Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Πέντε διαρρήξεις σε δύο μήνες στην Ξάνθη. Εξιχνιάστηκαν οι υποθέσεις απο την Αστυνομία


Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από εμπεριστατωμένες έρευνες των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης, πέντε (5) διαρρήξεις καταστημάτων, που είχαν διαπραχθεί κατά το χρονικό διάστημα 7-11-2015 έως 31-1-2016, στην πόλη της Ξάνθης.
Για την υπόθεση αυτή σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 31χρονου ημεδαπού, για διακεκριμένες κλοπές.

Κάλεσμα για συμμετοχή φορέων και πολιτών της Ξάνθης στη διοργάνωση «Ξάνθη, πόλις ονείρων» 2016


Σε ανοιχτό κάλεσμα προς τους φορείς και τους πολίτες της Ξάνθης, ενόψει της τρίτης διοργάνωσης της συνάντησης Μουσικών Σχολείων 2016, προχωρούν ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Ξάνθης και η Ομάδα εθελοντών της Συνάντησης Μουσικών Σχολείων.
«Η Ξάνθη υπερήφανη γενέτειρα του Μάνου Χατζιδάκι, φιλοξένησε τα προηγούμενα δυο χρόνια εκατοντάδες μαθητές μουσικών σχολείων όλης της Ελλάδας, που μας χάρισαν απλόχερα το ταλέντο, το κέφι και τη ζωντάνια τους. Καθώς ετοιμαζόμαστε για τη διοργάνωση και της φετινής συνάντησης Μουσικών Σχολείων «Ξάνθη, πόλις ονείρων», η οποία θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 21-24 Απριλίου 2016, οι γονείς των παιδιών του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης και η ομάδα εθελοντών, απευθύνουμε στους φορείς της πόλης και τους συμπολίτες μας, προσκλητήριο για να γίνετε και εσείς κοινωνοί αυτής της προσπάθειας. Σε δύστηνους καιρούς ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στον κοινωνικό μαρασμό και εφαλτήριο για να αναδείξουμε τη δυναμική που θα επιτρέψει στην κοινωνία των πολιτών να διαμορφώσει δράσεις και παρεμβάσεις που θα αποδεσμεύσουν τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου σε μια πορεία συλλογικής αναπτυξιακής ανάτασης» αναφέρουν οι εθελοντές της προσπάθειας αυτής, επισημαίνοντας οτι «η προσπάθεια αυτή, που πια έχει προσλάβει χαρακτηριστικά δημιουργικής συνέχειας, αποτελεί γεγονός εξέχουσας σημασίας. Όχι μόνο για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας, αλλά γιατί καθιστά την Ξάνθη σημείο αναφοράς σε πανελλαδικό επίπεδο. 

23.218 κιλά πορτοκάλια θα διανεμηθούν στα σχολεία του Δήμου Αβδήρων

Σήμερα Τρίτη 9/02/2016 παραδόθηκαν 23.218 κιλά πορτοκάλια από την Οργάνωση Παραγωγών “ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ” Α.Ε.Σ. Α.Ε., με έδρα την Πυργέλα Άργους, στο Δήμο Αβδήρων με σκοπό την δωρεάν διανομή τους σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας, συνολικά σε 37 σχολικές μονάδες. Η διανομή θα αρχίσει από την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου σε συνεργασία με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων.
Υπολογίζεται ότι θα διανεμηθούν πορτοκάλια σε 2.104 μαθητές του Δήμου Αβδήρων και κάθε μαθητής θα παραλάβει 10,5 κιλά πορτοκάλια.

