Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Δράσεις του Δήμου Ξάνθης με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας της Δασοπονίας στις 21/3/2016


Η συμμετοχή και ο εθελοντισμός των συνδημοτών μας και κυρίως των παιδιών κάνουν την διαφορά, διαμορφώνοντας οικολογική συνείδηση από τα πρώτα στάδια της ζωής τους.
Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας της Δασοπονίας, το Τμήμα Πρασίνου της Δ/νσης Περιβάλλοντος του Δήμου Ξάνθης, την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016 θα πραγματοποιήσει τις παρακάτω δράσεις:

Λαθραία τσιγάρα σε Κομοτηνή, Ξάνθη και Καβάλα


Συνελήφθησαν χθες 17-3-2016, στους νομούς Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας, πέντε (5) ημεδαποί, ηλικίας 67, 66, 60, 46 (άντρες) και 62 (γυναίκα) ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκαν ξεχωριστές δικογραφίες για παραβάσεις των νόμων περί τελωνειακού κώδικα, περί ειδικού φόρου κατανάλωσης και περί ναρκωτικών κατά περίπτωση.

Γιώργος Καββαθάς: «Θα ανταπεξέλθουμε αν στηριχθούμε στα δικά μας…χέρια. «Σανίδα σωτηρίας» η Εθνική Στρατηγική»


-Δεν περιμένουμε καμία βοήθεια από…πουθενά
-Χρειάζεται εθνική στρατηγική και…«κόκκινες γραμμές» στους δανειστές
-Μόνο σε…πόλεμο τέτοια μείωση του ΑΕΠ, όπως της Ελλάδας
-Τεράστιος ο κίνδυνος για τις ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία


Για την κατάσταση και την δεινή θέση στην οποία βρίσκονται τόσο οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, όσο και η ίδια η χώρα μας αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής της, που δεν είναι άλλος από την…στροφή στο ελληνικό προϊόν, μίλησε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, με αφορμή την παρουσία του στην Ξάνθη, στο πλαίσιο της δράσης «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε».

«ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ…ΠΟΥΘΕΝΑ»
«Η χώρα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα με τα έξι χρόνια σε…μνημόνια, οκτώ χρόνια σε ύφεση και κατρακυλά κυριολεκτικά στο γκρεμό. Μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα εάν στηριχθούμε στα δικά μας χέρια και στις δικές μας δυνάμεις» αναφέρει ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι «δεν περιμένουμε βοήθεια και προσωπικά και εγώ δεν περιμένω καμία βοήθεια ούτε από τους Ευρωπαίους, ούτε από τους Αμερικάνους, ούτε από τους Ρώσους. Η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, έχει εθνικό πλούτο από τον πρωτογενή τομέα, από τον δευτερογενή, από τον ορυκτό της πλούτο, τις υπηρεσίες, το υψηλό επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει και μπορεί να ανταπεξέλθει και να βγει από την κρίση, αν το αντιληφθούμε όλοι και βεβαίως αν το αντιληφθεί η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα».


«ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ…ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ»
«Σήμερα χρειάζεται εθνική στρατηγική σε όλους τους τομείς της πολιτικής που θα είναι ουσιαστικά κόκκινες γραμμές για τους δανειστές.
Αν τα πολιτικά κόμματα, η κυβέρνηση, οι παραγωγικοί φορείς, οι κοινωνικοί εταίροι δεν καθίσουν σε ένα τραπέζι να σχεδιάσουν ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη για να μπορέσουμε να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο, μέρα με τη μέρα θα μεγαλώνει η φτωχοποίηση του συνόλου του ελληνικού λαού, όταν σήμερα που μιλάμε το 1/3 του πληθυσμού ζει στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, όταν σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ, ένα στα δύο νοικοκυριά ζει στο όριο της φτώχειας, όταν σύμφωνα με την μελέτη και την έρευνα του ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ για τα εισοδήματα των ελληνικών νοικοκυριών, το 52% εξ αυτών, δηλώνει κύριο εισόδημα την σύνταξη κάποιου μέλους της οικογένειας» συνεχίζει ο κ. Καββαθάς, υπογραμμίζοντας ότι «όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή ου η κυβέρνηση προχωρά σε μείωση συντάξεων που αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών και ουσιαστικά καταστρέφει ό,τι έχει απομείνει από τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. Η πολιτική των μνημονίων αποδείχθηκε στην πράξη, ως ατελέσφορη πολιτική».

