Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

«Φίλιπποι: αποκαλύπτοντας το παρελθόν-οδεύοντας στο μέλλον». Το Σάββατο 19 Μαρτίου στα Άβδηρα


Ο Αρχαιολογικός Χώρος των Φιλίππων αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Οι συστηματικές ανασκαφικές έρευνες άρχισαν από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή στις αρχές του 20ού αιώνα. 
Σπουδαία ονόματα της ευρωπαϊκής αρχαιολογίας συνέδεσαν το έργο τους με τους Φιλίππους, όπως οι αρχαιολόγοι Ch. Avezou και Ch. Picard, P. Collart, P. Ducrey, P. Lemerle. Στην ανασκαφική έρευνα συνέβαλαν επίσης η Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία, η Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία και το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Οι πολυετείς εργασίες έφεραν στο φως το μνημειακό κέντρο της ρωμαϊκής πόλης, το Θέατρο, τα τείχη, την Αγορά, διάφορα ιερά καθώς και τις χριστιανικές βασιλικές. Πλήθος μελετών αποτυπώνουν την μακρόχρονη ιστορία της πόλης. 

Στο Κ.Υ Σταυρούπολης για δωρεάν εξετάσεις το Δ΄ Σώμα Στρατού

Ανακοινώνεται ότι, την Πέμπτη 17 Μαρ 2016 στρατιωτικό ιατρικό κλιμάκιο αποτελούμενο από Ψυχίατρο και Νευρολόγο, με ανάλογο νοσηλευτικό προσωπικό και μέσα, από 10:00 έως 12:00Ω θα βρίσκεται στο Κέντρο Υγείας ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ για δωρεάν υγειονομική εξέταση των κατοίκων.

Περιφερειακή Διεύθυνση Κτηνιατρικής: Η Οζώδης Δερματίτιδα και ο εμβολιασμός των νεαρών βοοειδών

Σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της Οζώδους Δερματίτιδας των βοοειδών, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής ανακοινώνει τα εξής : 
· Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος εμβολιασμού σε όλη την Περιφέρεια με εξαίρεση την Π.Ε Δράμας, στην οποία λόγω μη διαθεσιμότητας του εμβολίου ο εμβολιασμός άρχισε αργότερα . Ήδη όμως εμβολιάσθηκε και εκεί το 75% των βοοειδών της Ενότητας
· Από Αρχές Απρίλιου θα αρχίσει ο εμβολιασμός όλων των ανεμβολίαστων μοσχαριών που γεννήθηκαν από εμβολιασμένη μάνα και έχουν ήδη συμπληρώσει την ηλικία των τεσσάρων (-4-) μηνών.

Αποστολές στη…Μυτιλήνη και συγκέντρωση αγαθών για Πρόσφυγες από το Σώμα Σαμαρειτών Ξάνθης

Και τώρα που οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές και το Καρναβάλι της Ξάνθης, αποτελούν παρελθόν αλλά και μετά από όλα αυτά που «έδωσαν» βοηθώντας όποιον έχει ανάγκη, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ξάνθης, συνεχίζει να προσφέρει ακούραστα, στέλνοντας ανά μια εβδομάδα, ζευγάρια εθελοντών στην Μυτιλήνη για τους εκεί πρόσφυγες, αλλά και συλλέγοντας βασικά αγαθά, από σήμερα έως και το τέλος του μήνα, τα οποία θα σταλούν όπου χρειάζεται.
«Εμείς από την πρώτη στιγμή τους δυο τελευταίους μήνες, έχουμε εθελοντές στην Μυτιλήνη και κάθε εβδομάδα τους αλλάζουμε ανα ζεύγη, προσφέροντας για μια εβδομάδα τις υπηρεσίες τους στους συνανθρώπους μας» αναφέρει στην ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ο Αρχηγός του Σώματος Μεμέτ Αλή Ζεκή, επισημαίνοντας ότι «από σήμερα μάλιστα και μέχρι το τέλος του μήνα, σε καθημερινή βάση από τις 11.00 το πρωί έως τις 13.00 το μεσημέρι και από τις 18.00 έως τις 20.00, συλλέγουμε ξηρά τροφή, είδη υγιεινής, γάλατα μακράς διάρκειας, παιδικές κρέμες και άλλα στα γραφεία του Ερυθρού Σταυρού προκειμένου να τα στείλουμε όπου υπάρχει ανάγκη».

«Ραντεβού στο επόμενο Ξανθιώτικο Καρναβάλι το 2017…»


Με το βλέμμα στραμμένο στο…επόμενο καρναβάλι της Ξάνθης πλέον, αλλά και σε όλες τις εκδηλώσεις που θα προηγηθούν από αυτό, είναι πλέον ο Δήμος Ξάνθης αλλά και το Κέντρο το οποίο ξεκινά την προετοιμασία του, για το… Χατζηδάκειο και τις Γιορτές Νεολαίας.

«ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ…»
«Το Καρναβάλι Ξάνθης 2016 ολοκληρώθηκε με επιτυχία και με προσέλευση πολλών επισκεπτών, καθ’ όλη την διάρκεια των Θρακικών Λαογραφικών εορτών.
Για την επιτυχία του, εργάστηκαν παρά πολλοί άνθρωποι… τους αξίζουν συγχαρητήρια!!!
Αισθάνομαι λοιπόν την ανάγκη να ευχαριστήσω ολόψυχα και μέσα από την καρδιά μου, τους χιλιάδες επισκέπτες που με την συμμετοχή τους ζωντάνεψαν τις εκδηλώσεις, αλλά και όλους όσους στήριξαν την προσπάθεια αυτή.
Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τους Καρναβαλικούς και Πολιτιστικούς συλλόγους που με τη συμμετοχή, αλλά και την φαντασία τους έφεραν αυτό το πολύ όμορφο αποτέλεσμα. Όλοι αυτοί αξίζουν ένα θερμό ευχαριστώ από όλους εμάς που είδαμε για ακόμη μια φορά τις δυνατότητες τους, το ακούραστο κέφι και την ζωντάνια τους. Νιώθουμε υπερήφανοι για τη διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς τους που καμιά κρίση, όσο σκληρή και να είναι δεν την σταματά» αναφέρει ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος επισημαίνοντας ότι «θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φορείς και στις υπηρεσίες για την στήριξή τους και ιδιαίτερα σε αυτούς που υποστήριξαν την ασφαλή διεξαγωγή των γιορτών, αλλά και στους χορηγούς των γιορτών που στήριξαν έμπρακτα τον θεσμό.
Και τέλος, δεν θα μπορούσα να παραλείψω να ευχαριστήσω το έμψυχο δυναμικό του Δήμου μας, τους ακούραστους εργαζομένους της Υπηρεσίας Καθαριότητας, των Τεχνικών Υπηρεσιών, του Κέντρου Πολιτισμού και όλους τους εργαζομένους στις υπηρεσίες του Δήμου μας για την καταλυτική και πολύτιμη συνδρομή τους.
Ανανεώνουμε λοιπόν το ραντεβού μας για το καλύτερο Καρναβάλι της Ελλάδας του 2017, το μοναδικό Ξανθιώτικο Καρναβάλι, γιατί η προσπάθεια μας για δημιουργία δεν σταματά εδώ.»

«ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ, Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ…»
Ωστόσο δηλώσεις για όλες αυτές τις εκδηλώσεις, που κορυφώθηκαν με την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, ζητήσαμε και από τον Πρόεδρο του Κέντρου πολιτισμού ο οποίος σημείωσε επιγραμματικά πως «η πληθώρα του κόσμου στις εκδηλώσεις, η κοσμοσυρροή στις παρελάσεις και οι χιλιάδες καρναβαλιστές είναι…η δήλωσή μου. Σκύβουμε το κεφάλι και συνεχίζουμε την προετοιμασία για το επόμενο καρναβάλι αλλά και για όλες τις εκδηλώσεις που θα προηγηθούν αυτού».

Τα περιστατικά του τριημέρου, από Αστυνομία, Πυροσβεστική και Ερυθρό Σταυρό

Με πλήθος κόσμου να συμμετέχει στην κορύφωση των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών και του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού 2016 κύλησε το τριήμερο στην Ξάνθη, την «πόλη με τα χίλια χρώματα».
Ωστόσο, από το όλο κλίμα δεν έλειψαν και τα περιστατικά που… «αναστάτωσαν» Αστυνομία και Πυροσβεστική Ξάνθης.
Υπηρεσίες που έδωσαν τον καλύτερό τους «εαυτό» με σκοπό να προστατεύσουν τον κάθε πολίτη ξεχωριστά.

