Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Αντίδραση Γ. Παυλίδη, με αφορμή τα στοιχεία της Eurostat. «Δεν μας αξίζει να είμαστε η τελευταία περιφέρεια...»


Με αφορμή δημοσιεύματα του τύπου με στοιχεία της Eurostat, όπου καταγράφεται η ΑΜΘ ως η τελευταία περιφέρεια στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας το 2013 και στις τελευταίες 20 της Ευρώπης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Γιώργος Παυλίδης αντέδρασε λέγοντας:
«Από το 2013, η έλλειψη συγκροτημένου προγραμματικού σχεδιασμού η διαρθρωτική αδράνεια και καθυστερήσεις των προηγούμενων ετών, ανέστειλαν την δυναμική του τόπου μας ενώ παρέλυσαν προνομιούχους τομείς της περιφερειακής οικονομίας.
Δεν μας αξίζει και δεν θα παραμείνουμε η τελευταία περιφέρεια στη χώρα, όπου το 2013 οδηγηθήκαμε. Μπορούμε και θα πάμε ψηλά.

Καριόκα Ξάνθης 220 κιλών, «κατακτά» το… ρεκόρ Γκίνες!


Μια καριόκα…τεραστίων διαστάσεων και…220 κιλών θα δημιουργηθεί στις 30 Μαρτίου, στο χώρο του Κλειστού Αθλητικού Κέντρου Φίλιππος Αμοιρίδης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιο Μωραίτη, ο οποίος επισημαίνει ότι «χθες έγινε η οριστική σύσκεψη στο ΕΒΕ, με ζαχαροπλάστες της πόλης μας κατά την οποία αποφασίστηκε να δημιουργηθεί στις 30 Μαρτίου μια τεράστια καριόκα 220 κιλών, στο πλαίσιο μάλιστα της έκθεσης του Επιμελητηρίου που θα διοργανωθεί το πενθήμερο 30 Μαρτίου έως 3 Απριλίου στον χώρο του Αμοιρίδιου.»
«Η όλη προσπάθεια θα γίνει από ζαχαροπλάστες της πόλης μας, οι οποίοι θα την παρασκευάζουν από τις 12.00 το πρωί έως τις 17.00 το απόγευμα της Τετάρτης» συνεχίζει ο ίδιος σημειώνοντας ότι «η Υπουργός, Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλια Τσαρουχά που αποδέχθηκε την πρόσκληση θα είναι αυτή που θα…«αποκαλύψει» την καριόκα - γίγας. Στο τέλος μάλιστα της έκθεσης η τεράστια καριόκα θα τεμαχιστεί και θα μοιραστεί στους επισκέπτες και βέβαια αυτή θα κατέχει και μια θέση στο…ρεκόρ γκίνες.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας από τους στόχους του Επιμελητηρίου Ξάνθης και των εμπλεκόμενων φορέων είναι να πιστοποιηθεί και να καθιερωθεί η καριόκα Ξάνθης ως…. Ολυμπιακό γλυκό στους φετινούς Ολυμπιακούς στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Στην Ξάνθη ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου Αντώνης Μανδρίτης


Ο νέος Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη κ. Αντώνης Μανδρίτης επισκέφθηκε την πόλη της Ξάνθης από τις 28 έως και 29 Φεβρουαρίου 2016.
Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016, παρέστη στις εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης στον οικισμό του Αυξεντίου, προς τιμήν του Σταυραετού του Μαχαιρά. Ήτοι κατ’ αρχήν στην επιμνημόσυνο δέηση που έγινε στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου για τον Υπαρχηγό της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου και τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Φόρος τιμής στους πεσόντες απο το Δ' Σώμα Στρατού. Το Σάββατο 5 Μαρτίου, το ετήσιο μνημόσυνο

