Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Το μήνυμα της Κυριακής: «Κριτήριο η αγάπη»

Μετά την τελεσίδικη απόφαση του μεγάλου Κριτού, οι άνθρωποι χωρίζονται και κατευθύνονται οι μεν στην άβυσσο, «εις το σκότος το εξώτερον», οι δε στο φως του ουρανού. Γιατί όμως χωρίσθηκαν έτσι; Ποιό ήταν το κριτήριο του διαχωρισμού; Η μόρφωση άραγε; Τα χρήματα; Τα αξιώματα; Και στα δύο μέρη υπάρχουν σπουδασμένοι και αγράμματοι, αξιωματούχοι, άσημοι, αμόρφωτοι και σοφοί. Μήπως η υγεία, η ομορφιά, η δύναμη, η καταγωγή, η εθνικότητα. Τίποτε απ’ όλα αυτά. Μόνο για μας έχουν σπουδαιότητα τέτοιες διακρίσεις. 

Σε…«hot spot» Προσφύγων μετατρέπεται η Φωνή της Αμερικής (;)


Πραγματική ταφόπλακα, θα είναι για το νομό Ξάνθης, η επαλήθευση των πληροφοριών που θέλουν τις εγκαταστάσεις της Φωνής της Αμερικής να μετατρέπονται σε «hot spot» προσφύγων.
Οι ίδιες μάλιστα «πηγές», αναφέρουν ότι το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με το Στρατόπεδο «Αναλογίδη» στην Σταυρούπολη.


Το τι θα σημάνει η επαλήθευση όλων αυτών για το Νομό Ξάνθης, είναι κάτι που καλύτερα δεν πρέπει να συζητείται, αφού και μόνο η εικόνα 70.000 και πλέον προσφύγων και μάλιστα Μουσουλμάνων (και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ξάνθη) -σε 9.000 τετραγωνικά μέτρα κτίριο-«φιλέτο» ανάπτυξης για την περιοχή, που παραμένει αναξιοποίητο- τα λέει όλα από μόνη της.
Βέβαια, όλα αυτά είναι πληροφορίες και σενάρια, τα οποία, χωρίς να θέλουμε να γίνουμε κακοί οιωνοί, δεν είναι απίθανο να επαληθευθούν.



«ΜΟΝΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ»
Σενάρια, τα οποία, προς το παρόν για εμάς, διαψεύδει ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση, ούτε για την Φωνή της Αμερικής, ούτε για το στρατόπεδο Αναλογίδη. Θα φέρουμε μόνο «κρατούμενους» στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών.»

«ΘΑ ΑΛΛΟΙΩΘΕΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ»
Από την πλευρά τους πάλι οι συνδικαλιστές αστυνομικοί της Ξάνθης, δια μέσω του Προέδρου τους, Πέτρου Χατζηαντωνίου αναφέρουν ότι «κάτι τέτοιο εμείς δεν το γνωρίζουμε. Αν γνωρίζει κάποιος θα το ξέρει ο Δήμαρχος της περιοχής, γιατί αυτές οι εργασίες θα γίνουν με τους δημάρχους. Δεν νομίζω να υπάρχει όμως τέτοιο σχέδιο. Αυτό που γνωρίζουμε, απο επίσημα χείλη είναι ότι δεν θα δημιουργηθούν στη Θράκη hot spots. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να είναι σίγουρος».
«Αν ωστόσο συμβεί κάτι τέτοιο, μιλούμε για πλήρη αλλοίωση της τοπικής κοινωνίας. Και 500 ακόμη άτομα να φέρουν θα δημιουργηθεί σίγουρα πρόβλημα» συνεχίζει ο ίδιος, ενώ δεν παραλείπει να σημειώσει για το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών της Ξάνθης ότι «αυτό, μετά την χθεσινή άφιξη 80 παράνομων μεταναστών, έχει πλέον 150 άτομα. Το θέμα βέβαια είναι ότι θα γεμίσει πλήρως η σχολή, αλλά είναι συγκεκριμένος ο αριθμός που αυτή χωρά και υπάρχει μέριμνα εκεί».
Και όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που παράνομοι μετανάστες, οικονομικοί μετανάστες και πρόσφυγες, γίνονται όλοι μαζί ένα ατέλειωτο «κουβάρι» το οποίο δεν μπορεί να «ξετυλιχθεί» και για αυτό ευθύνεται η Κυβερνητική αναλγησία, καθώς μια τέτοια κατάσταση δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμη και σε…αδικίες και έτσι πολύ εύκολα, ένας παράνομος μετανάστης γίνεται…«νόμιμος» και όχι μόνο δεν συλλαμβάνεται αλλά φιλοξενείται ως πρόσφυγας, αφού δεν υπάρχουν κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης των ανθρώπων αυτών.
«ΓΙΑ ΑΥΤΟ «ΦΩΝΑΖΟΥΝ» ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ…»
«Αυτή τη στιγμή από την μια έχουμε τα κέντρα φιλοξενίας και από την άλλη τα κέντρα κράτησης, αλλά η διαφορά δεν είναι ουσιαστική. Είναι πολύ πιθανό και επίφοβο αυτοί που έρχονται και είναι παράνομοι να μην έχουν ίδια μεταχείριση με αυτούς που ήδη έχουν συλληφθεί.
Έχουμε λοιπόν δυο κατηγορίες πολιτών. Τους υπόδικους, που συνελήφθησαν και αυτούς που μπαίνουν στη χώρα και ταυτοποιούνται.
Ας ξεκαθαρίσει λοιπόν πρώτα η κυβέρνηση, ποιος είναι ποιος και τι είναι τι. Τι θα πει παράνομος μετανάστης, τι θα πει οικονομικός μετανάστης, τι θα πει πρόσφυγας. Πρέπει να καθίσουμε και να τους ξεχωρίσουμε» αναφέρει ο γνωστός Νομικός της Ξάνθης Στέργιος Γιαλάογλου, σημειώνοντας ότι «προς το παρόν η Ελλάδα είναι σαν μια «παιδική χαρά» και έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο κέντρο φιλοξενίας. Πρέπει να αποφασίσει η Κυβέρνηση τι διαδικασία θα ακολουθήσει. Για αυτό το λόγο οι Ευρωπαίοι φωνάζουν να οργανωθούμε. Αν ήμασταν οργανωμένοι και είχαμε προνοήσει να δημιουργήσουμε κέντρα φιλοξενίας, κέντρα καταγραφής και κέντρα ταυτοποίησης τίποτα από όλα αυτά που βλέπουμε σήμερα δεν θα γινόταν».

