Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Ευρεία σύσκεψη στην Καβάλα για πρόσφυγες και μετανάστες. Και στο Δήμο Παγγαίου η φιλοξενία


Με αφορμή τις αιφνίδιες αφίξεις και τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας έλαβε χώρα ευρεία σύσκεψη φορέων, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης κ. Γ. Παυλίδη, με τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων Ν. & Θ. κ.κ. Προκοπίου, καθώς και εκπροσώπου της Ι.Μ. Ελευθερουπόλεως, του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Θ. Μαρκόπουλου, των βουλευτών του Ν. Καβάλας κ.κ. Δ. Εμμανουηλίδη, Κ. Μορφίδη, Γ. Παπαφιλίππου & Ν. Παναγιωτόπουλου, των Δημάρχων: Καβάλας κας Δ. Τσανάκα, Νέστου κ. Ε. Τσομπανόπουλου, Παγγαίου κ. Φ. Αναστασιάδη & Θάσου κ. Κ. Χατζηεμμανουήλ, υπηρεσιακών παραγόντων της ΠΕ Καβάλας (Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και Τμήμα Πολιτικής Προστασίας) και της προϊσταμένης του Τμήματος Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γ. Βρύζα - Γιαβάση, η οποία εκπροσώπησε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης. Εκ μέρους όλων των συμμετασχόντων στη σημερινή σύσκεψη συμφωνήθηκαν και ανακοινώνονται τα εξής:

Θρακικές Λαογραφικές Εορτές 2016: Ο μεγάλος…χορός των Πολιτιστικών Συλλόγων




Την έναρξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών κήρυξε το πρωί του Σαββάτου ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος.
Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Ξάνθης έδωσαν το δικό τους ξεχωριστό παρόν στην μεγάλη αυτή γιορτή και παρέλασαν μπροστά από τους Ξανθιώτες, ξεκινώντας από την Πλατεία Ελευθερίας και φτάνοντας στην «καρδιά» της «πόλης με τα χίλια χρώματα», την Κεντρική Πλατεία,, όπου χόρεψαν πολλούς παραδοσιακούς χορούς, υπο τους ήχους και τα τραγούδια του μουσικού συγκροτήματος «Μπάντα τέτοια.»








«Έτσι λοιπόν υποδεχόμαστε εμείς την Αποκριά στις Θρκαικές Λαογραφικές Εορτές και το μοναδικό Ξανθιώτικο Καρναβάλι, με έναν ιδιαίτερο παραδοσιακό τρόπο, μέσω ενός ταξιδιού από ήχους, κίνηση, τραγούδια και παραδοσιακά κρουστά, με τις γκάιντες, από τον Έβρο μέχρι το Ωραιόκαστρο και από το Ωραιόκαστρο μέχρι το Ρέθυμνο και σε όλη την διάρκεια των γιορτών, αποδεικνύουμε ότι εμείς οι Ξανθιώτες, χτίζουμε γέφυρες φιλίας με όλους και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για αυτό» ανέφερε ο Δήμαρχος Ξάνθης, επισημαίνοντας ότι «το Ξανθιώτικο καρναβάλι αποδεικνύει ότι ακόμη και σε καιρούς αβεβαιότητας και κρίσης, αποτελεί το πιο γνήσιο και βαθιά ριζωμένο στοιχείο των Ξανθιωτών.»
«Είναι γραμμένο στο DNA μας και μεταλαμπαδεύεται σε όλους τους Έλληνες αλλά και στις γειτονικές χώρες, κάνοντας ανθρώπινη και αισιόδοξη την επόμενη μέρα.
Άλλωστε η Ξάνθη, η πόλη των ονείρων και της δημιουργίας, συνδυάζει τις παραδόσεις με το σύγχρονο τρόπο έκφρασης, αναδεικνύοντας τα πλούσια ήθη και έθιμα αλλά και την μακραίωνη ιστορίας της. Η Ξάνθης μας είναι αυτή που ενώνει, αποστάσεις, ανοίγει νέους δρόμους επικοινωνίας και ενώνει ανθρώπους. 
Από εδώ, από την πλατεία Δημοκρατίας, το κέντρο της Ξάνθης, στέλνουμε όλοι μαζί ένα μήνυμα χαρά και αλληλεγγύης. Ανοίγουμε το δρόμο της ζωής και καλούμε όλους να συμμετάσχουν στην απέραντη γιορτή, στο γλέντι και στο τραγούδι» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «εδώ στην Ξάνθη δεν υπάρχουν «κλειδωμένες» ψυχές αλλά άνθρωποι που ξέρουν να απολαμβάνουν και να μοιράζονται ακόμη και τις μικροχαρές της ζωής. Σε αυτή τη μεγάλη γιορτή του Καρναβαλιού, σας ευχαριστώ όλους για την συμμετοχή σας και την στήριξή σας, την συλλογική προσπάθεια και το αστείρευτο κέφι. Η μεγάλη γιορτή, έχει θεμέλια όλους εσάς, Ξανθιώτες και επισκέπτες που με την ζωντάνια και την φαντασία και την αγάπη για τη ζωή, για μια ακόμα φορά το απογειώνετε.
Καλώ όλους εσάς τους ανθρώπους να…«μπείτε μπροστά» και να παραμείνετε πάντα δημιουργικοί, ανήσυχοι και ανατρεπτικοί. Μην υποχωρείτε, μην συμβιβαστείτε. Σας ανήκουν όλα. Σας καλώ λοιπόν να κηρύξουμε μαζί την έναρξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, ευχόμενος ο θεσμός αυτός να γιορτάσει πολλά χρόνια ακόμη μαζί…»