Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Στο Δήμαρχο Ξάνθης ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Χρήστος Τοπαλίδης, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του συλλόγου Ποντίων νομού Ξάνθης κ. Θεόδωρο Ρωμανίδη, καθώς και την πρόεδρο της Π.Ο.Ε της περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Χρύσα Μαυρίδου συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο στο Δημαρχείο, το Σάββατο 26 Μαρτίου 2016.

Οι Γ΄Χαιρετισμοί στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στη Γλαύκη

Την Παρασκευή 1 Απριλίου 2016 και από ώρα 16:30, στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος, θα τελεστεί η Ακολουθία των Γ’ Χαιρετισμών στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου χ. ΓΛΑΥΚΗΣ, μέσα στο Στρατόπεδο «Υπτγου Δημητρίου ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ’», όπου θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ. Παντελεήμων, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του παραρτήματος Ξάνθης της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών  Στρατού.

Με βιβλιοπαρουσιάσεις η...γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου στη Ξάνθη. Ο Αχτιδοϋφαντής «συναντά» την...Μπέτυ Ρουμπέτη


Το Βιβλιοπωλείο ΠΥΡΓΕΛΗ, η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης Φ.Ε.Ξ, το Επιμελητήριο Ξάνθης και οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ σας προσκαλούν σε μια συνάντηση με την Μπέτυ Ρουμπέτη, την Λουκία και το τσίρκο της ημισελήνου, στο πλαίσιο της 2ης Πανελλήνιας Γενικής Έκθεσης Ξάνθης που θα πραγματοποιηθεί στο Κλειστό Γυμναστήριο «Φίλιππος Αμοιρίδης» την Κυριακή 3 Απριλίου στις 12.00 το μεσημέρι.
Πρόκειται για μια εκδήλωση, η οποία εντάσσεται και στο διήμερο της παγκόσμιας ημέρας παιδικού βιβλίου και η οποία έπεται της εκδήλωσης του Σαββάτου στο Σπίτι Πολιτισμό της ΦΕΞ, όπου θα παρουσιαστεί το βιβλίο της Βασιλικής Νευροκοπλή «ο Αχτιδουφαντής» από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ.
«Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας παιδικού βιβλίου, το βιβλιοπωλείο μας γιορτάζει και τιμά τόσο τους δημιουργούς όσο και τα βιβλία αυτών» αναφέρει μιλώντας στην ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ η Δήμητρα Πυργελή, επισημαίνοντας ότι «ετοιμάζουμε ένα διήμερο εκδηλώσεων και έτσι την πρώτη ημέρα, το Σάββατο 2 Απριλίου, προσκεκλημένοι μας θα είναι η Βασιλική Νευροκοπλή και ο...Αχτιδουφαντής της, στο σπίτι πολιτισμού της ΦΕΞ, όπου οι ήρωες των παραμυθιών της κ. Νευροκοπλή θα…ζωντανέψουν στις 18.30 το απόγευμα».
«Την Κυριακή το πρωί η…Μπέτυ Ρουμπέτη επιστρέφει στην πόλη μας για να συναντήσει μικρούς και μεγάλους φίλους, έχοντας μαζί της πολλές εκπλήξεις για τους αναγνώστες» συνεχίζει η ίδια σημειώνοντας ότι «η κ. Φανή Τερζόγλου, είναι η δεύτερη προσκεκλημένη μας και θα παρουσιάσει σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες της έκθεσης την…Μπέτυ Ρουμπέτη και το τσίρκο της ημισελήνου. Να μην λείψει κανείς».
«Ο ΑΧΤΙΔΟΫΦΑΝΤΗΣ»
Πέρασαν κιόλας χίλια χρόνια και ήρθε η ώρα ο Αχτιδοϋφαντής να δώσει τη θέση του σε κάποιον νεότερο.
Την επόμενη μέρα θα μοιράσει όπως πάντα τις καινούργιες ηλιαχτίδες στους Ταχυδρόμους του Ήλιου, όμως για πρώτη φορά δε θα τους πει για ποιους προορίζονται.
Αυτό θα πρέπει να το βρούνε μοναχοί τους.
Όποιος στο τέλος της μέρας φέρει πίσω την ηλιαχτίδα του πολλαπλασιασμένη χίλιες φορές αυτός θα γίνει ο διάδοχός του.
Το επόμενο βράδυ όλοι οι Ταχυδρόμοι διηγούνται τα κατορθώματά τους στον αφέντη τους, εκτός από το μικρό Χαρίτωνα που μένει σιωπηλός. Δεν ξέρει τι απέγινε η ηλιαχτίδα του.
Ξέρει μόνο πως προσπάθησε να τη φυτέψει στην καρδιά ενός πιλότου την ώρα που ήταν έτοιμος να πατήσει ένα κόκκινο κουμπί...