Από τις 12.00 έως τις 19.00 τα μπλόκα των Αγροτών στην Περιφέρεια. Ανοιχτοί οι δρόμοι την Παρασκευή


Αλλάζει το ωράριο κατά το οποίο οι αγρότες «μπλοκάρουν» την κυκλοφορία σε διάφορα σημεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και αυτό διαμορφώνεται από τις 12.00 το πρωί έως και τις 19.00 το απόγευμα, μέχρι και την Πέμπτη, με τον κόμβο της Εγνατίας στη Χρυσούπολη να παραμένει μόνιμα κλειστός.
Αναφορικά τώρα με την Παρασκευή, οι δρόμοι θα παραμείνουν ανοιχτοί λόγω της μετακίνησης στο παναγροτικό συλλαλητήριο της Αθήνας.
«Το ωράριο του κλεισίματος έχει αλλάξει. Πλέον τα μπλόκα μας είναι από τις 12.00 έως τις 19.00 κάθε ημέρα, εκτός από την ερχόμενη Παρασκευή, μέρα κατά την οποία οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί λόγω του κόσμου που θα «κατέβει» στο συλλαλητήριο της Αθήνας» εξηγεί στην ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ο Πρόεδρος των Αγροτών της Ξάνθης Κώστας Δαλάτσης, σημειώνοντας ότι «ο κόμβος της Χρυσούπολης στην Εγνατία, παραμένει μονίμως κλειστός, ενώ από τα σημεία των Τελωνείων, είναι δυνατή μόνο η διέλευση αυτοκινήτων και λεωφορείων και όχι φορτηγών.»

Απέχουν από τα καθήκοντά τους έως και την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου οι Δικηγόροι


Συνεχίζεται κανονικά η αποχή των Δικηγόρων της Ξάνθης, έως και την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος, στην επίσημη ιστοσελίδα του.
Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: 
«Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης,
σε έκτακτη συνεδρίασή του την 5η Φεβρουαρίου 2016, επικύρωσε την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για :
ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΑΠΟΧΗΣ
ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ
ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016
Το Δικηγορικό σώμα διατυπώνει την κατηγορηματική αντίθεσή του στη συνολική λογική του κυβερνητικού προσχεδίου για το ασφαλιστικό και επισημαίνει ότι τυχόν εφαρμογή των μέτρων, που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο, συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος τους και θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην οικονομική και επαγγελματική εξόντωση της συντριπτικής πλειονότητας των δικηγόρων.
Την Παρασκευή 12-02-2016 θα συνεδριάσει εκ νέου η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων, για να επανεκτιμήσει την κατάσταση.»

Αποκαρδιωτικές οι εικόνες, από τους βανδαλισμούς των εικαστικών έργων στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης


Ούτε τον ελάχιστο σεβασμό δεν φαίνεται να δείχνουν στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, νεαρά, προφανώς, άτομα τα οποία αμαυρώνουν κάθε προσπάθεια που γίνεται για να…μείνει κάποιο στοιχείο πολιτισμού, αναλλοίωτο στην πόλη μας.

Κάποτε στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχε ο Ζεϊμπέκης. Τώρα υπάρχει μόνο η βάση στην οποία στηριζόταν το έργο αυτό.
Έργο το οποίο δημιούργησε ο Θάνος Μαυροδής, ο εικαστικός που πιάνει στα χέρια του, ανακυκλώσιμα υλικά και αντί να τα πετάξει στο καλάθι των αχρήστων, τους δίνει μια διαφορετική…«ζωή»
Έργο το οποίο τίμησε το Δίκτυο Λόγου και Πράξης και το τοποθέτησε στο σημείο εκείνο, με ένα μικρό κείμενο που περιγράφει το…Ζεϊμπέκικο.