«ΜΟΝΟ ΣΕ…ΠΟΛΕΜΟ ΤΕΤΟΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΕΠ, ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»
«Από την δεκαετία του ΄90, η οικονομία και το αναπτυξιακό της πρότυπο της χώρας μας ήταν μεταπρατικό. Στηρίχθηκε είτε ο δημόσιος τομέας είτε ο ιδιωτικός σε δανεικά. Κατέστρεψε την παραγωγική δυνατότητα της χώρας με αποτέλεσμα να υποστούμε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση στην οποία χάθηκε το 27% του ΑΕΠ, γεγονός που μπορεί να συμβεί μόνο σε χώρα που έχει εμπλακεί σε πόλεμο» τονίζει ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, σημειώνοντας ότι «χρειάζεται λοιπόν εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, δηλαδή να καθορίσουν κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, κοινωνικοί εταίροι και παραγωγικοί φορείς την εθνική στρατηγική, με ποιους κλάδους δηλαδή θα πάμε μπροστά την οικονομία και ποιοι κλάδοι είναι εκείνοι που πρέπει να λειτουργήσουν ως «ατμομηχανές» με πολλαπλασιαστικές δυνάμεις.
Έχουμε για παράδειγμα το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα, έχουμε τις δυνατότητες των κατασκευών, όχι στο βαθμό που το είχαμε γιατί το κτιριακό απόθεμα της χώρας είναι τεράστιο, αλλά έχουμε δυνατότητες ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων και μπορούν να δώσουν δουλειά στα τεχνικά επαγγέλματα και σε εκατοντάδες άλλες επιχειρήσεις που είναι πίσω από αυτά. Έχουμε δυνατότητες στην ενέργεια, αρκεί να υπάρξει εθνική παραγωγή σε βιομηχανία και βιοτεχνία».

«ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ»
«Σήμερα το 50% της ελληνικής βιοτεχνίας υπολειτουργεί. Το επενδυμένο κεφάλαιο σε μηχανικό εξοπλισμό, απαξιώνεται μέρα με τη μέρα, οι επιχειρήσεις μεταναστεύουν στη γείτονα Βουλγαρία, με κίνδυνο τεράστιο, γιατί δεν αντιλαμβανόμαστε ότι η Βουλγαρία λειτουργεί μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά στη ζώνη του «λεβ» και όχι στη ζώνη του ευρώ, άρα υπάρχει ένας τεράστιος κίνδυνος για τις 6000 επιχειρήσεις που έχουν ήδη «μεταναστεύσει και τις 60.000 περίπου ΑΦΜ και τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν ανοιχθεί στη γείτονα χώρα να χαθούν για άλλη μια φορά τα λεφτά των επιχειρήσεων» τόνισε με έμφαση ο κ. Γιώργος Καββαθάς.





«Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε»: Σημαντικό μήνυμα για τον τόπο και την χώρα μας


«Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν από το πρωί οι τοπικές επιχειρήσεις και οι φορείς της Ξάνθης που συμμετέχουν στην έκθεση στο χώρο της πλατείας Διοικητηρίου, με «μπροστάρηδες» την ΓΣΕΒΕΕ και το ίδιο το κίνημα πολιτών- καταναλωτών «καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ξάνθη και στη δράση, βρέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής και ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος αλλά και Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.



«ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙ…ΕΛΛΗΝΙΚΑ»
«Βρίσκομαι σήμερα στην Ξάνθη, σε μια προσπάθεια του κινήματος- πολιτών «καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» μαζί με το Επιμελητήριο Ξάνθης, την τοπική Ομοσπονδία, τα Σωματεία- μέλη της Ομοσπονδίας και την ΓΣΕΒΕΕ στην προσπάθεια να αφυπνίσουμε την κοινωνία στην ανάγκη κατανάλωσης ελληνικών προιόντων. Κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα που καταναλώνει ελληνικό προιόν, δίνει δουλειά στο στενό ουσιαστικά περιβάλλον. Στο παιδί, στο σύζυγο, στο συγγενή, στο φίλο και στο γείτονα» αναφέρει ο Αντιπρόεδρος του κινήματος και Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, υπογραμμίζοντας ότι «οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν απεριόριστες δυνατότητες και ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις του πρωτογερνούς και δευτερογενούς τομέα, είναι εκείνες που με συγκριτικό πλεονέκτημα, έναντι εξαγόμενων προιόντων, αρκεί να αλλάξουμε όλοι μας πρότυπα».

«ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ»
«Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία όλων των φορέων της Περιφέρειας, του Δήμου, της ΟΕΒΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και του Κινήματος, αφού για πρώτη φορά στην πόλη της Ξάνθης γίνεται μια τέτοια δράση» αναφέρει ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, επισημαίνοντας ότι «τα προιόντα της περιοχής μας, τα παραδοσιακά προιόντα δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα προιόντα «φίρμας» που είναι τοποθετημένα στα ράφια των σουπερ μάρκετ. Νομίζω ότι και ποιοτικά είναι καλύτερα αλλά βοηθούν και τον τόπο και τους επιχειρηματίες, που ασχολούνται με αυτό το είδος και έχουν την εμπειρία να παράγουν ποιοτικά προιόντα».
«Πρέπει και οι πολίτες να στηρίξουν τις προσπάθειες αυτών των ανθρώπων» συνεχίζει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να σταθούμε όλοι οι φορείς κοντά στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα τοπικά παραδοσιακά προιόντα με όποιον τρόπο μπορούμε και να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους».

«ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ…»

«Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ τον κύριο Καββαθά, ο οποίος είναι και πρωτεργάτης όλης αυτής της πρωτοβουλίας που από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε γνωρίζοντας την προσωπικότητα του ίδιου αλλά και τις δραστηριότητες της ΓΣΕΒΕΕ και του κινήματος πολιτών» τονίζει από την δική του πλευρά, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθη Στέλιος Μωραίτης, σημειώνοντας ότι «είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Χαιρόμαστε που σήμερα έχουμε κοντά μας και τον κ. Καββαθά. Χαιρόμαστε που οι επιχειρήσεις, αν και είναι μια δύσκολη περίοδος, συμμετέχουν, όσες από αυτές πρόλαβαν να συμμετάσχουν και θεωρούμε ότι αυτό πρέπει να γίνεται συνεχώς και η κοινωνία να κατανοήσει το ότι συμφέρον όλων μας, είναι να καταναλώνουμε πρώτα τα τοπικά, τα περιφερειακά και κυρίως τα ελληνικά προιόντα. Στηρίζοντας αυτά τα προιόντα, στηρίζουμε την οικονομία μας, τα ασφαλιστικά ταμεία και βέβαια συμβάλουμε στη μείωση της ανεργίας».
Αξίζει να σημειωθεί οτι στη δράση, βρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των φορέων της συνδιοργάνωσης και όχι μόνο αλλά και πολλοί Ξανθιώτες ενώ σημαντική ήταν και η παρουσία εκπροσώπων της ΠΑΕ Skoda Ξάνθη.



















Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το 2ο Xanthi Old City Trail, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Απριλίου

Ξεκίνησαν και συνεχίζονται με ικανοποιητικό ρυθμό, οι δηλώσεις συμμετοχής, για το 2ο Xanthi Old City Trail και των παράλληλων αγώνων του,  που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Απριλίου 2016.
Πρόκειται για έναν αγώνα που έχει ιδιαίτερη αναφορά στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, απο τα σοκάκια των οποίων θα περάσουν οι αθλητές που θα συμμετάσχουν, στη δεύτερη αυτή μεγάλη εκδήλωση.

Συλλαλητήριο της ΕΛΜΕ Ξάνθης στις 19 Μαρτίου, ενάντια στον ρατσισμό και στον πόλεμο


Η ΕΛΜΕ Ξάνθης καλεί όλες και όλους σε συλλαλητήριο ενάντια στο ρατσισμό και τον πόλεμο το Σάββατο 19 Μάρτη, στην κεντρική πλατεία, στις 12:00 το μεσημέρι, με αφορμή την πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης ενάντια στο ρατσισμό και τον πόλεμο.

Ακόμη μια εβδομάδα αποχής και για τους Μηχανικούς της χώρας


Οι μηχανικοί και ο τεχνικός κόσμος της χώρας συνεχίζουν και την επόμενη εβδομάδα τις κινητοποιήσεις ενάντια στην πρόταση της Κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, όπως έγινε γνωστό από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζεται η Απεργία – Αποχή όλων των Διπλωματούχων Μηχανικών από την συμμετοχή τους σε Τεχνικά Συμβούλια Έργων και Μελετών καθώς και από το σύνολο των Επιτροπών με τεχνικό αντικείμενο (π.χ. Επιτροπές Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, Αυθαιρέτων κλπ.), από τη Δευτέρα 21/3/2016 μέχρι και την Παρασκευή 25/3/2016 για το Ασφαλιστικό. 
Στην Απεργία-Αποχή συμπεριλαμβάνονται και οι Επιτροπές Δημοπρασιών Έργων και Μελετών.