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΝΕΥΡΟΚΟΠΛΗ

Η Βασιλική Νευροκοπλή γεννήθηκε το 1968. Το 1999 εκδίδεται το θεατρικό μονόπρακτο "Εγώ ο Άλλος" από τις εκδόσεις Νησίδες. Το 2005 οι στίχοι δύο τραγουδιών, "Ζεϊμπέκικο της Ξενιτιάς" και "Χελιδόνισμα", περιλαμβάνονται στο cd "Εξορία" του Κυριάκου Καλαϊτζίδη των εκδόσεων "Εν Χορδαίς". Το 2007 κυκλοφόρησε το παραμύθι "Αν τ' Αγαπάς Ξανάρχονται", από τις εκδόσεις "Λιβάνη". (Βραβείο 2008 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ως βιβλίο προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, και Βραβείο 2008 Παιδικού Εικονογραφημένου Βιβλίου από το περιοδικό "Διαβάζω"). Επίσης μοιράστηκε το Β΄ βραβείο διηγήματος για την ελληνική γλώσσα στον διεθνή διαγωνισμό με θέμα: "Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα - Η ιστορία της κλοπής ή Η κλοπή της Ιστορίας", που οργάνωσε η Asociaciοn Cultural Helenica "Nostos" στην Αργεντινή.
Τον Μάιο του 2015 η σειρά των βιβλίων της "Οι ιστορίες του Καλλίστρατου" βραβεύεται στη Σεούλ της Κορέας με το διεθνές βραβείο "Annie Vallotton" στην κατηγορία της παιδικής λογοτεχνίας από το παγκόσμιο συνέδριο των εκδοτών των Ηνωμένων Βιβλικών Εταιριών.

«Η ΜΠΕΤΥ ΡΟΥΜΠΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΤΗΣ ΗΜΙΣΕΛΗΝΟΥ»
Το καλοκαίρι πέρασε στο Ψαρονήσι και η Μπέτυ μαζί με τον Ερρίκο έχουν ξεκινήσει το σχολείο. Η Λουκία βαριέται και περιμένει πώς και πώς τα γενέθλια της φίλης της και το πάρτι που της ετοιμάζει η Μάμι Μπλου. Παράλληλα, στο μικρό νησί επικρατεί μια ευχάριστη αναστάτωση καθώς Το Τσίρκο της Ημισελήνου και ο φανταστικός Βίνι ντα Ρέλο, ο διάσημος ταχυδακτυλουργός, κατέφθασαν για να καταπλήξουν τους ενθουσιασμένους Ψαρονησιώτες.
Γιατί όμως η μαντάμ Ρουπικιέ, η μοδίστρα, είναι τόσο προβληματισμένη; Ποια είναι η μυστηριώδης παραμορφωμένη γυναίκα που την απειλεί; Τα δυο παιδιά και η κατεργάρα Λουκία θα έρθουν αντιμέτωπα με καινούριες προκλήσεις…
Η Φανή Τερζόγλου μάς χαρίζει το δεύτερο συναρπαστικό βιβλίο με τις περιπέτειες της Μπέτυς Ρουμπέτη, κι οι αναγνώστες της θα διασκεδάσουν αφάνταστα ταξιδεύοντας στα Ξεχασμένα Νησιά!

Η ΦΑΝΗ ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ
Η Φανή Τερζόγλου γεννήθηκε στη Γερμανία το 1972. Σε μικρή ηλικία μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε μουσική. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός για πολλά χρόνια και παράλληλα ασχολήθηκε με τη συγγραφή. Πλέον ζει μόνιμα με την οικογένειά της στην πόλη της Ξάνθης. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορεί επίσης το πρώτο της βιβλίο με τη μικρή ναυαγό, Η ΜΠΕΤΥ ΡΟΥΜΠΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΘΡΥΛΟΥ και Η ΜΠΕΤΥ ΡΟΥΜΠΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΤΗΣ ΗΜΙΣΕΛΗΝΟΥ.