Παραδίπλα από την θέση στην οποία, κάποτε, υπήρχε ο Ζεϊμπέκης, υπήρχε και ο Δικέφαλος Αετός της εποχής του Βυζαντίου, σε…ζεϊμπέκικη στάση. Χόρευε και αυτός με…ανοιγμένα τα φτερά του, ενώ το έργο συνοδευόταν και απο ένα κείμενο με «αποδείξεις» ότι ο Ζεϊμπέκης ήταν Θρακιώτης.
Στο μεταξύ στα έργα που έχουν υποστεί τον βανδαλισμό ανήκει και η προτομή του Μάνου Χατζιδάκι στην οδό Ορφέως και πιο συγκεκριμένα στο σημείο όπου ο μεγάλος Ξανθιώτης Μουσουργός, έκανε τα πρώτα του μαθήματα μουσικής. Εκεί που διέμενε η δασκάλα του.
«Κατάφερα να βρω το κεφάλι του, το οποίο ήταν κάπου πεταμένο. Το μάζεψα και διόρθωσα το έργο και τώρα το έχω φυλαγμένο στο σπίτι μου» εξηγεί στην ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ο εικαστικός Θάνος Μαυροδής.
Ούτε όμως και η πινακίδα με το ποίημα του Θανάση Μουσόπουλου, τα γράμματα του χάρτη της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τον…γόρδιο δεσμό, στο έργο «Αμβλυγώνιο βλέμμα» στην περιοχή του Καβακίου, δεν έμεινε «ζωντανή» από το πέρασμα των…βανδάλων.
Όσο για την οδό Ορφέως, πέρα από όλα τα παραπάνω, αυτή τη στιγμή, φιγουράρουν σε μια γωνιά ο Ορφέας και η Ευρυδίκη, με την Ευρυδίκη να είναι…ακέφαλη.


«Οι βανδαλισμοί έχουν γίνει στα περισσότερα έργα. Ειδικά στο Μονοπάτι της Ζωής τα περισσότερα χρειάστηκαν διόρθωση» υπογραμμίζει ο κ. Μαυροδής, σημειώνοντας ότι «η τοποθέτηση των έργων αυτών, είναι μια εθελοντική προσπάθεια την οποία έκανε το Δίκτυο Λόγου και Πράξης. Είναι πραγματικά κρίμα να υποστούν βανδαλισμούς αυτά τα έργα, αντί να προστατεύονται.»

Έτοιμη η νέα γέφυρα που ενώνει Σαμακώβ με Παλιά Πόλη


Έτοιμη σχεδόν να δοθεί προς χρήση, αφού απομένουν μερικά ακόμη μικρά έργα, είναι η νέα πεζογέφυρα, μήκους 40 μέτρων, στην περιοχή του Σαμακώβ, η οποία ενώνει την παλιά πόλη με εκείνη την περιοχή και η οποία θα αποτελεί και ένα στολίδι τα βράδια, με τον ξεχωριστό φωτισμό της και ειδικότερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν τις βόλτες τους , απολαμβάνοντας την ομορφιά του ποταμού Κόσυνθου, που περνά από….κάτω.


Πρόκειται για ένα έργο που είχε λάβει τέσσερις παρατάσεις, με δεδομένο ότι χρειάστηκαν αρκετές εγκρίσεις, λόγω της…διατηρητέας Παλιάς Πόλης, αλλά και του πλούσιου και πανέμορφου φυσικού περιβάλλοντος.










«Όλοι μαζί, μπορούμε…» Σήμερα το απόγευμα τα δέματα αγάπης στα ανασφάλιστα παιδιά από τους «Κατασκηνωτές»


«Όλοι μαζί μπορούμε» είναι το μήνυμα που θα περάσει για άλλη μια φορά, σήμερα το απόγευμα στις 16.30, στα γραφεία του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος των «Κατασκηνωτών» της Ξάνθης που συμμετέχει στη δράση «ΕΜΒΟΛΙΑ-ΖΟΥΜΕ παιδιά ανασφάλιστα όχι απροστάτευτα» η οποία υλοποιείται στα πλαίσια συνεργασίας του Δήμου Ξάνθης σε συνεργασία με την Μ.Κ.Ο «Αποστολή – Άνθρωπος» για τον εμβολιασμό παιδιών ανασφάλιστων γονέων, χρονίως ανέργων καθώς και παιδιά που ζουν στην Ξάνθη, χωρίς καμία ιατρική παρακολούθηση.
Οι εθελοντές των «Κατασκηνωτών» θα βρίσκονται εκεί έχοντας ετοιμάσει δέματα αγάπης προς τα παιδιά που περιέχουν παιχνίδια και είδη ένδυσης.