Ανακοινώνεται ότι, το Δ΄ Σώμα Στρατού τιμώντας τη μνήμη των ηρωικώς πεσόντων κατά τους αγώνες του Έθνους, θα τελέσει ετήσιο μνημόσυνο υπέρ ανάπαυσης των ψυχών τους, το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016 και ώρα 11:00 στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο Ξάνθης, παρουσία των θρησκευτικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του Νομού Ξάνθης.
Η παρουσία του κοινού θα αποτελέσει εκδήλωση φόρου τιμής για τους πεσόντες και θα δώσει μεγαλύτερη λαμπρότητα στην τελετή.
Μετά το μνημόσυνο, θα παρατεθεί καφές στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ξάνθης.

Παρατείνεται η κατοχή συλλεκτικών όπλων, έως τις 31/12/2016

Με Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, παρατείνεται μέχρι την 31.12.2016 η ισχύς των αδειών κατοχής συλλεκτικών όπλων και λοιπών αντικειμένων, που εκδόθηκαν πριν τη δημοσίευση της Απόφασης αυτής (ΦΕΚ Β’ 422 από 22.02.2016) και έχουν λήξει ή λήγουν μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Έμμεση Ομολογία Δημάρχων και Φορέων: «Στο πόδι η νέα… Αναπτυξιακή Ξάνθης»


Με τους περισσότερους να σιωπούν και να απέχουν από το να απαντήσουν ευθέως στις ερωτήσεις της «ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ», και άλλοι να ομολογούν ότι «η νέα Αναπτυξιακή στήνεται στο πόδι και πρόχειρα…» δίνεται η συνέχεια μετά τη χθεσινή αποκάλυψη της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας μας, σχετικά με την απόφαση που πάρθηκε από Δημάρχους, ΕΒΕ, ΔΠΘ να ιδρύσουν την τελευταία στιγμή Αναπτυξιακή Εταιρία, προκειμένου να διαχειριστούν ή καλύτερα να θέσουν υποψηφιότητα να διαχειριστούν το νέο «LEADER» για την Αγροτική Ανάπτυξη στο Νομό Ξάνθης.


Βέβαια όλα τα παραπάνω δεν είναι τυχαία ούτε και προήλθαν από «ξαφνικό έρωτα» για το πρόγραμμα.
Αντίθετα, έχουν υπάρξει διαβουλεύσεις επι διαβουλεύσεων με την Αναπτυξιακή Ροδόπης, την Αναπτυξιακή Δράμας, που έχουν πολύ καλό ιστορικό και διαχειριστική επάρκεια για την υλόποίηση τέτοιων προγραμμάτων, αλλά δυστυχώς στη… «μοιρασιά» από πολιτικής και οικονομικής άποψης χάλασαν όλα και έτσι οι τοπικοί φορείς αποφάσισαν να πορευτούν μόνοι τους, ανεξάρτητα εάν τους δοθεί το πράσινο φως από το Υπουργείο και την Ε.Ε. να υλοποιήσει μια τέτοια μεγάλη δράση μια νεοσύστατη και χωρίς διαχειριστική επάρκεια εταιρία.
Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα επιβεβαιώνουν οι εταίροι αυτής σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα, μόλις εχθές πραγματοποιήθηκε η οριστική σύσκεψη για το θέμα αυτό στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κωνσταντίνου Ζαγναφέρη.
Αξιοσημείωτο μάλιστα στην όλη υπόθεση, θέμα για το οποίο και ερωτήθηκαν, είναι το γεγονός ότι ήδη βρέθηκε - απο πού και με ποιες διαδικασίες και με ποια πρόσκληση ενδιαφέροντος και ποια στοιχεία νομιμότητας - η εταιρία που θα αναλάβει την σύσταση και οργάνωση της νέας εταιρίας των ΟΤΑ στην Ξάνθη.



ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ
Οι εταίροι του προγράμματος είναι επτά και πιο συγκεκριμένα η Αντιπεριφέρεια Ξάνθης, με ποσοστό 23%, ο Δήμος Ξάνθης με ποσοστό 22%, ο Δήμος Αβδήρων με ποσοστό 20%, ο Δήμος Τοπείρου με ποσοστό 12%, ο Δήμος Μύκης με ποσοστό 11%, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με ποσοστό 10% και το ΕΒΕ Ξάνθης με ποσοστό 2%.

«ΑΝΑΖΗΤΗΘΗΚΕ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ «ΚΑΘΑΡΗ…»
«Προχωράμε στην ίδρυση νέας αναπτυξιακής και είμαστε ήδη στο δεύτερο στάδιο και στον τρόπο με τον οποίο αυτή θα λειτουργήσει. Είμαστε σε ένα πολύ καλό δρόμο και πιστεύουμε ότι θα προλάβουμε το leader» αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, υπογραμμίζοντας ότι «από τον Οκτώβριο ψάχνουμε να βρούμε μια εταιρία «καθαρή» να συμφωνήσουμε.
Ερωτηθείς μάλιστα για τον λόγο που δεν έγινε ανοιχτός διαγωνισμός για…αυτή την εταιρία που έχει αναλάβει το όλο εγχείρημα, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης σημείωσε ότι «αυτό είναι θέμα Κυβέρνησης. Αναζητήθηκε λοιπόν μια εταιρία «καθαρή» και χωρίς πρόβλημα και στην ίδρυση αυτή συμμετέχουν με ποσοστά η Αντιπεριφέρεια, οι Δήμοι, το Πανεπιστήμιο και το ΕΒΕ».

«ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΟΤΑ...»
«Γίνεται μια προσπάθεια από όλους του Δήμους, το ΔΠΘ, το ΕΒΕ, με επικεφαλής την Αντιπεριφέρεια, προκειμένου να καλυφθεί το…κενό που υπάρχει από την έλλειψη αναπτυξιακής εταιρίας στο νομό Ξάνθης» τονίζει ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος.
Αναφορικά μάλιστα με την εταιρία που βρέθηκε, ο ίδιος σημείωσε ότι «κανονικά αυτή η εταιρία πρέπει να είναι εταιρία ΟΤΑ, αλλά δεν μπορούν να συσταθούν αυτές πλέον με τον Καλλικράτη και το μόνο που μπορεί να γίνει είναι κάποια υφιστάμενη εταιρία, που δεν είναι σε εκκαθάριση και είναι υγιής, να παίζει τον «ρόλο» της αναπτυξιακής και από εκεί και πέρα οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο.»
«Ξεκίνησε μια προσπάθεια εδώ και ένα εξάμηνο, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη λύση και να καλυφθεί το κενό που άφησε πίσω της η «Αναπτυξιακή» του νομού Ξάνθης. Οι προσπάθειες συνεχίζονται και το θέμα είναι στους νομικούς συμβούλους όλων των φορέων. Δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμη» υπογράμμισε επίσης ο Δήμαρχος Ξάνθης.

«ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ…»
«Ήταν μια πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κωσνταντίνου Ζαγναφέρη, ο οποίος μας κάλεσε να το συζητήσουμε» αναφέρει ο Δήμαρχος Μύκης Τζεμήλ Καπζά, επισημαίνοντας ότι «υπήρχε όντως μια καθυστέρηση και βέβαια γνωρίζετε ότι η Αναπτυξιακή Ξάνθης δεν υπάρχει. Βέβαια θα ήταν καλύτερο να είχαν γίνει αυτά τα βήματα πιο νωρίς, αλλά δεν είναι αργά ακόμη και τώρα.»
«Εμένα ως Δήμαρχο με ενδιαφέρει να υπάρχει αυτό το όργανο, για να μπορέσει ο Νομός Ξάνθης να αξιοποιήσει τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα» συνεχίζει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «προς το παρόν δεν έχει συζητηθεί τίποτα άλλο παρά μόνο τα ποσοστά των φορέων με τα οποία θα συμμετέχουμε. Ο Δήμος Μύκης έχει το 11%.»
Ερωτηθείς για την εταιρία που έχει αναλάβει το project και για τον λόγο που δεν έγινε ανοιχτός διαγωνισμός, ο κ. Καπζά, υπογράμμισε ότι «πρόκειται για ένα ζήτημα που και αυτό θα αντιμετωπίσουμε. Δεν θέλω βέβαια να μιλήσω επάνω σε αυτό γιατί είναι νωρίς. Παραμένω στο ότι έχει γίνει το πρώτο βήμα και θα δούμε τι εξελίξεις θα έχουμε.»

«ΟΦΕΙΛΑΜΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΑΞΑΜΕ…»
«Λεπτομέρειες σχετικά με την σύσταση δεν γνωρίζω να σας πω. Οι λεπτομέρειες της συγκρότησης, της διαμόρφωσης, του χρονοδιαγράμματος, της ημερήσιας διάταξης κ.α, ανήκουν θα λέγαμε καθαρά στην Περιφερειακή Ενότητα του Νομού Ξάνθης» αναφέρει ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ο οποίος ορίστηκε από τον Πρύτανη Αθανάσιο Καραμπίνη, για την παρακολούθηση του θέματος αυτού Παντελής Μπότσαρης.
Μάλιστα όπως ο ίδιος σημειώνει «εμείς ως φορέας συμμετέχουμε με ένα μικρό ποσοστό, ως οφείλαμε να το κάνουμε και από εκεί και πέρα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε, με το δυναμικό του Πανεπιστημίου μας το παρόν.»

«ΧΘΕΣ Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ»
«Η όποια καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι κανείς δεν ήξερε ότι υπάρχει η αναπτυξιακή. Ο Δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης το είπε και οι τεχνοκράτες ερεύνησαν πως μπορεί να μεγαλώσει το μετοχικό κεφάλαιο για να μπουν οι Δήμοι., καθώς έπρεπε αυτό να μεγαλώσει για να μπουν οι εταίροι» αναφέρει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθη Στέλιος Μωραίτης, επισημαίνοντας ότι «διερευνήθηκε λοιπόν το ζήτημα από τους τεχνοκράτες και εχθές έγινε η οριστική σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κωνσταντίνου Ζαγναφέρη κατά την οποία αποφασίστηκε να διεκδικηθεί το πρόγραμμα.»

«ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ Η…ΑΠΕΙΡΙΑ, ΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ, ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ»
«Το μοναδικό μειονέκτημα είναι ότι υπάρχουν κάποια «κενά» της εταιρείας που παίρνει «μπόνους» γιατί η εμπειρία είναι αυτή που παίρνει «μπόνους» συνεχίζει ο ίδιος, εξηγώντας ότι «ναι μεν δεν πρόκειται για μια εταιρεία νεοσύστατη αλλά τα έργα που έκανε ως τώρα είναι μικρά. Είναι άλλο να διεκδικήσεις 5.000.000και άλλο 50.000 ευρώ» συνεχίζει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «εφόσον χάσαμε με τον τρόπο που χάσαμε την «Αναπτυξιακή» στην Ξάνθη και διαλύθηκε, τώρα βρέθηκε ο τρόπος, μπήκαν οι εταίροι, μοιράστηκαν οι μετοχές και θα προχωρήσουμε.»
Ερωτηθείς για τον λόγο που δεν έγινε δημόσιος ανοιχτός διαγωνισμός για το ποια θα είναι η εταιρία που θα αναλάβει το project ο κ Μωραίτης, υπογράμμισε ότι «δεν χρειάζεται να γίνει δημόσιος διαγωνισμός για να μεγαλώσει το κεφάλαιο. Απλά όσοι ενδιαφέρονται αγοράζουν μετοχές και έτσι δημιουργούνται οι προυποθέσεις, κατατίθενται οι αιτήσεις και η πρόταση και διεκδικούμε το πρόγραμμα, το οποίο ακόμη βέβαια δεν έχει προκηρυχθεί. Καθυστέρηση η οποία μας διευκόλυνε κιόλας.»

