»
«Καθαρίζουμε συνέχεια τους δρόμους, ενώ έχουμε στη διάθεσή μας δύο αλατιέρες και ένα ακόμη μηχάνημα» συνεχίζει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «ζητούμε την κατανόηση των δημοτών μας, διότι δεν είναι εφικτό να είμαστε σε κάθε χωριό της ίδια ώρα. Συνεχίζουμε κανονικά το έργο μας και πιστεύουμε ότι ο καιρός θα πάει καλύτερα. Οι κεντρικοί δρόμοι είναι «ανοιχτοί» αλλά με…αλυσίδες και μόνο.»
ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΗΡΩΝ
Καλύτερα είναι από ότι φαίνεται τα πράγματα στο Δήμο Αβδήρων, αφού μπορεί το χιόνι να ήταν αρκετό, ωστόσο από εχθές ήδη άνοιξαν οι κεντρικοί άξονες που «επικοινωνούν» με τους οικισμούς, ενώ από σήμερα το πρωί, τα συνεργεία του δήμου Αβδήρων ρίχνουν αλάτι μέσα στους οικισμούς.
«Με τα μηχανήματα του δήμου που βγάλαμε εχθές, ανοίξαμε τις κεντρικές αρτηρίες, από τη Γενισέα έως το Κέντρο Υγείας Αβδήρων και από το Σούνιο ως την Ξάνθη για να υπάρχει πρόσβαση μεταξύ των οικισμών» αναφέρει ο Δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης, επισημαίνοντας ότι «αν και έχει πιάσει παγετός σε κάποιους ανηφορικούς οικισμούς, ήδη τα συνεργεία του Δήμου ρίχνουν αλάτι μέσα σε αυτούς και μέχρι το μεσημέρι, με δεδομένο ότι και ο καιρός είναι καλύτερος, δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.»

ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
Κανένα συμβάν ευτυχώς δεν υπήρξε από πλευράς πυροσβεστικής όπως εξηγεί στην ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης, επισημαίνοντας ότι «δεν κινδύνευσε κανείς, δεν χρειάστηκαν ούτε απεγκλωβισμοί. Το μόνο που χρειάστηκε είναι να παρέμβουμε εμείς στην μεταφορά ενός ανθρώπου με πρόβλημα καρδιάς σήμερα από το Ιωνικό στο Κέντρο Υγείας Σταυρούπολης επειδή χρειάστηκε τα φάρμακά του και δεν είχε πρόσβαση το ασθενοφόρο. Κατά τα άλλα δεν υπήρξε ευτυχώς κανένα συμβάν.»
«ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ»
«Παρουσιάστηκαν μικροπροβλήματα στον Ορεινό κυρίως όγκο» αναφέρει ο Υποδιευθυντής της Αστυνομίας Ξάνθης, επισημαίνοντας ότι «είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων από το 8ο χιλιόμετρο Ξάνθης-Σταυρούπολης, Ξάνθης-Εχίνου.»
«Επίσης παγετός υπάρχει επί του οδοστρώματος της Επαρχιακής Οδού Ξάνθης –Ιάσμου και ειδικότερα στα Κιμμέρια, στο Σέλερο και στη διασταύρωση Πολυσίτου- Συδινής. Σε αυτά τα κομμάτια χρειάζεται προσοχή συνεχίζει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «ήδη έξω βρίσκονται τα μηχανήματα της Περιφέρειας και των Δήμων με την συνεργασία όλων επιλύονται τα προβλήματα. Στην πεδινή περιοχή δεν έχουμε προβλήματα, ενώ μέσα στην πόλη της Ξάνθης, υπάρχουν μικροπροβλήματα, τα οποία ωστόσο επιλύονται σιγά σιγά με την ρίψη αλατιού.
Η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, με όλο το ανθρώπινο δυναμικό της βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση.»