Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Σε εγκαταλελειμμένη οικία η φωτιά κοντά στο Δροσερό. Δεν υπάρχει κίνδυνος

Κανένα πρόβλημα, δεν υπάρχει, όπως διαβεβαιώνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης, με την φωτιά που ξέσπασε πριν από λίγη ώρα κοντά στην περιοχή του Δροσερού.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η αιτία της φωτιάς είναι άγνωστη ακόμη.
Η φωτιά ξέσπασε σε εγκαταλελειμμένη οικία που βρίσκεται στο τέρμα των Λαχανοκήπων, ενώ κάηκαν και κάποια ξερά χόρτα δίπλα σε αυτή.
Ωστόσο οι Πυροσβέστες που βρέθηκαν στο σημείο συνεχίζουν την κατάσβεση, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αναζωπύρωση.
Πάντως το μόνο σίγουρο είναι πως τα αίτια της φωτιάς θα διερευνηθούν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης, αν και δεν είναι λίγες οι φορές που, στη συγκεκριμένη περιοχή, τέτοια περιστατικά «μικροεμπρησμών», αποτελούν «πονοκέφαλο» για τους άνδρες της Υπηρεσίας.

Οι «Εθελοντές Ξάνθης για τους Πρόσφυγες» μαζεύουν…λούτρινα αρκουδάκια

Με το σύνθημα «εμείς το σώμα, εσείς η ψυχή» μόνο για τη Τρίτη 08/03/2016, ώρα 18:00 μ.μ. στο Πάρκο της Κυψέλης και με αφορμή το Καρναβάλι της Ξάνθης, οι «Εθελοντές Ξάνθης για τους Πρόσφυγες» θα μαζέψουν λούτρινα αρκουδάκια.
Έτσι καλούνται μικροί και μεγάλοι να δώσουν τα…αρκουδάκια τους, τα οποία με μεγάλη χαρά θα «αγκαλιάσουν» τα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στη Ν. Καρβάλη.
Σημειώνεται ότι στο ίδιο μέρος συνεχίζεται και η συλλογή κουβερτών, τσαγιών και καφέδων.
Η συλλογή πραγμάτων συνεχίζεται κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 18:00 μμ έως και 19:00μμ στο Πάρκο της Κυψέλης και σε αυτή συμπαραστέκεται αμέριστα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Κατασκηνωτών της Ξάνθης.

Έκτακτο: Φωτιά στην περιοχή του Δροσερού

Φωτιά, φαίνεται να ξέσπασε πριν από λίγο στην περιοχή του Δροσερού Ξάνθης και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή των λαχανόκηπων.
Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ συνομίλησε πριν λίγα λεπτά με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης, άνδρες της οποίας καταφθάνουν στο σημείο.
Ωστόσο ακόμη δεν υπάρχουν πληροφορίες, σχετικά με τα αίτια και την έκταση αυτής.
Περισσότερες πληροφορίες σε λίγο…

Το κάλεσμα του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, στη μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση

Η μεγάλη στιγμή έφτασε. Μια πόλη κεφάτη, στολισμένη, πολύχρωμη σας υποδέχεται. 
Η Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση είναι γεγονός.
Ελάτε όλοι μαζί να γιορτάσουμε το αποκορύφωμα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών.
Οχτώ (8) καρναβαλικά άρματα, χιλιάδες καρναβαλιστές, μικροί – μεγάλοι θα ξεχυθούν στους δρόμους της πόλης σε ξέφρενους ρυθμούς, σε μια πανδαισία χρωμάτων, ήχων και γλεντιού.
Ελάτε όλοι μαζί να ζήσουμε αυτή τη μαγική στιγμή την Κυριακή 13 Μαρτίου 2016 και ώρα 13:30 μ.μ.

Ο Πρόεδρος του Ν.Π.
Πασχάλης Λύρατζης

Θρακικών Λαογραφικών Εορτών...συνέχεια. Όλο το πρόγραμμα από σήμερα έως και την Καθαρά Δευτέρα

Η δεύτερη εβδομάδα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών ξεκινά σήμερα και η Ξάνθη, έχει αρχίσει να μετρά... αντίστροφα για την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της 13ης Μαρτίου.
Πριν όμως από όλα αυτά, κανείς δεν πρέπει να χάσει τις πολιτιστικές και όχι μόνο εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί, από σήμερα Δευτέρα 7 Μαρτίου έως και την Καθαρά Δευτέρα 14 Μαρτίου και οι οποίες αναλυτικά είναι οι εξής: 

Π.Ε Ξάνθης: Η βελτιστοποίηση της παραλιακής ζώνης, στο επίκεντρο της σύσκεψης για τον τουρισμό


Ενόψει της θερινής περιόδου και με δεδομένο ότι οι παραλίες μας αποτελούν πόλο έλξης για ντόπιους αλλά και για επισκέπτες, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, κ. Γιώργος Παυλίδης ζήτησε τον συντονισμό ανά Περιφερειακή Ενότητα, ώστε να υπάρξει έγκυρη προετοιμασία και ενέργειες από όλους τους εμπλεκόμενους. 