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Βεβαίως το παρασκήνιο είναι μεγάλο στο θέμα αυτό.
Όπως γράψαμε και χθες, παρόλα τα αντιθέτως δηλωθέντα από τους Δημάρχους και τους εκπροσώπους των φορέων, υπάρχουν «συγκοινωνούντα δοχεία» και δίαυλοι επιχειρηματικών συμφερόντων, που ωθούν τους Δημάρχους σε μια τέτοια απόφαση, καταρχήν για να έχουν τον απόλυτο έλεγχο και αυτών των δράσεων, αλλά και να δεσμεύσουν μελλοντικά και τους ιδιώτες επιχειρηματίες που πιθανώς να θέσουν υποψηφιότητα να συνεργαστούν με συγκεκριμένες κοινοπραξίες.
Η «ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ» έχει στοιχεία στα χέρια της, ερευνά το θέμα από κάθε άποψη και σύντομα θα αποκαλύψει το τι κρύβεται πίσω από αυτή την ξαφνική πρωτοβουλία της τελευταίας στιγμής.

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για το Προσφυγικό


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕΔ ΑΜ-Θ) κατά την έκτακτη συνεδρίασή του, την Τρίτη 1-3-2016 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας με μοναδικό θέμα: «Το προσφυγικό στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ και η αντιμετώπισή του», ομόφωνα αποφάσισε τα ακόλουθα:

Τσικνοπέμπτη: «Τα κρέατα στη σχάρα, το κρασί άφθονο και η τσίκνα να μοσχοβολάει στον αέρα»

Επιμέλεια: Στ. Σ. Λίτσας
Η Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, είναι η πιο ξεχωριστή ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (που είναι γνωστή και ως ¨Κρεατινή¨). 
Από την τσίκνα των ψητών, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη. Σύμφωνα με το έθιμο, την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λειώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός, η τσίκνα, είναι διάχυτος παντού. 

Στην Αστυνομία για...πλανόδιο εμπόριο σε Ξάνθη και Διδυμότειχο

Συνελήφθησαν χθες 1-3-2016 το μεσημέρι, στο Διδυμότειχο και την Ξάνθη, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την καταπολέμηση του παρεμπορίου, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ορεστιάδας και Ξάνθης, τρείς (3) ημεδαποί, ηλικίας 35, 32 και 23 ετών, κατηγορούμενοι για άσκηση πλανόδιου εμπορίου χωρίς άδεια.

Χειροπέδες σε Βούλγαρο στη Ροδόπη για οπλοκατοχή

Συνελήφθη χθες 1-3-2016 το μεσημέρι, στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Νυμφαίας Ροδόπης, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, 50χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Βουλγαρίας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί όπλων.
Ειδικότερα, ο 50χρονος οδηγώντας Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με βουλγάρικες πινακίδες, μετέβη στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Νυμφαίας, προκειμένου να πραγματοποιήσει είσοδο στη χώρα. Κατά τον έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί εντόπισαν, επιμελώς κρυμμένο, στο εσωτερικό του οχήματος ένα (1) περίστροφο και πέντε (5) φυσίγγια κρότου, τα οποία και κατέσχεσαν.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής.

Σκακιστικός Όμιλος Ξάνθης: Την ερχόμενη Κυριακή ο αγώνας για το «εισιτήριο» στην Α΄Εθνική


Μεγάλη και δύσκολη εκτός έδρας νίκη πέτυχε η αγωνιστική ομάδα μας την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016 στη Δράμα, όπου αντιμετώπισε τον Σ.Ο. Δράμας, στον μεταξύ τους πρώτο γύρο με τελικό αποτέλεσμα 4,5 - 5,5.