«Ο λύκος και τα 7 κατσικάκια» απο το Μικρό Θέατρο Λάρισας, στη Ξάνθη


Πιστό στο ραντεβού του το Μικρό Θέατρο Λάρισας έπειτα από την τεράστια επιτυχία που σημείωσε με την παράσταση Ο Λαγός & η Χελώνα….μύθοι του Αισώπου σε όλη την Ελλάδα, συνεχίζει την παράδοση που δημιούργησε από το 2009 με τις ποιοτικές παιδικές παραγωγές καθώς παρουσιάζει για 6η χρονιά στην πόλη μας και για 1η ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ το φανταστικό παραμύθι που όλα τα παιδιά γνωρίζουν.
Πρόκειται για μια θεατρική παράσταση, την οποία θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι Ξανθιώτες μικροί μας φίλοι, το Σάββατο 26 Μαρτίου και ώρες 17.15 & 19.15 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης.

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας Ξάνθης για την ερχόμενη εβδομάδα


Ακούραστοι και πάντα με σκοπό να εξυπηρετήσουν τον κάθε πολίτη που κατοικεί ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, οι άνθρωποι της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας Ξάνθης, δίνουν για άλλη μια φορά στη δημοσιότητα τα δρομολόγια που θα πραγματοποιήσουν απο την Δευτέρα 21/3 έως και την Κυριακή 25/3/2016.

Μητροπολίτης Ξάνθης: Η Εγκύκλιος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής


ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ 2016
Προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή λαό 
της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Αδελφοί μου αγαπητοί,
Με τη χάρη του Θεού έχουμε εισέλθει στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, την οποία προσφυέστατα ο ιερός υμνογράφος χαρακτηρίζει ως «στάδιο των αρετών». Σήμερα, Α Κυριακὴ των Νηστειών, εορτάζουμε την αναστήλωση των Ιερών Εικόνων και το τέλος της Εικονομαχίας, η οποία για περίπου δύο αιώνες ταλάνισε τον λαό του Θεού και έδωσε στην Εκκλησία πλειάδα ιερομαρτύρων, οσιομαρτύρων και ομολογητών.
Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει αφιερώσει την δεύτερη εβδομάδα των Νηστειών στην προβολή της ανά τον κόσμον ορθόδοξης ιεραποστολής. Η ιεραποστολή αποτελεί καθήκον για την εκκλησία γιατί «Εκκλησία χωρίς ιεραποστολή είναι Εκκλησία χωρίς αποστολή». Εμπνεόμενη από αυτό το καθήκον και η Ιερά Μητρόπολή μας συνεισφέρει στο έργο της Εξωτερικής Ιεραποστολής με τις πενιχρές της δυνάμεις.

«Το 1821 του Πόντου και ο Πόντος του 1821» την Τετάρτη 23 Μαρτίου στο Ι.Θ.Τ.Π

Ο Σύλλογος Ποντίων Νομού Ξάνθης και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης
σας καλούν στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016 και ώρα 19:00
στην Καπναποθήκη «Π» στην οδό Καπνεργατών 9 στη Ξάνθη και θα περιλαμβάνει Ομιλία του Φάνη Μαλκίδη με θέμα «Το 1821 του Πόντου και ο Πόντος του 1821» καθώς και παραδοσιακά τραγούδια από την χορωδία του Συλλόγου.

Παρατείνεται η αποχή των Δικηγόρων έως τις 28 Μαρτίου 2016


Ακάθεκτοι συνεχίζουν την αποχή απο τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι της χώρας έως τις 28 Μαρτίου επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση τους για άμεση απόσυρση του ασφαλιστικού προσχεδίου της κυβέρνησης και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου από μηδενική βάση με συγκεκριμένα ποσοτικοποιημένα στοιχεία και αναλογιστικές μελέτες. 
Έτσι στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, το οποίο σε έκτακτη συνεδρίασή του την 15η Μαρτίου 2016, επικύρωσε την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για «συνέχιση της καθολικής αποχής των μελών του απο τα καθήκοντά τους».

Το μήνυμα της Κυριακής: «Η συνάντηση με τον Χριστό»

Την γνωριμία του Χριστού με τους πρώτους μαθητές του μας διηγείται ο ευαγγελιστής Ιωάννης σήμερα την πρώτη Κυριακή των Νηστειών. Χαρούμενος ο Φίλιππος γιατί ανακάλυψε στο πρόσωπο του Ιησού τον Μεσσία, για τον οποίο χρόνια τώρα διάβαζε στην Π. Διαθήκη, σπεύδει να μοιρασθεί την χαρά και την συγκίνηση του ευρήματός του με τον φίλο του Ναθαναήλ. Αυτός όμως με σκεπτικισμό και αμφιβολία αντιμετωπίζει τον ενθουσιασμό του Φιλίππου, λέγοντας «εκ Ναζαρέτ δύναταί τι αγαθόν είναι;», δηλαδή από την άσημη και μικρή αυτή πόλη είναι δυνατό να κατάγεται ο Μεσσίας μας;