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση «Η Μικρασιατική Καταστροφή στις Κυπριακές Εφημερίδες»


Το Σαββάτο 27 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 7:30 πραγματοποιήθηκαν στη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης, τα εγκαίνια της έκθεσης : «Η Μικρασιατική Καταστροφή στις Κυπριακές Εφημερίδες». Την έκθεση διοργανώνει ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Ξάνθης σε συνεργασία με το Σύλλογο Μικρασιατών Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες», με την στήριξη και χορηγία του Δήμου Ξάνθης και των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη. 

Ο Τάσος Ριζόπουλος στην ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: «Παιδικό μου όνειρο η παρουσίαση του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού»


Νέος, ταλαντούχος πολυπράγμων, Θεσσαλονικιός και επιτυχημένος σε ράδιο, τηλεόραση αλλά και στα decks των clubs της Ελλάδας και του εξωτερικού, με πολυετή παρουσία σε όλους τους χώρους.
Ο λόγος για τον Τάσο Ριζόπουλο, ο οποίος θα είναι ο φετινός παρουσιαστής της μεγάλης Καρναβαλικής παρέλασης της Ξάνθης στις 13 Μαρτίου και ο οποίος όπως «αποκάλυψε» στην ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ξεκίνησε την προετοιμασία του…«διαβάζοντας» για την Ξάνθη, τους ανθρώπους της, τους πολιτιστικούς συλλόγους, την ιστορία του θεσμού των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών.
Μια Ξάνθη την οποία γνωρίζει αρκετά καλά, αφού δεν ήταν λίγες οι φορές που την επισκεπτόταν στο παρελθόν για να την απολαύσει, όντας φοιτητής στην Κομοτηνή.

«ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥ ΟΝΕΙΡΟ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ…»
«Ήταν πραγματικά ένα παιδικό μου όνειρο, να παρουσιάσω το Καρναβάλι της Ξάνθης. Το έβλεπα στην τηλεόραση και έλεγα ότι θέλω και εγώ να είμαι εκεί. Είναι μεγάλη τιμή η παρουσίαση αυτή για εμένα. Είμαι ενθουσιασμένος που θα συμμετέχω σε αυτό τον θεσμό, με αυτόν τον τρόπο» αναφέρει ο Τάσος Ριζόπουλος, επισημαίνοντας ότι «έχω έρθει αρκετές φορές για καφέ και διασκέδαση στην Ξάνθη. Είναι μια πολύ όμορφη πόλη που συνδυάζει το παλιό, το παραδοσιακό, με την μοντέρνα αρχιτεκτονική.»