ΑΥΝΑΝΙΣΜΟΙ, ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΒΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ…«ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ» ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ ΣΤΗΝ Α.Δ ΞΑΝΘΗΣ
«Γενικά τα πράγματα ήταν ήσυχα μπορούμε να πούμε αν και είχαμε δυο συλλήψεις για ακόλαστες πράξεις και πρόκληση σκανδάλου και πιο συγκεκριμένα για αυνανισμό ενός άνδρα στην οδό Βλαχοπούλου και Πραξιτέλους και έναν στην οδό Νυμφοδώρου» αναφέρει ο Διευθυντής Αστυνομίας Ξάνθης Ευάγγελος Γκίκας, επισημαίνοντας ότι «υπήρξε και μια επίθεση απόπειρας βιασμού στην οδό Ηφαίστου και μάλιστα ο συλληφθείς ομολόγησε ότι είχε επιτεθεί πριν από αυτό και σε κάποια άλλη κοπέλα στην οδό Παναγή Τσαλδάρη».
«Είχαμε και δυο συλλήψεις καρναβαλιστών, οι οποίο παρίσταναν τους «τζιχαντιστές» με μαχαίρια και απομιμήσεις όπλων» συνεχίζει ο ίδιος σημειώνοντας ότι «κατά τα άλλα υπήρξε ησυχία. Ήταν πολύ αυξημένες οι δυνάμεις της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης σε όλα τα σημεία της πόλης και τα μόνα θέματα που μας απασχόλησαν ήταν κάτι μικροκλοπές, συνεπεία του συνωστισμού κατά τη διάρκεια της παρέλασης καθώς και κάποιες κλοπές μικροποσών από πορτοφόλια σε μαγαζιά.
Από άποψη τροχαίας τώρα, τα μέτρα ήταν εξίσου αυξημένα και δεν είχαμε κάποιο αξιοσημείωτο περιστατικό. Οπότε μπορούμε να πούμε ότι σε γενικές γραμμές το τριήμερο ήταν αρκετά καλό, από άποψη δημόσιας τάξης και ασφάλειας».

ΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΞΑΝΘΗΣ
Χωρίς προβλήματα κύλησε το τριήμερο για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης, με τον Υποδιοικητή της Χρήστο Γκίγκη, να αναφέρει ότι «από πλευράς…καρναβαλιού τα πράγματα ήταν πολύ ήσυχα. Δεν υπήρξε κανένα συμβάν».

ΕΠΕΣΑΝ ΔΕΝΤΡΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
Ωστόσο η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης «αναστατώθηκε» αρκετά εχθές, Καθαρά Δευτέρα, αφού λόγω των έντονων ανέμων υπήρξαν πτώσεις δέντρων εντός και εκτός της Ξάνθης.
«Την Καθαρά Δευτέρα είχαμε πτώσεις δέντρων λόγω των ισχυρών ανέμων που επικράτησαν στην περιοχή» υπογραμμίζει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «χρειάστηκε να προβούμε σε κοπές δέντρων εντός αλλά και εκτός πόλης, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός».



ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΜΕΘΗΣ ΚΑΙ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑΝ ΟΙ ΣΑΜΑΡΕΙΤΕΣ
Σημειώνεται ότι αρκετά ήταν και τα περιστατικά μέθης που σημειώθηκαν κατά την διάρκεια του τριημέρου, αφού οι σειρήνες των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, «έδιναν» και «έπαιρναν».
Ιδιαίτερα σημαντική όμως ήταν και η συμμετοχή των Εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι με περισσή αγάπη για τον συνάνθρωπο και συντονισμένοι στο έπακρο, έδωσαν την βοήθειά τους σε όποιον την χρειάστηκε.
«Είχαμε είκοσι εννέα περιστατικά συνολικά και από αυτά διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο της Ξάνθης τα οκτώ. Επρόκειτο για περιστατικά οξείας μέθης, για ένα κάταγμα αλλά και για μια κρανιοεγκεφαλική κάκωση, καθώς ένας καρναβαλιστής χτύπησε την κάτω γνάθο του στο…άρμα» αναφέρει ο Μεμέτ Αλή Ζεκή, Αρχηγός του Τμήματος Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ξάνθης, επισημαίνοντας ότι τα υπόλοιπα ήταν κάποια διαστρέμματα και δεν ήταν ιδιαίετρα ανησυχητικά.
«Νομίζω ότι τα πράγματα και για εμάς ήταν καλά και η συνεργασία μας και με την οργανωτική επιτροπή και με τα πληρώματα και με το ΕΚΑΒ και το Νοσοκομείο ήταν άψογη» συνεχίζει ο ίδιος σημειώνοντας ότι «όλα κύλησαν καλά και βάσει του οργανογράμματός μας».