«Το δέντρο της καλοσύνης» από τους Προσκόπους της Ξάνθης


Ο εθελοντισμός, η προσφορά και η αλληλεγγύη στην Ξάνθη δεν σταματούν ποτέ και αυτό αποδεικνύεται σε καθημερινή βάση από διάφορες εθελοντικές ομάδες και από πολιτιστικούς συλλόγους που επιμένουν, με όσα μέσα διαθέτουν και συνεχίζουν να προσφέρουν.
Η προσφορά όμως, η αλληλεγγύη και η στήριξη που δεν σταματούν ποτέ, δεν είναι δυνατόν να μην αγγίξουν και τους Προσκόπους της Ξάνθης, που αποδεικνύουν και αυτοί με τη σειρά τους ότι «όλοι μαζί, ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά».
Η στήριξη λοιπόν στον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη, έρχεται και μέσα από το «δέντρο της καλοσύνης».

Απο μέρα σε μέρα ξεκινά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2016


Μέσα στις επόμενες ημέρες θα αρχίσει η υποβολή για τις φορολογικές δηλώσεις 2016, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, προσθέτοντας ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές.

Παρατείνεται έως και τις 16 Μαρτίου η αποχή των Δικηγόρων


Ακάθεκτοι συνεχίζουν οι Δικηγόροι της Ξάνθης, αλλά και όλης της Ελλάδας, να απέχουν απο τα καθήκοντά τους, διατυπώνοντας την κατηγορηματική αντίθεσή τους στη συνολική λογική του κυβερνητικού προσχεδίου για το ασφαλιστικό και επισημαίνοντας ότι τυχόν εφαρμογή των μέτρων, που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο, συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος τους και θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην οικονομική και επαγγελματική εξόντωση της συντριπτικής πλειονότητας των δικηγόρων.

Ενεργοποιείται το νέο Leader: Απίθανη η συμμετοχή της Ξάνθης – χάνονται εκατομμύρια από την τοπική οικονομία


Έρχεται η πρώτη πανελλαδικής εμβέλειας προκήρυξη για τα νέα προγράμματα Leader μέχρι το τέλος Μαρτίου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ, Χαράλαμπος Κασίμης, κατά την ημερίδα ενημέρωσης με θέμα «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων – CLLD/LEADER», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (4/3/2016). 
Να σημειώσουμε εδώ ότι η προκήρυξη αφορά τις Αναπτυξιακές Εταιρείες που θα αναλάβουν τα τοπικά προγράμματα Leader και όχι τους επενδυτές και τους αγρότες. Μόλις επιλεχθούν οι Αναπτυξιακές (Ομάδες Τοπικής Δράσης) θα προκηρύξουν η καθεμία ξεχωριστά το τοπικό τους πρόγραμμα για να απευθυνθούν στο επενδυτικό κοινό των κατοίκων της υπαίθρου.
Την νέα προγραμματική περίοδο (2014-2020) ο συνολικός προϋπολογισμός του Leader θα ανέλθει στα 400 εκατ. ευρώ (8,5% του προϋπολογισμού του ΠΑΑ). Συνολικά θα επιλεγούν 50 αγροτικές περιοχές που παρουσιάζουν στέρηση στην ανάπτυξη. Θα επιδοτούνται ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις προϋπολογισμού έως 600.000 ευρώ. Την πρώτη πανελλαδική προκήρυξη θα την ανακοινώσει το ΥπΑΑΤ και τους ελέγχους των έργων θα τους κάνουν οι διαχειριστικές αρχές των Περιφερειών. 
Η πρόσκληση θα κλείσει στις 23 Μαΐου οπότε και θα γίνει η αξιολόγηση και αν δεν έχει μαζευτεί ο απαιτούμενος αριθμός αναπτυξιακών, τότε η προκήρυξη θα ξανανοίξει.
Όπως ανέφερε ο κ. Κασίμης, κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης, τα έργα που εντάχθηκαν το 2015 στο Leader στην τελευταία φάση εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2007-2013 παρουσίασαν σημαντική αύξηση και έφτασαν στα 77 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι δεν επηρεάστηκαν από την οικονομική κρίση. Ωστόσο για τα προηγούμενα χρόνια η απορρόφηση κυμάνθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Υπήρξε μεγάλη απόκλιση απορρόφησης επενδύσεων (άνω του 60%) σε σχέση με τα προγράμματα που αρχικά υποβλήθηκαν.
«Υπάρχει πρόβλημα διαχειριστικής επάρκειας για πολλές Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΔΤ) και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», τόνισε. Ανέφερε ακόμη ότι σε πολλές περιπτώσεις τα λειτουργικά έξοδα των ΟΤΔ ήταν περισσότερα από τις πληρωμές επενδύσεων. «Πρέπει να υπάρξει σωστή επιλογή έργων και αυστηρή παρακολούθηση του χρονοδιαγράμματος. Δεν θα ανεχτούμε την συμπεριφορά ορισμένων ΟΤΔ. Πρέπει να μπει μια τάξη. Ζητάμε αυστηρότητα και σοβαρότητα στην αξιολόγηση των φακέλων από τις ΟΤΔ και αυστηρότητα στους ελέγχους από τις Περιφέρειες», τόνισε.


ΑΠΙΘΑΝΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
Μπορεί οι Δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων να «τρέχουν» τελευταία στιγμή να ενεργοποιήσουν την εταιρία του Δήμου Αβδήρων για να συμμετέχουν στην προκήρυξη αυτή, όμως είναι έως αδύνατο να συμβεί αυτό, αφού τόσο σε οργανωτικό επίπεδο όσο και σε διαχειριστική επάρκεια, είναι απίθανο να μπορέσουν να συλλεχθούν εκείνα τα στοιχεία που θα κάνουν σοβαρή και υπολογίσιμη την πρόταση του Νομού Ξάνθης. Έτσι, όπως όλα δείχνουν, άλλο ένα πακέτο εκατομμυρίων ευρώ, που θα έπεφτε στην τοπική οικονομία θα χαθεί, γεγονός που σημαίνει  ότι επιβεβαιώνονται όλα όσα έγραψε προ λίγων ημερών η «ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ» για «Νέα Αναπτυξιακή της τελευταίας στιγμής…»!
Οι μόνοι κερδισμένοι από την απέλπιδα προσπάθεια των Δημάρχων;
Μα η εταιρία που θα πληρωθεί αδρά για να κάνει το πλάνο σύστασης της εταιρίας, και φυσικά που δεν θα μπορέσει να μπει στην προκήρυξη ή θα απορριφθεί από τα βασικά απαιτούμενα.

ΤΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΟ LEADER
Όπως αναφέρει το καλά ενημερωμένο αγροτικό portal www.agro24.gr, στα μέτρα που χρηματοδοτεί ο άξονας του Leader, περιλαμβάνονται επενδύσεις του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα (μεταποίηση, εμπορία, τουρισμός κ.α.). Δεν περιλαμβάνονται επενδύσεις του πρωτογενούς τομέα (Σχέδια Βελτίωσης, Πρώτη Εγκατάσταση – Νέοι Αγρότες). Όσοι επιθυμούν να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα πρέπει να δραστηριοποιηθούν στα παρακάτω:
  • Μεταποίηση,  συσκευασία και εμπορία
  • Οικοτεχνία
  • Παροχή υπηρεσιών
  • Παραγωγή ειδών διατροφής
  • Χώροι εστίασης
  • Επιχειρήσεις αγροτουριστικών καταλυμάτων
  • Επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού
Το νέο Leader περιλαμβάνει τα εξής υπομέτρα:
Υπομέτρο 19.1: Οι κατά τόπους ΟΤΔ, μετά τη διαβούλευση των ιδιωτικών και δημόσιων φορέων της περιοχής τους, θα πρέπει να υποβάλλουν την πρόταση τοπικής ανάπτυξης. Στις 50 αγροτικές περιοχές (10.000 έως 150.000 κατοίκων) θα περιλαμβάνονται για πρώτη φορά και τα νησιά της Αττικής και η Θεσσαλονίκη. Κάθε πρόταση δεν πρέπει να υπερβαίνει συνολικά τα 20 εκατ. ευρώ. Στην επιτροπή αξιολόγησης θα συμμετέχουν και οι Περιφέρειες.
Υπομέτρο 19.2: Η κυριότερη δράση του Leader που αφορά την υλοποίηση ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων (311 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 400 εκατ. ευρώ). Υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης μιας επένδυσης από πολλά ταμεία (θα πριμοδοτηθεί) αν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο φάκελο που θα κατατεθεί. Έλεγχοι στα έργα και στις δαπάνες θα γίνουν από τις Περιφέρειες.
Υπομέτρο 19.3: Θα περιλαμβάνει σχέδια διατοπικής και διακρατικής συνεργασίας. Δικαιούχοι είναι ΟΤΔ και φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού φορέα.
Υπομέτρο 19.4: Περιλαμβάνει τις λειτουργικές δαπάνες των ΟΤΔ. Τα κονδύλια δεν μπορεί να ξεπερνούν το 20% του προϋπολογισμού της συνολικής δαπάνης του προγράμματος τοπικής ανάπτυξης.
Καταπέλτης για τις Αναπτυξιακές ο προϊστάμενος της διαχειριστικής αρχής του ΠΑΑ
Στο πλαίσιο της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις από εκπροσώπους της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΠΑΑ, σχετικά με την επιλογή και εφαρμογή των τοπικών προγραμμάτων στο πλαίσιο της Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων, καθώς και από εκπροσώπους της Ειδικής Υπηρεσίας Κρατικών Ενισχύσεων, σχετικά με την εφαρμογή των κανονισμών που αφορούν τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας και τις κρατικές ενισχύσεις.
Σε μόλις 6 Ομάδες Τοπικής Δράσης από τις συνολικά 43 οφείλεται το 30% της απορροφητικότητας των κονδυλίων των Leader, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε κατά τη διάρκεια της ημερίδας ο Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος της Ειδικής Μονάδας Διαχείρισης των Προγραμμάτων, ενώ έκανε λόγο και για πολλές αναπτυξιακές που περισσότερα λεφτά πήραν για να λειτουργούν, παρά για να τα δώσουν σε επενδύσεις.
«Ενδώσαμε όμως στις πιέσεις και στο πλαίσιο νομικού περιεχομένου που αφορούσε τις διατάξεις του μνημονίου πέρασαν οι ανειλημμένες υποχρεώσεις των ΟΤΔ και δόθηκαν οι παρατάσεις στις συμβάσεις των έργων», πρόσθεσε ο προϊστάμενος της ΕΥΔ παραθέτοντας παράλληλα στοιχεία για την απορροφητικότητα των κονδυλίων. Συγκεκριμένα το 36% των ΟΤΔ είχαν απόκλιση από τον αρχικό τους σχεδιασμό κατά 60% (χωρίς φυσικά τα λειτουργικά έξοδα) σε σχέση με το αρχικό καταβληθέν πρόγραμμα.

Τραγικό και απάνθρωπο: Φόλες σε αδέσποτα ζώα στα Άβδηρα

«Τον τελευταίο καιρό έχουν υποπέσει στην αντίληψη της αρμόδιας υπηρεσίας αλλά και της Διοίκησης του Δήμου περιστατικά θανάτωσης με δηλητήριο (φόλες), αδέσποτων ζώων συντροφιάς και συγκεκριμένα σκύλων» αναφέρει ο Δήμος Αβδήρων και πιο συγκεκριμένα ο Προϊστάμενος του τμήματος Αγροτικής Παραγωγής, Κτηνοτροφίας, Αλιείας και Γεωθερμίας Μιχαήλ Τσολακίδης, σε ανακοίνωσή του, ενημερώνοντας παράλληλα όλους τους Δημότες ότι «ενέργειες αυτού του είδους είναι παράνομες αφού σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ν. 4039/2012 απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ' αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός» και οι παραβάτες τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000€) έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000€)
Ευελπιστούμε στην συνεργασία των ευαίσθητων πολιτών ώστε να σταματήσουν παράνομες ενέργειες τέτοιου είδους και τους καλούμε να καταγγέλλουν κάθε περιστατικό που πέφτει στην αντίληψη τους είτε στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου τηλ. 2541352581 , 2541352531, 2541352580, είτε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.»


Το πρόγραμμα της... «Μουτζουροδευτέρας» στον Πολύσιτο. Άβδηρα, Μάνδρα και Μυρωδάτο μοιράζουν...φασολάδα

Το πρόγραμμα της 53ης ΜουτζουροΔευτέρας (Καθαρά Δευτέρα), στον Πολύσιτο στις 13 και 14 Μαρτίου 2016, ανακοίνωσε ο Δήμος Αβδήρων.
Πρόγραμμα το οποίο εκτός απο την καθιερωμένη παρέλαση των...«μουτζούρηδων» στον Πολύσιτο περιλαμβάνει και άλλες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις την Καθαρά Δευτέρα 14 Μαρτίου και στους οικισμούς Μάνδρας και Μυρωδάτου, του Δήμου Αβδήρων.