ΤΟ «ΔΙΑΒΑΣΜΑ» ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Βέβαια, ως γνήσιος επαγγελματίας ο Τάσος Ριζόπουλος, μας αποκάλυψε πως μελετά για την Ξάνθη, τον θεσμό των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών και την ιστορία της πόλης.
«Όταν αναλαμβάνεις να παρουσιάσεις ένα τέτοιο θεσμό, όπως είναι το Καρναβάλι της Ξάνθης, δεν μπορείς παρά να διαβάσεις, να μάθεις τα βασικά για το τι είναι αυτός; Πόσοι είναι οι συλλογοι; Ποιοι είναι;» αναφέρει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «μου αρέσει που ο Δήμος Ξάνθης και το Κέντρο Πολιτισμού, είναι αρκετά οργανωμένοι. Ο,τι ζητήσω το έχουν. Και δεν σας κρύβω ότι νομίζω πως φέτος το Ξανθιώτικο Καρναβάλι θα ξεπεράσει το Πατρινό.»


ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Αναφορικά τώρα με το τι κάνει αυτή τη στιγμή, πέραν της προετοιμασίας του για την παρουσίαση αυτή για λογαριασμό της ΕΡΤ, ο Τάσος Ριζόπουλος, τόνισε ότι «συνεχίζω κανονικά τις εκπομπές μου στο Κοσμοράδιο 95,1 και στην «Εγνατία TV» και μετέχω σε διάφορα events ως DJ. Μάλιστα έχω προγραμματίσει εμφανίσεις στην Αγγλία και στην Κύπρο.»

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Ωστόσο ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δυσκολίες του χώρου στον οποίο εργάζεται.
Χώρος ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο «είναι αρκετά δύσκολος, θέλει «γερό στομάχι» και δύναμη, αλλά αν το θέλεις πολύ, τα καταφέρνεις. Όταν μπήκα εγώ στον χώρο τα πράγματα ήταν πιο εύκολα, πιο αθώα αλλά υπήρχαν και πιο λίγα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τώρα τα πράγματα, για τους νέους του χώρου, είναι πιο δύσκολα. Υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά και μικρότερη ζήτηση. Μπορεί να έχετε περισσότερα εφόδια εσείς οι νεότεροι του επαγγέλματος, να είστε περισσότερο καταρτισμένοι αλλά δυστυχώς η απορρόφηση είναι ελάχιστη».

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για την «νύχτα φωτός» στην Ξάνθη στις 11 Μαρτίου


Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, για την «νύχτα φωτός» η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαρτίου, στην «καρδιά» δηλαδή των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών.
Πρόκειται για μια διαφορετική νύχτα με…ανοιχτά τα καταστήματα της Ξάνθης, έως αργά το βράδυ, από την οποία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ευθύμη Μίλκογλου, «δεν θα λείψουν τα ακούσματα από τοπικά συγκροτήματα της πόλης καθώς και άλλες εκπλήξεις».

«ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ»
«Προχωράμε και σε αυτό μας στηρίζει η Περιφέρεια, ο Δήμος Ξάνθης και το Κέντρο Πολιτισμού αλλά και ο εθελοντισμός. Όλα είναι εθελοντικά και αυτό έχει σημασία, ωστόσο για τις διαφημιστικές αφίσες, οικονομικά μας βοηθούν οι παραπάνω φορείς» αναφέρει ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι «εμείς θα πάμε στις επιχειρήσεις να τυπώσουμε τα έντυπα και από εκεί και αυτές θα πληρωθούν από τους φορείς. Διοργανώνουμε μια βραδιά, με πολύ ελάχιστα χρήματα αλλά με πολύ αγάπη και εκείνο στο οποίο στηριζόμαστε είναι ο εθελοντισμός. Η πόλη μας έχει αποδείξει πολλές φορές ότι υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει εθελοντισμός.»

«ΑΠΟ ΤΙΣ 18.00 ΕΩΣ ΤΙΣ 00.00 ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ»
«Κατά την «νύχτα φωτός», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαρτίου από τις 18.00 το απόγευμα έως τις 00.00 το βράδυ, τοπικά μουσικά σχήματα θα παίξουν τις δικές τους μελωδίες, ενώ θα υπάρχουν και άλλες εκπλήξεις, αλλά δεν μπορούμε να τα αποκαλύψουμε όλα. Θα κινηθούμε λοιπόν επάνω σε αυτό και θα παρουσιάσουμε κάτι ωραίο, κάτι όμορφο, κάτι γλυκό το οποίο θα γίνει επιτέλους και στην πόλη της Ξάνθης» συνεχίζει ο κ. Μίλκογλου, σημειώνοντας ότι «εύχομαι να είναι επιτυχημένο το όλο εγχείρημα, γιατί θα είναι κέρδος για εμάς ανάμεσα στους είκοσι επαγγελματίες που θα «δουλέψουν» να είναι και μερικά μαγαζιά. Ωστόσο το…ταμείο της «νύχτας» θα γίνει στις 15 Μαρτίου και εκεί θα κριθούν όλα. Θεωρούμε πάντως ότι είναι η καλύτερη περίοδος για αυτή την εκδήλωση, το τριήμερο των Καρναβαλιών».