«Καταρρέει» το Ακτινολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης


Υπό…κατάρρευση, φαίνεται να είναι το ακτινολογικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, με την έλλειψη προσωπικού να οδηγεί στην…μη εξυπηρέτηση του κοινού για ακτινογραφίες που δίνονται από ιδιώτες γιατρούς κάθε Τρίτη και Πέμπτη.
Μέρες κατά τις οποίες, πραγματοποιείται μόνο ο ακτινολογικός έλεγχος που δίδεται από τους γιατρούς του νοσοκομείου.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες και με σημερινό…«περιστατικό» πλέον κάθε Τρίτη και Πέμπτη, δεν εξυπηρετούνται οι ασθενείς που έχουν παραπεμπτικό για ακτινογραφία, από κάποιον ιδιώτη γιατρό και έτσι πηγαίνουν στο νοσοκομείο και από εκεί…«παραπέμπονται» είτε σε ιδιωτικό ακτινολογικό κέντρο είτε κλείνουν ραντεβού για…άλλη μέρα που αυτή, τις περισσότερες φορές είναι μια μέρα μέσα στην επόμενη…εβδομάδα, εκτός Τρίτης και Πέμπτης.
Και βέβαια το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει αν, ένας ασθενής με πόνο στην κοιλιά για παράδειγμα, που δεν χωράει πολύωρη αναμονή, επισκεφθεί κάποιον ιδιώτη γιατρό ο οποίος θα του δώσει παραπεμπτικό για ακτινολογικό έλεγχο, δεν έχει χρήματα να πάει σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο και το νοσοκομείο, επειδή είναι Τρίτη ή Πέμπτη δεν του κάνει το…«χατίρι»;
Το γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού στο ακτινολογικό τμήμα, είναι κάτι που δεν «αφορά» άμεσα τους ασθενείς που υποφέρουν και χρήζουν ακτινοδιαγνωστικής εξέτασης και δεν τους περισσεύουν χρήματα να επισκεφθούν κάποιο ιδιωτικό κέντρο.


Γιατί μπορεί η τιμή που αναγράφεται στο παραπεμπτικό για μια ακτινογραφία σε ιδιώτη να ανέρχεται σε μόλις 3,34€, αλλά οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν, ανάλογα με τις τιμές του εκάστοτε κέντρου, στην καλύτερη των περιπτώσεων γύρω στα 15€.
Είναι λοιπόν εύλογο να προτιμούν το Ακτινολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης για δωρεάν εξέταση.
Ωστόσο είναι επιεικώς…απαράδεκτο αυτή η εξέταση, να μην πραγματοποιείται Τρίτη και Πέμπτη, σε ασθενείς που παραπέμπονται από ιδιώτες γιατρούς, που μπορεί να πονούν, να υποφέρουν και να μην μπορούν να μην τους περισσεύουν χρήματα για κάποιο ιδιωτικό ακτινοδιαγνωστικό κέντρο.

«Απαραίτητη η διατήρηση του 12% στην ΑΜΘ». Συνάντηση με Σταθάκη μέσα στην εβδομάδα

Η προσπάθεια που καταβάλλεται από τα Επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη διατήρηση του μέτρου της επιδότησης του κόστους εργασίας (με ποσοστό 12%) και ταυτόχρονα η καταβολή των οφειλομένων από το έτος 2010 στις επιχειρήσεις της Περιφέρειάς ήταν το θέμα που απασχόλησε την κλειστή σύσκεψη των Επιμελητηρίων της περιφέρειας, παρουσία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργου Παυλίδη αλλά και έντεκα Βουλευτών, όλων των κομμάτων, η οποία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο το πρωί στην Ξάνθη.

Η καμήλα στη Σταυρούπολη και η...«Μουτζουροδευτέρα» στον Πολύσιτο


Καθαρά Δευτέρα εχθές και απο τα...κούλουμα, την φασολάδα, τον χαλβά και τους χαρταετούς στην Ξάνθη, δεν έλλειπαν ούτε τα πολιτιστικά και παραδοσιακά δρώμενα ούτε και η σάτιρα.
Το έθιμο της καμήλας λοιπόν είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι παραβρέθηκαν στην Σταυρούπολη. Πρόκειται για ένα έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο.





Μάλιστα πέρα απο αυτό, φέτος Φέτος με την επιμέλεια των παλαιών Δασοπροσκόπων, υπήρξαν και εκπλήξεις για τους μικρούς μας φίλους, αφού αναβίωσε το παιχνίδι του Σαρακοστιανού χαλβά, που ψυχαγώγησε νεαρούς και ενήλικες.
Ο Χαλβάς κρεμόταν από μια κλωστή η οποία ήταν δεμένη σε ένα "πλάστη" και ενώ ένας ενήλικας τον κουνούσε πάνω από τα κεφάλια των παιδιών, αυτά χωρίς να χρησιμοποιούν τα χέρια τους, προσπαθούσαν να δαγκώσουν το χαλβά.
Στο μεταξύ, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, δεν έλειψε ούτε και η...Μουτζουροδευτέρα απο τον Πολύσιτο, με την παρέλαση των αρμάτων να περιλαμβάνει αρκετή σάτιρα, τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.






Το φωτογραφικό υλικό απο την «Μουτζουροδευτέρα» στον Πολύσιτο, είναι απο το Xanthitimes.gr