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ξάνθης, Γ. Γκοδοσίδης, για τις νέες του αρμοδιότητες


Για τις νέες του αρμοδιότητες ως Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ξάνθης, μίλησε στην ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ο Γεώργιος Γκοδοσίδης.
Ένας πραγματικά άξιος άνθρωπος, ο οποίος θα φέρει νέα «πνοή» και…συντονισμό στο Δήμο και ο οποίος στάθηκε αντάξιος των προσδοκιών, όντας Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης, ένας εκ των καλυτέρων ανθρώπων πρώτα από όλα, που…πέρασαν από εκείνη την σημαντική θέση.
«Με πρόταση του Δημάρχου Ξάνθης τοποθετήθηκα Γενικός Γραμματέας στο Δήμο» αναφέρει ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι «μου δίνεται έτσι η δυνατότητα να ασχοληθώ με θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.»
«Από τις κυριότερες αρμοδιότητες που έχω αναλάβει, είναι ο συντονισμός των υπηρεσιών του Δήμου. Πιστεύω ότι θα έχω μια άριστη συνεργασία με τους Αντιδημάρχους, τους Διευθυντές Υπηρεσιών , τους Τμηματάρχες και το προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου, έχοντας σαν στόχο την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών, την εργατικότητα και την εντιμότητα» συνεχίζει ο ίδιος σημειώνοντας ότι «η πόρτα μου θα είναι ανοιχτή τόσο για το προσωπικό όσο και για τους πολίτες.»
Του ευχόμαστε καλή αρχή και καλή επιτυχία στην νέα αυτή θέση, του Γενικού Γραμματέα στο Δήμο Ξάνθης, αν και πιστεύουμε ότι η επιτυχία είναι δεδομένη, αφού γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η εργατικότητα και η εντιμότητα που ανέφερε ο ίδιος παραπάνω, είναι αξίες που τον διακατέχουν.

«Πονοκέφαλος» για τους Ξανθιώτες, οι αποφάσεις για…σφράγισμα των ανελκυστήρων

Φωτογραφία από Thraki.com.gr
Η μια την άλλη διαδέχονται οι αποφάσεις, σε πολυκατοικίες της Ξάνθης για σφράγισμα των ανελκυστήρων, σε περίπτωση που δεν γίνουν οι απαραίτητες εργασίες, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ.
Πρόκειται για μια κατάσταση, η οποία έχει ήδη φέρει ένα σφράγισμα σε ανελκυστήρα στις 18 Ιανουαρίου 2016, όπως είχε αναδείξει τότε η εφημερίδα «Θράκη» και για την οποία δεν είναι λίγοι εκείνοι οι Ξανθιώτες που αντιδρούν, καθώς το κόστος των εργασιών που πρέπει να γίνουν σε κάθε περίπτωση κυμαίνεται από 2000 έως 2500 ευρώ.
Πέρα όμως από το κόστος, ένα ακόμη ζήτημα σε περίπτωση που προχωρήσουν οι υπηρεσίες σε σφράγισμα ανελκυστήρα, είναι και ο κίνδυνος που ελλοχεύει σε περίπτωση που κάποιος συντοπίτης μας χρειαστεί βοήθεια και διαμένει στον 4ο, 5ο ή 6ο όροφο.
Χωρίς ασανσέρ, η μεταφορά του ανθρώπου που κινδυνεύει, γίνεται δύσκολη και ειδικά αν το περιστατικό είναι επείγον κινδυνεύει μια ανθρώπινη ζωή.