«Μαύρα τα…μαντάτα» με την πληρότητα των Ξενοδοχείων για το Καρναβάλι της Ξάνθης


«Μαύρα τα…μαντάτα» φαίνεται πως είναι για την πλειονότητα των Ξενοδοχείων της Ξάνθης, τα ποσοστά κρατήσεων και πληρότητας ενόψει των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών.
Σαφώς, από την μια υπάρχουν κάποια ξενοδοχεία που έχουν ικανοποιητικά, για τα οικονομικά δεδομένα της εποχής, ποσοστά πληρότητας, ωστόσο υπάρχουν και πολλά ξενοδοχεία, που ενώ περίμεναν το Καρναβάλι για να «κινηθούν» και να «ξελασπώσουν» από τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να γίνεται εφικτό.

«ΤΑ ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΑ…ΜΙΣΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΚΛΕΙΣΜΕΝΑ»
Κάτι που επιβεβαιώνει και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης Απόστολος Αγκόρτσας, ο οποίος μιλώντας στην ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ επισημαίνει πως «άλλοι έχουν γεμίσει, αλλά πολλοί διαθέτουν κενά δωμάτια. Η πληρότητα και οι κρατήσεις των Ξενοδοχείων δεν έχουν καμία σχέση με παλαιότερα και βρισκόμαστε στην ουσία μια εβδομάδα πριν το Καρναβάλι».
«Σαφώς και προσπαθούμε να είμαστε αισιόδοξοι, εξάλλου η ελπίδα για τον Ελεύθερο Επαγγελματία πεθαίνει τελευταία, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα εκτός πόλης, για παράδειγμα Ξενοδοχεία, δεν έχουν «κλεισμένα» ούτε τα μισά δωμάτια» συνεχίζει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «οι τιμές είναι περίπου στο διπλάσιο, από ότι μια καθημερινή, αλλά δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τις παλιές τιμές. Επίσης δεν υπάρχουν τριήμερα και διήμερα πακέτα. Ο καθένας προσπαθεί να κάνει το καλύτερο για την επιχείρησή του».
«ΚΡΑΤΗΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ…50% ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ»
«Κράτηση σημαίνει 50% προκαταβολή. Όποιος δεν σου καταθέσει χρήματα, δεν δεσμεύει το δωμάτιο, γιατί οι επαγγελματίες χρειάζονται παραπάνω προσωπικό, μεγαλύτερες προμήθειες και μεγαλώνουν τα έξοδα. Δεν μπορείς να στηριχθείς σε ένα τηλεφώνημα και στις…προφορικές κρατήσεις» τονίζει ο κ. Αγκόρτσας, σημειώνοντας ότι «περιμέναμε τις Απόκριες για να «ξελασπώσουμε» για Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο γιατί οι δικές μας υποχρεώσεις συνεχίζουν να τρέχουν, αλλά τίποτα. Ένας επαγγελματίας να «δουλέψει» θα κινηθούν και άλλοι από πίσω του».

«ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ...«ΚΑΚΗ» ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ…»

Αναφορικά τώρα με τον θεσμό των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης, επισημαίνει πως «αυτόν τον έχουμε μετατρέψει σε καρναβάλι ξεφαντώματος και έχει πάψει πλέον να είναι λαογραφικό και αυτό το…«πληρώνουμε» τώρα. Από το 2000 και έπειτα έχει ξεκινήσει αυτή η κακή νοοτροπία».
«Όταν φοβάσαι να φέρεις την οικογένειά σου στην Ξάνθη, για να μην «ποδοπατηθούν» τα παιδία, «πληρώνεις» αυτή τη νοοτροπία» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος, σημειώνοντας μάλιστα ότι «πιστεύω πως γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει όλο αυτό από την νυν Δημοτική Αρχή, η οποία προσπαθεί να αυξήσει, μέσα από το πρόγραμμα των ΘΛΕ, την προσέλκυση οικογενειών.

Ε.Ο.Σ Ξάνθης: Την Κυριακή ο καθαρισμός του μονοπατιού, απο την γέφυρα του Κοσύνθου έως το Μακάριο


Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης, καθαρίζει την Κυριακή 6/3/2016 το παλιό μονοπάτι που ανέβαινε από τη γέφυρα του Κόσυνθου - στο 4ο χλμ. Ξάνθης Σταυρούπολης - μέχρι το Μακάριο ή Μάκακλαρ.
Είναι ίσως η πιο σημαντική διαδρομή που καθαρίζεται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, καθώς ενώνει τα μονοπάτια που βρίσκονται στην περιοχή του Αυγού και του Μακαρίου με αυτά των μοναστηριών.