Πανελλήνια Έκθεση Ξάνθης: Καριόκα Ξάνθης…γίγας, συναυλία Κώστα Μακεδόνα και βιβλιοπαρουσίαση στις παράλληλες εκδηλώσεις


Στις 12:00 η ώρα το πρωί της Τετάρτης 30 Μαρτίου 2016 ανοίγει τις πύλες της στο κοινό η Πανελλήνια Γενική Έκθεση Ξάνθης που θα πραγματοποιηθεί στο Κλειστό Γυμναστήριο «Φίλιππος Αμοιρίδης».
Ζαχαροπλαστεία της Ξάνθης, υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Ξάνθης, θα συνεργαστούν σε ένα μεγάλο εγχείρημα, που δεν είναι άλλο από την παρασκευή της μεγαλύτερης καριόκας παγκοσμίως διεκδικώντας το Βραβείο Γκίνες!
Η μεγαλύτερη καριόκα θα ζυγίζει 220 kg. Θα παρασκευαστεί με τα ίδια αγνά υλικά και την ίδια τεχνική με την οποία παράγεται από τα περισσότερα ζαχαροπλαστεία της Ξάνθης.
Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την ίδια ημέρα, στις 20:00.
Πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων εμπλουτίζουν το πρόγραμμα της Έκθεσης. Μεταξύ αυτών η συναυλία με τον Κώστα Μακεδόνα την Παρασκευή 01 Απριλίου 2016, την οποία διοργανώνει η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας - Θράκης. Συνδιοργανωτές: Επιμελητήριο Ξάνθης - Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης.

Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη στους μαθητές Γ΄Λυκείου, ενόψει των...πανελλαδικών εξετάσεων


Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε τη λειτουργία προγράμματος Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, για το σχολικό έτος 2015-2016.
Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί για τους μαθητές της Γ' τάξης Λυκείου στα ειδικά μαθήματα στα οποία οι μαθητές/τριες καλούνται να εξεταστούν για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Στις 8 Οκτωβρίου στη Ξάνθη, το 12ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών


Στη Ξάνθη θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με πληροφορίες του « e-Pontos.gr» αλλά και σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας το Σάββατο 26 Μαρτίου 2016, τo 12ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.
Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016 στο κλειστό Αθλητικό Κέντρο της Ξάνθης «Φίλιππος Αμοιρίδης», που εγκαινιάστηκε στις αρχές του 2000 και πήρε το όνομά του απο τον λαοφιλή δήμαρχο της «πόλης με τα χίλια χρώματα»  ο οποίος απεβίωσε το 1999».

Η αποστολή της ΕΠΣ Ξάνθης για το Regions' Cup


Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ξάνθης συμμετέχει στο Regions’ Cup που διοργανώνει η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και έτσι στις 13.04.2016 πρόκειται να αντιμετωπίσει τον νικητή των Ενώσεων ΕΠΣ Κιλκίς – ΕΠΣ Κοζάνης στο ΔΑΚ Ξάνθης. 
Οι παρακάτω ποδοσφαιριστές μάλιστα θα είναι αυτοί που θα εκπροσωπήσουν την ΕΠΣ Ξάνθης στην παραπάνω διοργάνωση, ενώ για την πρώτη συνάντηση της ομάδας, θα ενημερωθούν με νεότερο έγγραφο:

Οι εκδηλώσεις της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης αυτή την εβδομάδα


Άλλη μια εβδομάδα γεμάτη απο...πολιτισμό ξεκινά στη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, η οποία παραθέτει το πρόγραμμα των δράσεων της, που μόνο λίγες δεν είναι και οι οποίες αφορούν τον πολιτισμό, την τέχνη και τα γράμματα.

Τα αστυνομικά...νέα του Σαββατοκύριακου. Ναρκωτικά στην Ορεστιάδα και εξαπάτηση ηλικιωμένης στην Καβάλα

Συνελήφθησαν στις 25-3-2016 το πρωί, στην Εθνική Οδό Αρδανίου - Ορμενίου, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ορεστιάδας, δύο (2) ημεδαποί, ένας 19χρονος και μία 18χρονη, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.